Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților a stabilit, joi, reducerea taxei de clawback pentru producătorii români de medicamente, aducând un amendament Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 85/2019 privind contribuțiile pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății.
Amendamentul a fost propus de PSD și prevede ca, pentru medicamentele produse în România, contribuția trimestrială să fie redusă la 15% din valoarea consumului centralizat comunicat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, indiferent dacă e vorba de medicamente generice sau inovative.
Pentru medicamentele produse în afara țării, taxa rămâne neschimbată, respectiv 20% în cazul medicamentelor generice și 25% pentru cele inovative.
Medicamentele generice sunt echivalente terapeutice ale produselor farmaceutice originale ale căror brevete au expirat. Medicamentele inovative sunt cele care introduc o substanță activă nouă.
Amendamentul urmează să fie votat săptămâna viitoare în plenul Camerei Deputaților, care este și cameră decizională pentru adoptarea propunerii legislative.
Forma amendamentului adus Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 85/2019
1.După articolul 35, se introduce un nou articol, articolul 36, cu următorul cuprins:
Art.36.- (1) Începând cu trimestrul I al anului 2020, contribuția trimestrială se calculează și se datorează diferențiat pentru medicamente de tip I, II, și III în condițiile prezentului articol.
(2) Clasificarea medicamentelor în medicamente de tip I, medicamente de tip II și medicamente de tip III în vederea calculării contribuției trimestriale se realizează după cum urmează:
a) Prin „medicamente de tip I” se înțelege: medicamentele definite la art.708 alin.(2) lit.a) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru care, în ultima lună din fiecare trimestru nu există cel puțin un generic sau un biosimilar cu preț introdus în Lista de decontare a Casei Natițonale de Asigurări de Sănătate.
Lista "medicamentelor de tip I" se aprobă trimestrial prin ordin al ministrului sănătății, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare încheierii unui trimestru.
b) Prin „medicamente de tip II” se înțelege: medicamentele produse în România
c) Prin „medicamente de tip III” se înțelege: medicamentele care nu se încadreză la literele a) și b)
(3) Pentru "medicamentele de tip I " contribuția trimestrială se calculează prin aplicarea procentului de 25% asupra valorii aferente consumului centralizat al acestora, comunicat de CNAS în condițiile art.5 alin. (71) dupa scăderea T.V.A.
(4) Pentru "medicamentele de tip II" contribuția trimestrială se calculează prin aplicarea procentului de 15% asupra valorii aferente consumului centralizat al acestora, comunicat de CNAS în condițiile art.5 alin. (71) dupa scaderea T.V.A.
(5) Pentru "medicamentele de tip III" contribuția trimestrială se calculează prin aplicarea procentului de 20% asupra valorii aferente consumului centralizat al acestora, comunicat de CNAS în condițiile art.5 alin. (71) după scăderea T.V.A.
CITEȘTE ȘI Clinica multifuncțională Grozovici, primul proiect în parteneriat public-privat gândit de Guvernul Dăncilă, va fi construită de Guvernul Orban doar cu bani din bugetPSD subliniază că măsura urmărește creșterea capacității industriei de medicamente autohtone pentru acoperirea cererii interne a populației pe perioada pandemiei de coronavirus.