EXCLUSIV Guvernul face miliardul cu amenzi COVID - Sancțiunile aplicate românilor cu argumentul de nerespectare a restricțiilor pentru combaterea COVID-19 au ajuns la 1 miliard de lei

EXCLUSIV Guvernul face miliardul cu amenzi COVID - Sancțiunile aplicate românilor cu argumentul de nerespectare a restricțiilor pentru combaterea COVID-19 au ajuns la 1 miliard de lei

Inquam Photos

scris 30 iun 2021

Valoarea totală a amenzilor aplicate în România cu argumentul de nerespectare a restricțiilor impuse pentru combaterea COVID-19 a ajuns la circa 1 miliard de lei, respectiv 983,5 milioane lei la 24 iunie, potrivit datelor transmise Profit.ro de către Ministerul de Interne. Suma este aferentă celor 1,88 milioane de sancțiuni aplicate, astfel că rezultă un nivel mediu al amenzii de peste 520 de lei. Miliardul este, însă, pe hârtie, nefiind clar ce sumă a și fost încasată efectiv de stat de pe urma acestor amenzi.

"Vă comunicăm faptul că, potrivit datelor existente până la data de 24 iunie 2021 la nivelul structurii de profil din Aparatul Central al Ministerului Afacerilor Interne, de la momentul instituirii stării de urgență pe teritoriul României au fost aplicate 1.876.351 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 983.545.691 de lei", a transmis MAI pentru Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Structurile MAI includ politisti, politisti locali, jandarmi, amenzile fiind aplicate începând cu 16 martie 2020, când autoritățile au instaurat starea de urgență, cu restricționarea dură a drepturilor cetățenilor și a activității economice.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În aprilie anul trecut, o analiză Profit.ro în care a fost comparat volumul amenzilor aplicate în România cu cel al încasărilor din diferite taxe și sancțiunile aplicate în Marea Britanie a fost preluată, fără citarea sursei, în presa străină, jurnaliștii arătându-se surprinși de nivelul acestora. Jurnaliștii străini au prezentat cuantumul amenzilor, inclusiv concluzia analizei comparative a Profit.ro, articole apărând, printre altele, fără citarea sursei, în media precum BBC și Fox News.

Profit.ro a relatat atunci că Guvernul liberalo-militar al României a aplicat în mai puțin de o lună, de pe 24 martie 2020 până pe 19 aprilie 2020, aproximativ 200.000 de amenzi populației pentru nerespectarea stării de urgență. Valoarea totală a amenzilor a fost atunci de aproape 400 de milioane de lei, suma egală cu cea încasată în luna februarie din impozitul pe profit și de peste două ori mai ridicată decât cea încasată din taxe vamale. În replică, premierul de atunci, Ludovic Orban, a arătat că nu există un plan de amenzi.

Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România CITEȘTE ȘI Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România

Analiza a fost efectuată de Profit.ro într-un moment în care erau semnalate cazuri în care polițiștii aplicau amenzi pentru motive ce puteau sugera un exces de zel și o interpretare aparte a legii, precum faptul că data declarației pe proprie răspundere a fost modificată, deși rămânea în continuare lizibilă, sau că declarația nu era scrisă corect gramatical sau era scrisă prea urât de mână. Guvernul chiar a simțit nevoia atunci să precizeze că pentru astfel de cazuri nu trebuie aplicate amenzi.

Acum,  datele Profit.ro relevă că, în ultima perioadă, a încetinit ritmul în care autoritățile amendează populația pentru nerespectarea măsurilor de combatere a pandemiei. La începutul lunii aprilie acest an, valoarea totală a sancțiunilor, aplicate de către Poliție, Jandarmerie și Poliția Locală, se situa la 921 milioane lei. În mai puțin de două luni, totalul sancțiunilor a urcat cu circa 60 de milioane de lei.

Dacă autoritățile știu cât au amendat, la încasări situația nu este atât de clară. ANAF a transmis, anul trecut, pentru Profit.ro, că nu există o evidență separată a sancțiunilor aplicate pentru nerespectarea măsurilor de combatere a pandemiei.

1 miliard de lei - pare mult, dar nu și pentru stat

Suma de 1 miliard de lei este mare în ce privește amenzile aplicate populației, dar, raportată la veniturile și cheltuielile statului, nu are o pondere atât de însemnată. 

Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program CITEȘTE ȘI Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program

Doar în primele cinci luni din 2021 execuția bugetului s-a încheiat cu un deficit de 26,18 miliarde lei (2,29% din PIB) în scădere, față de deficitul de 38,84 miliarde lei (3,68% din PIB), înregistrat la aceeași perioadă a anului 2020, a anunțat Ministerul de Finanțe. Adică, statul a avut venituri cu 26,18 miliarde de lei mai mici decât cheltuielile, iar diferența o acoperă din împrumuturi care se adaugă la datoria publică.

Veniturile bugetului au însumat 147,36 miliarde lei în primele cinci luni ale anului 2021, cu 23,2% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut. Cheltuielile, în sumă de 173,55 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 9,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Instanțele au anulat din sancțiunile aplicate în starea de urgență, anul trecut

Începând din iunie anul trecut, mai multe instanțe de judecată din țară au început să emită decizii motivate în procesele în care persoanele amendate de polițiști și jandarmi pentru încălcarea restricțiilor de deplasare impuse prin ordonanțele militare, emise în cursul stării de urgență declarate pentru frânarea răspândirii pandemiei COVID-19, au contestat amenzile primite.

Toate hotărârile judecătorești în favoarea reclamanților se bazează pe decizia din mai 2020 a Curții Constituționale, potrivit căreia prevederile referitoare la amenzi din legislația primară a stării de urgență contravin legii fundamentale. În plus, judecătorii dau dispoziții de restituire a sumelor plătite ca amenzi de cei sancționați.

În Parlament zace un proiect pentru anularea amenzilor din starea de urgență

În Parlament se află și în prezent un proiect legislativ inițiat anul trecut cu scopul de a anula toate amenzile aplicate, pe motiv de nerespectare a măsurilor de combatere a pandemiei, în starea de urgență.

DECIZIE ANAF, datoare la Orange România cu aproape 40 milioane lei CITEȘTE ȘI DECIZIE ANAF, datoare la Orange România cu aproape 40 milioane lei

Senatul a adoptat în iunie anul trecut proiect de lege care prevede anularea în mod automat a amenzilor dispuse de autorități în starea de urgență, fără a mai fi nevoie de a merge în instanță. Măsura nu se va aplica însă sancțiunilor contravenționale aplicate pentru încălcarea măsurii de izolare la domiciliu și carantină, dar și pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

Proiectul a fost inițiat de de Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE), Victor Ponta (Pro România) și Cseke Attila (UDMR), cu argumentul declarat de evita blocarea totală a sistemului de justiție, în contextul pandemiei de coronavirus.

După adoptarea de către Senat, proiectul a fost transmis Camerei Deputaților, unde se află și acum.

viewscnt
Afla mai multe despre
amenzi
covid-19
covid
sanctiuni
coronavirus