Europa se apropie de un nou acord de liber schimb, cu Mercosur, în timp ce Trump ridică bariere

Europa se apropie de un nou acord de liber schimb, cu Mercosur, în timp ce Trump ridică bariere
scris 29 ian 2018

Europa se apropie de un nou acord de liber schimb cu grupul de state Mercosur, format din Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay, în timp ce președintele american Donald Trump ridică bariere comerciale, relatează Bloomberg.

Oficiali europeni de rang înal se vor întâlni cu reprezentanți ai Mercosur pe 30 ianuarie, la Bruxelles, pentru a discuta despre acordul comercial care ar urma acordurilor inovatoare cu  Japonia și Canada, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Discuțiile dintre UE și Mercosur au început în urmă cu peste 20 de ani, au eșuat și au fost reluate în 2010. Venirea lui Trump la Casa Albă acum un an, cu agenda ”America pe primul loc”, a detemrinat UE să intensifice negocierile, care au avansat până în decembrie, când s-au împiedicat de probleme sensibile legate de agricultură și industria auto.

Mitsubishi a vândut în Europa peste 100.000 de SUV-uri hibrid Outlander CITEȘTE ȘI Mitsubishi a vândut în Europa peste 100.000 de SUV-uri hibrid Outlander

”Obiectivul nostru este să încheiem un acord comercial foarte ambițios cu Mercosur în următoarele câteva săptămâni. Dorim să îl încheiem foarte curând pentru că timpul trece”, a declarat comisarul pentru Comerț Cecilia Malmstrom, într-un interviu acordat recent la Bruxelles.

Politicienii UE vor să mențină piețele deschise la nivel global, în fața politicii anti-globalizare a lui Trump, și să arăte că influența comercială a Uniunii Europene va continua după ieșirea Marii Britanii.

În afară de dezvoltarea acordurilor de liber schimb existente, cu parteneri care includ Singapore, Vietnam și Coreea de Sud, un acord cu Mercosur ar întări poziția UE, care se pregătește pentru negocieri cu Australia și Nloua Zeelandă.

Comerțul dintre UE și Mercosur valora în 2016 aproape 85 de miliarde de euro, iar un acord de liber schimb ar fi printre cele mai mari încheiate de blocul european.

Întâlnirea de marți va fi la nivel de miniștri, dând ambelor părți o șansă de a face concesii politice care să accelereze negocierile.

Mercosur susține că oferta UE de a deschide mai mult piețele agricole, inclusiv cea a cărnii de vită, este inadecvată. Delegația UE a propus în decembrie ca țările Mercosur să poată exporta în UE, cu taxe vamale reduse, o cantitate suplimentară de 70.000 de tone de carne de vită, 600.000 de tone de etanol și 100.000 de tone de zahăr pe an.

UE susține că oferta sa este generoasă, iar Mercosur trebuie să își deschidă piețele pentru o cantitate mai mare de brânzeturi, automobile și componente auto.

”Momentul este destul de dificil în Europa în privința cărnii de vită. Partenerii noștri știu foarte bine că are loc Brexitul, iar carnea de vită din Irlanda ar putea fi afectată, poate că nu este cel mai bun moment pentru un astfel de acord”, a afirmat marți Sandra Gallina, negociatorul șef al UE cu Mercosur, îna Parlamentul European.

Pekka Pesonen, secretar general Copa-Cogeca, principala asociație agricolă europeană, a avertizat în această lună că acordul Mercosur-UE îi poate costa pe fermierii europeni miliarde de euro și că asociația va respinge orice fel de concesie în acest moment.

viewscnt
Afla mai multe despre
mercosur
trump
acord