Câștigul salarial mediu net a scăzut

Câștigul salarial mediu net a scăzut
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iul 2024

Câștigul salarial mediu net a scăzut la 5.118 lei în luna mai a acestui an, mai mic cu 99 lei (-1,9%) față de luna aprilie 2024, potrivit datelor publicate de Institutul Național de statistică (INS).

Câștigul salarial mediu brut a fost 8.355 lei, cu 177 lei (-2,1%) mai mic decât în luna aprilie 2024, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Mega Image retrage un produs și dă banii înapoi CITEȘTE ȘI FOTO Mega Image retrage un produs și dă banii înapoi
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) - 11.253 lei, iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte - 2.784 lei.

În luna mai 2024, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a scăzut ca urmare a acordării, în lunile precedente, de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), cu 21,8%, și în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, cu 19,4%.

Pe de altă parte, creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna aprilie 2024 au fost determinate de acordarea de premii ocazionale (prime trimestriale sau anuale, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), dar și de realizările de producție ori încasările mai mari (în funcție de contracte/proiecte).

Cele mai importante majorări ale câștigului salarial mediu net au fost consemnate în tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, cu 6,9%, și în extracția minereurilor metalifere, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, înregistrări audio și activități de editare muzicală (inclusiv activități de difuzare și transmitere de programe), colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor; activități de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activități și servicii de decontaminare), fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor), depozitare și activități auxiliare pentru transporturi, între 2,5% și 4%.

În sectorul bugetar, în luna mai 2024, s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învățământ (+9,9%), în principal ca urmare a acordării biletelor de valoare (tichete de vacanță). De asemenea, câștigul salarial mediu net a crescut ușor în sănătate și asistență socială (+1,5%), respectiv în administrația publică (+0,4%).

Comparativ cu luna mai a anului precedent, câștigul salarial mediu net a crescut cu 12,7%.

Indicele câștigului salarial real a fost 107,2% în luna mai 2024 față de luna mai 2023 și 98,2% față de luna aprilie 2024. Comparativ cu luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 249,4%, cu 4,6 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna aprilie 2024.

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins