Tribunalul Ilfov a decis eliberarea condiționată a fostului președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală Sorin Blejnar, condamnat în mai 2019 la 5 ani de închisoare, într-un dosar de trafic de influență.
” În baza art. 425 ind. 1 alin. 7 pct. 2 lit. a) Cod procedură penală admite contestația formulată de contestatorul - petent BLEJNAR SORIN împotriva sentinței penale nr. 2069 din data de 26.08.2021 pronunțată de Judecătoria Sectorului 4 București în dosarul penal nr. 18056/4/2021. Desființează sentința atacată și, rejudecând cauza: În temeiul art. 587 alin. 1 Cpp raportat la art. 59 C.pen.1969 și cu aplicarea art. 5 NCP admite cererea de liberare condiționată formulată de petentul - condamnat BLEJNAR SORIN (date). Dispune liberarea condiționată a petentului - condamnat de sub puterea MEPI nr. 5845/2019 emis de Tribunalul București – Secția I Penală în baza sentinței penale nr. 2163/2018. Pune în vedere petentului dispozițiile art. 61 din Vechiul Cod Penal privind revocarea liberării condiționate. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunțată în ședința publică, azi 15.10.2021.”, se arată în decizia Tribunalului Ilfov, citată de news.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Blejnar a fost condamnat la cinci ani de detenție în 7 mai 2018, zi în care a fost și încarcerat, el declarând la acel moment că este o decizie nedreaptă.
”Nu mă așteptam la așa ceva”, a afirmat el atunci.
În acest dosar, Sorin Blejnar a fost trimis în judecată în 16 decembrie 2016, pentru trafic de influență. Potrivit procurorilor, în 2011, în contextul inițierii unor proceduri de achiziții publice la nivelul ANAF, Sorin Blejnar a acceptat din partea omului de afaceri Horațiu Bruno Berdilă promisiunea de a-i oferi 20 la sută din valoarea unor contracte ce urmau a fi încheiate.
CITEȘTE ȘI Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de traficÎn schimbul banilor, Blejnar i-a cerut lui Dan Stroe, pe atunci director de achiziții și investiții publice în ANAF, să ia măsuri astfel încât firma Romsys, controlată de Berdilă, să primească acele contracte. În schimb, în perioada noiembrie 2011 - ianuarie 2012, Sorin Blejnar și subalternul său ar fi primit 13.172.520 de lei, printr-o firmă ”fantomă” controlată de aceștia, cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive.
Din această sumă, lui Blejnar i-ar fi revenit 12.513.894 de lei, respectiv aproximativ trei milioane de euro, au scris procurorii în actul de sesizare a instnaței. Anchetatorii susțin că Sorin Blejnar ar fi folosit cinci firme de tip fantomă, ai căror asociați sunt cu precădere cetățeni arabi, pentru a scoate din bancă cele aproximativ trei milioane de euro primite drept mită de la societatea în favoarea căreia a intervenit pentru câștigarea a două contracte cu ANAF.
Fostul director de achiziții și investiții publice din ANAF Dan Stroe le-a spus procurorilor DNA Ploiești că a dus mita provenită din contractele încheiate de ANAF cu firma Romsys în biroul lui Blejnar. Banii i-ar fi fost duși lui Blejnar în cutii de hârtie de copiator.
În 15 aprilie 2019, Blejnar a fost achitat definitiv în dosarul ”Motorina”, în care a fost judecat pentru evaziune fiscală și constituirea unui grup organizat.
De asemenea, în 22 august 2019, Sorin Blejnar, fostul vicepreședinte al ANAF Viorel Comăniță și fostul comisar general adjunct al Gărzii Financiare Sorin Florea au fost trimiși în judecată de DNA pentru luare de mită, după ce ar fi primit sumele de 1,2 milioane de euro, 960.000 de euro, respectiv 300.000 de euro de la un om de afaceri, pentru a proteja activitatea nelegală desfășurată de societatea comercială coordonatăde acesta. În acest dosar a fost deferită justiției și soția lui Blejnar, pentru complicitate la luare de mită.