Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a confirmat informațiile Profit.ro despre reducerea cheltuieilor bugetare, spunând că sunt pregătite măsuri în acest sens, iar ele trebuiau să fi fost finalizate ca analiză, doar că au fost câteva priorități care au generat întârziere. ”Vom analiza toate aceste chestiuni în coaliție”, a mai spus liderul liberal.
”Am avut o discuție cu premierul și ministrul Finanțelor, sunt pregătite măsuri în acest sens, ele trebuiau să fi fost finalizate ca analiză, doar că au fost câteva priorități care au generat această întârziere. Cu certitudine, cum am spus de fiecare dată, împreună cu miniștrii de linie, cu premierul, vom analiza toate aceste chestiuni în coaliție, pentru că, dacă tot am vorbit de mediului de afaceri și s-au luat niște măsuri prin care să depălim o situație dificilă, aste absolut normal ca această povară să fie împărțită în mod legal atât la nivelul mediului de afaceri cât și la nivelul cheltuielilor bugetare”, a spus președintele PNL, arată news.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Nicolae Ciucă a menționat că, în privința măsurilor care au fost luate pe finalul anului trecut, din măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, pe luna noiembrie au fost reduse cheltuielile de la 4,2 miliarde, comparativ cu anul precedent, la aproximativ 2,3 sau 2,4 miliarde.
”Este un exemplu că se poate funcționa și pe măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare”, a subliniat Ciucă.
Potrivit informațiilor primite până la acest moment, nu sunt luate în calcul modificări legate de taxe și impozite.
Guvernul a introdus anul trecut măsuri de reducere a cheltuielilor, cum este aprobarea lunară în Guvern a cheltuielilor ordonatorilor de credite, restricționarea angajărilor la stat, fiind permise suplimentări de personal cu acordul Guvernului sau pentru posturi unice, restricții la achiziții de mobilier, mașini etc.
CITEȘTE ȘI Angajații Antifraudă din ANAF vor fi evaluați psihologic anualDe asemenea, s-a decis eliminarea unor posturi vacante și scoaterea unor funcții de conducere din organigrame, ceea ce ar presupune reorganizarea instituțiilor. Termenul limită pentru aceste reorganizări a fost extins, de la 31 decembrie 2023 (inițial) la 30 iunie 2024. Până în prezent doar câteva instituții au prezentat astfel de planuri.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ghidul e-Factură a fost actualizatSituția deficitului din ianuarie a fost puternic influențată de plățile pentru armament și de alte plăți amânate de pe finalul anului trecut, cu scopul de a ține sub control deficitul bugetar.