EXCLUSIV ANAF a strâns la buget 3,14 miliarde de lei din contribuția de solidaritate. Cei mai mari contributori, OMV Petrom și Romgaz, au anunțat deja nota de plată pentru 2022

EXCLUSIV ANAF a strâns la buget 3,14 miliarde de lei din contribuția de solidaritate. Cei mai mari contributori, OMV Petrom și Romgaz, au anunțat deja nota de plată pentru 2022
scris 3 iul 2023

ANAF a încasat din din mult-discutata contribuție de solidaritate impusă producătorilor de țiței, gaze și carburanți suma de 3,14 miliarde de lei, aferentă rezultatelor din 2022 ale companiilor, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Suma, deși mai mică față de ce s-a vehiculat la început de an, vine într-o perioadă în care Guvernul se confruntă cu probleme bugetare majore și este nevoit să pregătească măsuri de creștere a veniturilor și de control al cheltuielilor. Cei mai mari contributori la această taxă, companii listate la bursă, au anunțat deja nota de plată pentru 2022 - OMV Petrom circa 1,5 miliarde lei, iar Romgaz 1 miliard de lei.

Contribuția de solidaritate trebuia declarată și plătită de către companii către Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) din ANAF până la data de 25 iunie.

Urmărește-ne și pe Google News

Recent, deficitul bugetar a fost anunțat la 36,9 miliarde de lei (2,32% din PIB) pentru primele cinci luni, față de o țintă de 68,3 miliarde lei (4,4% din PIB) pentru întreg anul.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ca urmare a deficitului ridicat și a veniturilor sub program colectate de ANAF în primele cinci luni, cu 8,2 miliarde de lei mai puțin, Ministerul Finanțelor trebuie să pregătească și să prezinte Guvernului, în această săptămână, un program de măsuri pentru a îmbunătăți colectarea veniturilor și pentru a controla cheltuielile publice.

Profit.ro a scris anterior că OMV Petrom a anunțat plata a 1,5 miliarde lei ca taxă de solidaritate, iar Romgaz circa 1 miliard de lei. Numărul companiilor care s-au încadrat la plata acestei contribuții este unul redus, iar, dintre cele rămase, cea mai mare sumă ar reveni Rompetrol, care estima că ar avea de plată 578 milioane lei, pe un calculul făcut, însă, înainte de modificarea legislației în Parlament.

DECIZIE Parlamentul a anulat relaxarea supraimpozitării și ″semi-reglementării″ din energie, la solicitarea președintelui Iohannis și în pofida protestelor ″regenerabililor″ CITEȘTE ȘI DECIZIE Parlamentul a anulat relaxarea supraimpozitării și ″semi-reglementării″ din energie, la solicitarea președintelui Iohannis și în pofida protestelor ″regenerabililor″

Suprataxa mult îndulcită

La mijlocul lunii mai a fost adoptată legea de modificare a celebrei OUG nr. 186/2022 privind contribuția de solidaritate de 60% pe ″profiturile excesive″ ale companiilor din industriile de țiței, gaze, cărbune și rafinare.

Asta după ce prevederile menite să oblige și OMV Petrom la plata contribuției și la care compania a reacționat virulent, numindu-le neconstituționale, făcând ulterior obiectul cererii de reexaminare a președintelui, au fost eliminate integral din textul actului normativ.

Legislația privind taxa de solidaritate a generat dispute în coaliția de guvernare, PSD acuzând PNL că nu a negociat bine la Bruxelles în toamna anului trecut, prin Ministerul Energiei, Regulamentul UE prin care aceasta a fost introdusă la nivel european, în timp ce liberalii au criticat PSD pentru formularea OUG nr. 186/2022 în decembrie, act normativ inițiat de Ministerul Finanțelor.

De asemenea, unele companii, în special OMV Petrom, au criticat vehement primele variante de legislație, acuzând că ar fi neconstituționale.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
dgamc
contributia de solidaritate
buget
omv petrom
romgaz