Ajuns în opoziție, PSD a constat că nivelul maxim pentru indemnizațiile membrilor consiliilor de administrație din regiile autonome, companiile naționale și societățile comerciale publice este ”extrem de ridicat”. Prin urmare, liderii social-democrați au inițiat un proiect legislativ de limitare a acestor indemnizații și de restricționare a calității de membru pentru o persoană la cel mult două consilii de administrație. Un proiect similar a fost inițiat de liberali încă din 2019, iar premierul Cîțu promite de jumătate de an aceleași măsuri, fără rezultat însă.
De ce este important: Premierul Cîțu a afirmat, încă de la începutul anului, că lucrează la un act normativ pentru limitarea atât a numărului de membri într-un consiliu de administrație (CA) de la o companie de stat, cât și a numărului de astfel de consilii din care o persoană face parte. Profit.ro a semnalat, tot atunci, că un proiect de limitare a ”sinecurilor politice”, a fost însă inițiat de colegi liberali ai premierului și chiar a fost adoptat de Senat, dar zace în Camera Deputaților din octombrie 2019. Recent, premierul Cîțu a anunțat însă că Guvernul nu va mai adopta ordonanța de urgență la care lucrează de aproape jumătate de an și că va fi promovat proiectul din Parlament.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acum și liderii PSD au constatat că: ”Nivelul maxim pentru aceste indemnizații este extrem de ridicat, necorelat cu responsabilitățile și munca desfășurată de membrii consiliilor de administrație, ceea ce a condus la politizarea membrilor în consiliile de administrație. Această tendință a fost facilitată și de lipsa restricțiilor privind capacitatea profesională și competențele celor numiți, din consiliile de administrație putând face parte și persoane care nu au experiență în domeniile respective”.
Constatarea este cu atât mai surprinzătoare cu cât PSD a fost, în 2017, promotorul scutirii a 100 de companii de stat de obligația managementului profesionist, prin exceptarea de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Măsura nu a putut fi pusă în practică, deoarece Curtea Constituțională a constat că majoritatea PSD de atunci a recurs la ”numeroase încălcări ale tehnicii legislative în procesul de elaborare și de adoptare a proiectului de lege”, conducând la ”instituirea unui regim juridic extraordinar care conferă Guvernului atribuții ce depășesc cadrul constituțional”.
CITEȘTE ȘI Termenele de executare a obligațiilor de plată ale instituțiilor publice - reduse drastic. Listă cu bunurile și veniturile ce pot fi urmărite de creditoriÎn opoziție, liderii social-democrați par a fi căpătat o altă înțelegere a situației conducerii companiilor de stat și, în frunte cu președintele partidului, Marcel Ciolacu, au inițiat o propunere legislativă cu următoarele prevederi pentru membri CA din companiile de stat:
- eliminarea componentei variabile a indemnizației lunare;
- stabilirea indemnizației lunare în funcție de câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul în curs, care nu poate fi depășit decât de două ori;
- introducerea posibilității diminuării indemnizației lunare în cazul nerealizării indicatorilor de performanță;
- o persoană nu poate avea calitatea de membru neexecutiv decât în cel mult două consilii de administrație de la întreprinderile publice.
După cum a prezentat atunci Profit.ro, un proiect similar a fost inițiat, în 2019, de patru deputați PNL și are în vedere tot modificarea Ordonanței de Urgență nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu scopul eliminării sinecurilor pe care puterea le acordă membrilor săi.
Conform proiectului, o persoană fizică nu va putea exercita concomitent mai mult de un singur mandat în din consiliile de administrație ale companiilor de stat, urmând a fi redus și numărul de membri desemnați în consiliile de administrație, în directorate sau consilii de supraveghere de către autoritățile tutelare.
Măsura a fost adoptată în unanimitate de senatorii prezenți în plenul Senatului, într-o ședință de la începutul lunii octombrie 2019. Proiectul a fost votat de toate partidele, deși Guvernul Dăncilă, reprezentat de un secretar de stat din Ministerul Finanțelor, nu a susținut-o.
Este adevărat că actualul prim-ministru, fost senator și atunci, a lipsit de la votul inițiativei, dar este improbabil că s-ar fi împotrivit acesteia.
Inițiativa a fost apoi transmisă spre dezbatere Camerei Deputaților, iar termenul depunere a unui raport în vederea unui vot decizional a fost stabilit pentru 24 octombrie 2019. Între timp, la 10 octombrie 2019, Guvernul Dăncilă a fost demis prin moțiune de cenzură, cabinetul Orban a fost votat în Parlament la 4 noiembrie 2019, iar de atunci niciunul din partidele parlamentare nu a mai insistat pentru promovarea proiectului.
CITEȘTE ȘI Cotă redusă de TVA avansată pentru publicații digitale. Guvernul însă tocmai s-a angajat la Bruxelles să nu introducă alte cote tăiate de TVALa mijlocul lunii februarie, premierul Cîțu, întrebat dacă anunțata reformă a sporurilor acordate în sistemul public va include și indemnizațiile membrilor în CA-urile companiilor de stat, declara: ”Este un proiect de lege la care lucrez, cu limitarea numărului de membri în consilii de administrație, limitarea numărului de consilii de administrație din care poți să faci parte și bineînțeles de indemnizații. Ne uităm la maxim 5 de membri într-un consiliu de administrație”.
Între timp, însă, Guvernul a decis majorarea numărului reprezentanților statului în Consiliul de Administrație (CA) al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), prin ordonanță de urgență, de la 7 la 9, reprezentanții statului având astfel 2 membri în plus. Decizia, anunțată anterior ca proiect de Profit.ro, a venit după ce premierul Cîțu a negat o astfel de intenție.
Întrebat recent, din nou, de ordonanța propusă, premierul Cîțu a arătat că: ”S-ar putea să fie o cale și mai rapidă. Este un proiect de lege în Parlamentul României. Vom include acolo amendamentele, ca să treacă mai repede. Este deja la Camera Deputaților, să nu mai trecem de la Guvern la Parlament, să aprobe iarăși ordonanță. Este mult mai simplu (...) și facem lucrul acesta”.
Profit.ro a arătase deja că dacă guvernanții actuali doresc aplicarea acestor măsuri, având în vedere că au fost adoptate deja de Senat, cea mai rapidă cale ar fi adoptarea proiectului existent în Parlament, prin votul majoriății în Camera Deputaților, cu eventuale ale modificări propuse chiar de Guvern.
CITEȘTE ȘI Modificare importantă pregătită la regimul PFA: Vechimea în muncă - recunoscutăOpoziția ar putea interpreta acum că motivul pentru care actualii guvernanți ”au uitat” de proiect și nu l-au promovat nici după formarea unei noi majorității parlamentare rezidă chiar în prevederile propuse.
Mai degrabă, însă, până la adoptarea vreuni proiect în acest sens, este vorba doar de jocuri de imagine politică, atât puterea și opozița dorind să-și aroge meritul reformării și eficientizării conducerii companiilor publice.