Aflată deja în plin proces de fabricație în uzina Ford Otosan din Craiova, mașina electrică Ford Puma Gen-E a fost pusă la dispoziția Profit.ro, pentru un prim test, pe circuitul de testare al fabricii din Oltenia.
Mașina poate fi comandată în acest moment și ajunge în showroom-uri în aceste săptămâni.
Ford Puma Gen-E este primul automobil electric construit vreodată în România, care sparge astfel gheața pentru acest tip de propulsie pentru industria auto locală, lângă el fiind adăugate între timp, pe liniile de fabricație, și cele două modele Courier, e-Transit și e-Tourneo.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Versiunea Puma electrică a fost dezvoltată pe platforma existentă a modelului cu combustie, produs de asemenea la Craiova, întreg procesul de tranziție la propulsia electrică fiind realizat în Centrul de Cercetare și Dezvoltare al Ford Otosan din Istanbul, sub coordonarea Ford Europe.
Specificații electrice
Mai multe modificări tehnice au fost aduse, pentru ca mașina să poată fi echipată cu baterii, cu un motor electric și cu întreg sistemul de software necesar.
Bateria cu care este echipat în acest moment Ford Puma Gen-E are o capacitate netă de 43,6 kWh, care oferă o autonomie omologată de 376 km, în regim WLTP, care poate crește la peste 400 km în regim de rulare Eco (cu viteza limitată la 105 km/h) și la 523 km în rulare exclusiv urbană.

Bateria este asamblată chiar la Craiova, în secția motoare (FOTO) și poate fi încărcată atât la prize de curent alternativ, cu până la 11 kW, cât și la stații rapide cu curent continuu, cu până la 100 kW, care asigură o încărcare de la 10 la 80% în doar 23,2 minute, potrivit constructorului.
Datele comparative puse la dispoziție sugerează cea mai bună viteză de încărcare în segmentul B-SUV și C-hatchback, cu dimensiuni comparabile de aproximativ 4,20 – 4.30 metri, unde se mai află VW ID.3, Opel Mokka, Peugeot e-2008, Volvo EX30 sau MG4.

Și consumul declarat de Ford pentru acest model este cel mai bun din segment, fiind comparabil cu cel al mașinilor din segmente mai mici, precum Dacia Spring sau Citroen e-C3.
În ceea ce privește motorul, Ford a ales o singură opțiune, de 170 CP, care este mai mult decât generoasă pentru dimensiunile și greutatea acestui model, având în vedere și bateria cu care este împerecheat.
În același timp, din punct de vedere al dimensiunilor, Ford Puma EV are o lungime peste principalii concurenți, 4,22 metri, care se resimte la nivel de spațiu interior, fiind în același timp cu numai un centimetru mai scurt decât hatchback-ul VW ID.3, care teoretic e în segmentul compact.

Singurul care o depășește cu 7 centimetri este Peugeot e-2008, dar care vine cu mai multe dezavantaje în raport cu Puma: prețul, autonomia mai mică la echiparea cea mai accesibilă, consumul mai mare, motorul mai slab.
De asemenea, portbagajul lui Puma Gen-E este mai mare decât cel al versiunii cu combustie, pentru că absența eșapamentului a eliberat spațiu suplimentar, volumul spațiilor de bagaje fiind din nou cel mai mare din segment și comparabil cu cel al unui model compact, respectiv 378 litri portbagaj convențional plus 145 litri Gigabox (în loc de roată de rezervă) la care se adaugă 43 de litri în frunk, ce poate fi folosit pentru păstrarea cablurilor, kit-ului obligatoriu, alte obiecte mici.

Cu scaunele spate rabatate, mașina oferă un spațiu de 1283 litri.
Primele impresii la volan
La interior, noua Puma electrică este aproape identică cu versiunea cu combustie revizuită radical în 2024, având un ecran mai mare cu noul soft SYNC 4, soundbar pe bord, spațiu cu încărcare wireless pentru telefon, noi scaune cu tapițerie schimbată, la care se adaugă comenzile specifice propulsiei electrice.

Senzația percepută este una foarte plăcută, dar se resimte orientarea puternică a habitaclului către șofer, înconjurat de ecrane și comenzi.
Unul dintre minusurile acestei versiuni este spațiul pentru pasageri, afectat parțial de bateria amplasată sub podeaua din zona banchetei spate, baterie care ridică cu câțiva centimetri podeaua.

Al doilea minus este greutatea mărită din cauza bateriei, mașina având acum cu 200 de kg în plus față de versiunea cu combustie, lucru care îi schimbă într-o oarecare măsură comportamentul dinamic.
Pentru a compensa acest lucru, inginerii Ford au instalat pe acest model noi suspensii, care reușesc să ofere o stabilitate foarte bună mașinii, inclusiv în virajele strânse, așa cum sunt cele de pe circuitul uzinei din Craiova.

Acest lucru este extrem de important pentru o mașină de mici dimensiuni cu greutate mare, mai ales că avem un transfer al maselor de pe puntea față către cea din spate.
Chiar și cu această greutate, mașina are un demaraj foarte bun, de 8 secunde de la 0 la 100 km/h, care se simte încă de la prima apăsare a pedalei de accelerație, datorită cuplului de 290 Nm, care este disponibil pe aproape toată plaja de turații.

Versiuni de echipare
Ford Puma Gen-E este disponibilă doar în două versiuni de echipare, Select și Premium, care oferă opțiuni pentru toate tipurile de clienți.
Cea mai ieftină, Select, include, printre altele, jantele de 17 inchi, faruri LED, sistemul de navigație cu display de 12 inchi, conectare cu modem 5 G, cu sistem de sunet standard cu 6 boxe, fără soundbar.

Prețul acestui model începe de la 22.900 euro, cu tot cu Rabla și EcoBonusul anunțat de Ford, iar dacă Rabla se mărește la 7.500 de euro, prețul mai scade până la aproximativ 20.500 euro.
Cealaltă echipare, Premium, dispune de jante de 18, faruri LED Matrix și sistemul de sunet B&O, portbagaj electric și tapițerie Sensico/Neo Suede, la prețul de 25.000 euro, care va scădea, cu noua Rabla, la 22.500 euro.
Opțional, pot fi adăugate pachetul de iarnă (parbriz încălzit, volan încălzit, scaune încălzite), pachetul de asistență sau acoperișul panoramic.

Cu toate opționalele adăugate, Ford Puma Gen-E nu depășește 26.000 de euro, ceea ce reprezintă un mare avantaj în fața concurenților din segmentul său, în condițiile în care cele mai multe modele rivale depășesc 30.000 de euro pe echipări mai slabe.
E-Transit și E-Tourneo Courier
Simultan cu Puma Gen-E, cei de la Ford Otosan ne-au pus la dispoziție pentru primele teste și cele două vehicule comerciale electrice, produse pe aceeași linie cu SUV-ul.
Câteva repere ale acestora merită să fie menționate aici. În primul rând, arhitectura bordului este diferită, având un ecran amplasat mai sus, la același nivel cu instrumentarul de bord. Acest lucru lasă impresia de spațiu mai mult, dar îndepărtează ușor comenzile de șofer.
Pe de altă parte, materialele de la interior nu sunt la fel de plăcute ca în Puma, o alegere firească pentru vehicule comerciale, care au prețuri mai mici. În privința propulsiei, bateria este identică cu cea de pe Puma, dar motorul este mai mic, 136 CP, lucru care se simte în reacțiile și performanțele mașinii.

Mașina are în schimb o lungime mai mare, 4,33 metri, care vine însă și cu o greutate majorată, toate având impact asupra autonomiei, redusă până la 288 km.
Pe de altă parte, viteza de încărcare la fel de mare ca la Puma și profilul mașinii, de mașină de transport urban, pot compensa fără probleme autonomia. La fel ca la versiunea cu combustie, E-Transit și E-Courier oferă și un spațiu foarte mare de transport, care poate fi o soluție potrivită pentru companii, în zonele urbane.
Testul Profit.ro a avut loc la uzina Ford Otosan din Craiova, cu o zi înainte de startul oficial al livrărilor pentru cele trei model electrice produse de această uzină. La evenimentul oficial a participat și prim-ministrul Marcel Ciolacu, care a testat și el mașina și s-a arătat încântat de cum se conduce, de portbagaj și de dotări.