EXCLUSIV Guvernul va avea deficit ESA peste 7,9% agreat cu Comisia Europeană, în jurul a 8,4%. Ajustarea pentru 2025 va fi mai amplă

EXCLUSIV Guvernul va avea deficit ESA peste 7,9% agreat cu Comisia Europeană, în jurul a 8,4%. Ajustarea pentru 2025 va fi mai amplă
scris luni, 02:36

Deficitul bugetar în termeni ESA (standardul la nivelul UE) se va situa pentru 2024 peste nivelul de 7,9% prevăzut în planul fiscal pe șapte ani agreat cu Comisia Europeană (CE). Potrivit informațiilor Profit.ro, în contextul în care deficitul în termeni cash (standard intern) este estimat la circa 8,9% din PIB pentru 2024, cel în termeni ESA ar ajunge în jurul a 8,4%.

 

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important Planul fiscal prevede că anul următor România trebuie să scadă deficitul la 7%, doar că în loc să scadă de la 7,9%, cu o ajustare de 0,9 puncte procentuale, va trebui acum să scadă de la 8,4%, cu o ajustare mai amplă.

De asemenea interesant: Deficitul bugetar foarte ridicat din acest an este determinat de cheltuielile mari introduse de Guvern în cursul anului, fără să fie prevăzute în buget, și nu de colectare, care s-a desfășurat conform planului, au declarat surse pentru Profit.ro. În lipsa acestor cheltuieli suplimentare, din care mare parte au avut și miză electorală, deficitul bugetar s-ar fi putut situa mai aproape de nivelul de 5% stabilit inițial, iar măsurile care ar fi trebuit luate pentru corectarea în continuare a deficitului ar fi fost mai puțin dure.

ANAF și-a făcut planul de încasări în 2024, problema deficitului uriaș fiind una a cheltuielilor suplimentare de circa 70 de miliarde de lei introduse în cursul anului, în mare parte din motive electorale.

ȘOC Ordonanța trenuleț - Crește impozitul pe dividende la 10%, scade pragul la micro etapizat la 100.000 de euro, se elimină facilitățile pentru angajați din IT, construcții, agricultură, revine impozitul pe construcții speciale CITEȘTE ȘI ȘOC Ordonanța trenuleț - Crește impozitul pe dividende la 10%, scade pragul la micro etapizat la 100.000 de euro, se elimină facilitățile pentru angajați din IT, construcții, agricultură, revine impozitul pe construcții speciale

Acesta ar putea fi și unul dintre motivele pentru care Guvernul a optat să introducă de acum o serie de măsuri fiscale inclusiv pentru creșterea veniturilor, fără să mai aștepte, așa cum era prevăzut în planul fiscal cu CE, ca Banca Mondială să vină cu scenarii în primul trimestru din 2025, acestea să fie dezbătute cu partenerii sociali, iar măsuri de reformă fiscală să fie adoptate pe final de martie.

Potrivit informațiilor Profit.ro, deficitul ESA este mai redus decât cel cash, decalajul dintre cele două fiind estimat la nivelul Ministerului Finanțelor la circa 0,5 puncte procentuale. Astfel, un deficit cash de circa 8,9% din PIB ar presupune un deficit ESA în jurul a 8,4%.

DOCUMENT Ordonanța trenuleț - Guvernul renunță la reducerea indemnizației pentru unele concedii medicale și schimbă acordarea subvenției pentru partide. Nu cresc unele indemnizații, cum sunt cele pentru persoane cu dizabilități și șomaj CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ordonanța trenuleț - Guvernul renunță la reducerea indemnizației pentru unele concedii medicale și schimbă acordarea subvenției pentru partide. Nu cresc unele indemnizații, cum sunt cele pentru persoane cu dizabilități și șomaj

La accelerarea deficitului cash pe final de an au contribuit și plăți foarte mari ale autorităților locale chiar în ultimele zile ale anului.

Profit.ro a scris anterior că deficitul bugetar pentru primele 11 luni din acest an, perioada ianuarie-noiembrie 2024, a ajuns la 7,11% din PIB, circa 125,7 miliarde de lei. Acesta este o informație obținută pe surse. Ministerul Finanțelor nu a publicat încă execuția bugetară la 11 luni. Ținta în termeni cash pentru deficit a fost modifcată la 8,58% în decembrie, iar informațiile obținute pe surse acum sunt că Ministerul Finanțelor estimează deficitul pentru întreg anul 2024 la 8,9% din PIB.

CONFIRMARE după 6 luni - Majorarea impozitului pe dividende, anunțată de Profit.ro și negată vehement de autorități, inclusă în ordonanța-trenuleț CITEȘTE ȘI CONFIRMARE după 6 luni - Majorarea impozitului pe dividende, anunțată de Profit.ro și negată vehement de autorități, inclusă în ordonanța-trenuleț

ANAF și-a făcut planul, problema au fost cheltuielile suplimentare introduse în cursul anului

Din informațiile Profit.ro, ANAF a realizat planul de colectare la buget pentru anul 2024, ceea ce arată că bugetul nu a avut o problemă de venituri în acest an, ci una de cheltuieli.

Fără cheltuielile suplimentare introduse în acest an, Guvernul ar fi putut avea un deficit mult mai redus, mai aproape de 5% anunțat la început de an.

Pe ce a dat Guvernul bani suplimentari în acest an

Bugetul a fost construit în 2024 cu un deficit inițial de 5% din PIB, nivel ce a fost revizuit ulterior în mai multe rânduri, pe măsură ce Guvernul, în contextul celor patru runde de alegeri din acest an, a cedat tot mai des presiunilor pentru creșterea cheltuielilor, cum au fost majorările salariale sau fondurile foarte mari pentru proiecte ale autorităților locale.

  buget prevăzut
a început 2024
buget la
final de 2024
Acordat în
2024 peste
buget inițial
cheltuieli de
personal
146,9
mld. lei
164,5
mld. lei
+18,1
mld. lei
asistența socială (pensii
generale, pensii de serviciu,
pensii speciale, compensare
la energie)
209,6
mld. lei
222,7
mld. lei
+13,1
mld. lei
cheltuieli cu bunuri
și servicii (inclusiv
sănătatea)
81,2
mld. lei
92,6
mld. lei
+11,4
mld. lei
cheltuieli cu investiții
(MDRAP, CNI, MT, MIPE)
44,9
mld. lei
64,1
mld. lei
+19,1
mld. lei
subvenții
(CFR-uri, Metrorex)
13,7
mld. lei
16,9
mld. lei
+3,2
mld. lei
alte transferuri
(CNI, CFR-uri, contribuție UE)
30,2
mld. lei
34,8
mld. lei
+4,5
mld. lei
Total impact creșteri de
cheltuieli adoptate în cursul
anului 2024, fără să fie prevăzue
inițial în buget
    +69,4
mld. lei
3,9%
din PIB
OUG Trenuleț: Scutirea de impozit și contribuții la 300 lei dați în plus de angajator la salariul minim, de 4.050 lei, valabilă și anul viitor... în limita a ”4.300 lei” CITEȘTE ȘI OUG Trenuleț: Scutirea de impozit și contribuții la 300 lei dați în plus de angajator la salariul minim, de 4.050 lei, valabilă și anul viitor... în limita a ”4.300 lei”

Traiectoria de ajustare din planul fiscal pe șapte ani

EXCLUSIV Guvernul va avea deficit ESA peste 7,9% agreat cu Comisia Europeană, în jurul a 8,4%. Ajustarea pentru 2025 va fi mai amplă

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit bugetar
executia bugetara
buget
ministerul finantelor