EXCLUSIV DOCUMENT Guvernul bulversează 24.000 de firme - se pregătește să amâne din nou mutarea firmelor mijlocii de la regionalele Fiscului la județe

EXCLUSIV DOCUMENT Guvernul bulversează 24.000 de firme - se pregătește să amâne din nou mutarea firmelor mijlocii de la regionalele Fiscului la județe
scris 17 iul 2018

Firmele din categoria contribuabililor mijlocii, respectiv aproximativ 24.000 de societăți, vor fi transferate de la administrațiile regionale ale ANAF la cele județene abia din 1 noiembrie, nu din 1 august, cum tocmai a fost decis în primăvara acestui an. Amânarea a fost pregătită acum prin redactarea unui proiect de ordonanță de urgență. Conform informațiilor Profit.ro, Fiscul a cerut amânarea actualului termen, 1 august, din cauza dificultăților organizatorice, inclusiv reticența unor angajați de a se muta cu locul de muncă în alt județ.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: Trecerea contribuabillor la regionale în urmă cu mai mulți ani a fost contestată de unele firme, care s-au confruntat cu majorări ale costurilor. Schimbarea din nou a unui sistem funcțional, chiar dacă se revine la situația anterioară, ar putea însemna noi complicații, inclusiv costuri, pentru firmele care s-au adaptat unei relații cu o structură regională a ANAF, de multe ori din alt județ decât cel în care firmele respective își desfășoară activitatea.

Urmărește-ne și pe Google News

Termenul actual, de 1 august, generează riscuri ca firmele din categoria contribuabililor mijlocii să nu poată fi administrate corespunzător, cu potențial impact negativ asupra colectării de venituri la bugetul statului, potrivit argumentelor aduse în sprijinul modificării datei limită.

„Am atras atenția anterior că 1 august nu este un termen rezonabil. Acum, cred că va rămâne 1 noiembrie. Sunt probleme multe, inclusiv legate de redistribuirea personalului, infrastructură IT, mutarea de dosare. Este greu să convingi oamenii să-și schimbe locul de muncă”, spune, contactat de Profit.ro, Voinea Negoiță, vicepreședinte al sindicatului ProLex.

DOCUMENT Legea care lasă firmele să distribuie acționarilor profitul după fiecare trimestru intră în vigoare. Guvernul va putea lua în acest an în jur de 2 miliarde lei în plus de la companii de stat CITEȘTE ȘI DOCUMENT Legea care lasă firmele să distribuie acționarilor profitul după fiecare trimestru intră în vigoare. Guvernul va putea lua în acest an în jur de 2 miliarde lei în plus de la companii de stat

Pe lângă această mutare a firmelor mijlocii, stabilită de Parlament pentru 1 aprilie și amânată ulterior pentru 1 august, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, la începutul lunii iulie, că direcțiile regionale ale ANAF vor mai avea doar un rol "metodologic", în contextul în care firmele mijlocii vor trece înapoi în competența județelor, schimbări care vor fi efectuate în următoarele luni.

"La nivel de regiune, să rămână doar un rol metodologic: culegeri de date, informații, prelucrarea lor, analize, studii, ca să le fie utile atât la nivel de județ, cât și la nivel central. Astea (schimbările-n.r.) se vor produce în câteva luni de zile", a spus, la momentul respectiv, Teodorovici.

Intenția Ministerului Finanțelor este de a muta mare parte dintre competențele regionalelor înapoi la administrațiile județene, urmând ca regionalele să fie păstrate doar cu un rol de supraveghere și sprijin.

Totodată, în Parlament este un proiect de lege care prevede explicit desființarea administrațiilor regionale, măsură care nu este agreată de Ministerul Finanțelor.

Proiectul de OUG pentru prorogarea termenului poate fi văzut aici

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
fiscul
firme
contribuabili mijlocii
prorogare