Comisia Europeană începe procedura de deficit excesiv pentru România

Comisia Europeană începe procedura de deficit excesiv pentru România

Ministrul Finanțelor. Sursa - Inquam Photos

scris 4 mar 2020

Comisia Europeană (CE) începe procedura de deficit excesiv pentru România, a informat, miercuri, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

Astfel, Comisia a propus Consiliului să inițieze o procedură de deficit excesiv pentru România și a adoptat o recomandare adresată Consiliului de stabilire a cerințelor de ajustare. Recomandarea propusă prevede ca România să urmeze o traiectorie de ajustare durabilă și credibilă pentru a pune capăt deficitului excesiv până în 2022, cel târziu.

Urmărește-ne și pe Google News

Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât și bugetele de pensii și de șomaj, a încheiat anul 2019 cu un deficit de 48,3 miliarde lei (10,18 miliarde euro), 4,6% din Produsul Intern Brut (PIB), peste ținta de 3% agreată cu Uniunea Europeană (UE), relatează News.ro.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum

În luna februarie, CE a adoptat un raport privind România, care analizează în ce măsură țara respectă criteriul deficitului bugetar prevăzut de Tratatul de la Maastricht. Deschiderea unei proceduri de deficit excesiv este justificată, potrivit raportului. Miercuri, Cîțu a anunțat că CE a demarat procedura.

A fost descoperită poate cea mai mare tăiere ilegală de pădure din România în ultimii cinci ani. Ministrul Mediului: Îi vreau cu cătușe pe mâini pe toți cei care fură din pădurile României CITEȘTE ȘI A fost descoperită poate cea mai mare tăiere ilegală de pădure din România în ultimii cinci ani. Ministrul Mediului: Îi vreau cu cătușe pe mâini pe toți cei care fură din pădurile României

”Astăzi, CE a publicat trei documente și a anunțat o informație pe care deja o aveați, începe procedura de deficit excesiv pentru România. Este foarte bine să știți adevărul de la ministrul Finanțelor. Am negociat cu CE în ultimele trei luni de zile și trebuie să știți că tot ceea ce am negociat a fost acceptat. România are un plan de reducere a deficitului sustenabil și credibil, acceptat de CE, ceea ce înseamnă că cei de la CE au încredere în acest Guvern”, a anunțat ministrul, pe pagina sa de Facebook.

Procedura impune unei țări, care a înregistrat un deficit bugetar mai mare de 3% din PIB, să prezinte un plan cu măsuri și politici corective pe care le va aplica pentru reducerea deficitului, precum și termenele pentru realizarea acestora. Țările care nu respectă recomandările CE pot fi sancționate.

viewscnt
Afla mai multe despre
florin citu
deficit excesiv