CCR a decis că statul trebuie să achite o serie de taxe pentru exproprierea terenurilor agricole și forestiere

CCR a decis că statul trebuie să achite o serie de taxe pentru exproprierea terenurilor agricole și forestiere
scris 21 feb 2017

CCR a decis, marți, că un articol al legii privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică este neconstituțional, pentru că excepta statul de la taxele aferente scoaterii unui teren din circuitul agricol sau din fondul forestier, temporar sau definitiv, în caz de expropriere, taxe care însă sunt plătite de persoanele fizice și juridice.

Decizia a venit în urma unei excepții de neconstituționalitate ridicată de un cetățean care a fost expropriat în 2014. Textul de lege criticat de el se referea la faptul că scoaterea, definitivă ori temporară, a terenurilor necesare pentru obiectivele de interes național, județean și local din circuitul agricol și, respectiv, din fondul forestier național se exceptează de la plata taxelor în Legea fondului funciar și de la plata taxelor și a celorlalte sume datorate potrivit Codului silvic și Legii îmbunătățirilor funciare, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Aceste legi prevăd o serie de taxe pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol și din fondul forestier național, care trebuie plătite de beneficiarii scoaterii terenurilor.

Derogarea de la aceste prevederi este prevăzută în Legea 255/2010, privind exproprierea. Curtea a decis că această exceptare încalcă, printre altele, articolul 44, privind dreptul la proprietate, fiind, de asemenea, și o cauză de neclaritate în aplicarea criteriilor privind despăgubirile cuvenite proprietarilor.

"Prevederile legale criticate instituie, în realitate, o diferențiere nejustificată între proprietarii vizați de ipoteza Legii nr. 255/2010 și ceilalți proprietari expropriați sau al căror drept de proprietate este afectat în baza altor temeiuri legale care nu exclud acordarea despăgubirilor menționate", se arată într-un comunicat al CCR.

Curtea afirmă că este încălcat și principiul egalității în fața legilor prin această derogare.

EXCLUSIV Draftul noii Legi a salarizării bugetarilor. Guvernul vrea să decupleze salariul minim al bugetarilor de cel din sectorul privat CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Draftul noii Legi a salarizării bugetarilor. Guvernul vrea să decupleze salariul minim al bugetarilor de cel din sectorul privat

Printre taxele pe care până acum statul nu era obligat să le plătească în caz de expropriere se află cea destinată Fondului de ameliorare a fondului funciar, în cazul scoaterii terenurilor din circuitul agricol și cea destinată Fondului de conservare și regenerare a pădurilor, alimentat din sumele reprezentând contravaloarea efectelor determinate de funcțiile de protecție, ecologice și sociale ale pădurilor în cazul terenului expropriat. Lor li se adaugă cinci taxe prevăzute în Codul silvic, care prevede atât despăgubiri proprietarului terenului, cât și obligații către diverse fonduri, printre care contravaloarea pierderii de creștere determinate de exploatarea masei lemnoase înainte de vârsta exploatabilității tehnice și contravaloarea obiectivelor dezafectate de pe teren. O altă taxă se referă la tarifele pentru eliberarea avizelor tehnice și de specialitate în cazul terenurilor scoase din circuitul agricol, dar este eliminată și o derogare de la plata contravalorii terenului în schimbul plății unor obligații stabilite de Codul silvic.

Toate aceste taxe vor trebui acum plătite de stat în caz de exproprieri prin scoaterea terenurilor din circuitul agricol sau din fondul forestier, atât prin vărsarea lor în diversele fonduri ale statului, stabilite de lege, cât și prin despăgubirea persoanelor expropriate.

viewscnt
Afla mai multe despre
ccr
expropiere
terenuri agricole