Legea societăților comerciale va fi modificată pentru a simplifica mai multe aspecte care țin de SRL-uri. Potrivit unui proiect inițiat în Parlament, SRL-urile vor putea stabili prin actul constitutiv și reguli proprii la transferul de părți sociale, transferul ar urma să fie mai rapid, economisind timp, în timp ce prevederea referitoare la pragul minim de capital social, de 200 de lei, va fi eliminată. Proiectul a fost inițiat de USR, dar este susținut și de PSD, ceea ce face probabilă adoptarea.
Schimbările legislative ar urma să economisească peste 30 de zile pentru fiecare SRL în care are loc o cesiune de creanțe către un terț sau orice achiziție a unei afaceri. În realitate, timpul economisit poate fi între 1-2 luni și până la 1-2 ani, de la caz la caz, afirmă inițiatorii.
Alinierea reglementării cu standardul european va ușura tranzacțiile atât naționale, cât și transfrontaliere, va scădea costul de a face afaceri în România, va crește previzibilitatea, va elimina o birocrație considerabilă care îngreunează în prezent acest tip de tranzacții. De asemenea, crește libertatea asociaților de a-și stabili propriile reguli de guvemanță corporativă cu privire la cesiunea părților sociale.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ANAF are pregătită poprirea electronică. Călugăreanu: Cine nu a avut poprire de la ANAF? Am avut și euSimplificarea procedurii de înregistrare, precum și eliminarea pragului minim cu privire la capitalul social al SRL-ului este de așteptat să producă efecte pozitive pentru economia României.
Modificări la Legea nr. 31/1990 privind societățile
- posibilitatea asociaților societăților cu răspundere limitată să stabilească prin actul constitutiv reguli proprii cu privire la condițiile transferului părților sociale către terți, prin modificarea art. 202 alin. (2).
- de asemenea, se aliniază reglementarea cesiunii părților sociale cu standardul european, prin abrogarea prevederilor introduse prin OUG nr. 54/2010 care au dat naștere unei suprabirocrații cu privire la opoziția prevazută de art. 202 alin. (2^1)-(2M). Se abrogă și alin. (3) al art. 203, introdus prin aceeași ordonanță în legatură cu prevederile anterior menționate, și redundant prin raportare la art. 204 alin. (4).
- se elimină pragul minim de 200 RON a capitalului social cu privire la SRL-uri, virarea sa înaintea înregistrării și prezentarea foii de vărsământ în procedură de înregistrare, precum și sancționarea administratorilor care încep operațiunile în numele SRL-ului înainte de vărsarea capitalului social.
- se fac alte scurte modificări cu privire la posibilitatea invocării motivelor de nulitate și a solicitării suspendării efectelor hotărârii contestate, ținând cont de faptul că opoziția nu tinde, nici măcar în cazul admiterii, la anularea hotărârii ci la obligarea la acoperirea unui prejudiciu, având natura juridică a unei acțiuni in răspundere civilă.
- se corelează, de asemenea, o trimitere în art. 204 la aplicabilitatea art. 17 alin. (1) cu privire la deținerea calității de asociat unic în cazul continuării societății în această formă dintr-un SRL pluripersonal, declarație care nu mai este aplicabilă ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 102/2020.
Proiectul pentru modificarea legii este disponibil aici, iar expunerea de motive aici