Zooland.ro - Rase de câini pentru care ai nevoie de asigurare

De Weekend   
Zooland.ro - Rase de câini pentru care ai nevoie de asigurare

Câinii sunt cei mai buni prieteni ai omului, dar, uneori, și ei pot genera probleme.

În special atunci când vorbim despre rase cu un potențial ridicat de a provoca daune – nu pentru că ar fi „răi”, ci pentru că sunt puternici, protectori și, uneori, greu de controlat de către stăpâni neexperimentați.

Urmărește-ne și pe Google News

Rase de câini pentru care e nevoie obligatoriu de asigurare de răspundere civilă

Evenimente

Din acest motiv, în multe țări (inclusiv în România), anumite rase de câini sunt considerate periculoase și pot necesita o asigurare de răspundere civilă sau respectarea unor reglementări speciale.

Iată câteva dintre cele mai cunoscute rase pentru care este recomandat – sau chiar obligatoriu – să ai asigurare:

Caloria.ro - Îți amorțesc mâinile? Ce afecțiuni pot ascunde CITEȘTE ȘI Caloria.ro - Îți amorțesc mâinile? Ce afecțiuni pot ascunde

Pit Bull Terrier

Această rasă este adesea în centrul controversei. Puternic, curajos și extrem de loial, Pit Bull-ul poate fi un companion minunat, dar are nevoie de dresaj riguros și un stăpân ferm. În multe țări europene, este interzis sau restricționat

Rottweiler

Impresionant ca statură și cu un instinct protector foarte puternic, Rottweilerul poate fi un câine excelent de pază. Tocmai de aceea, unii asigurători îl includ în listele de risc, iar polițele pot deveni mai scumpe.

Amstaff (American Staffordshire Terrier)

Deși mai calm decât verișorul său Pit Bull, Amstaff-ul este și el considerat o rasă cu potențial periculos. Este foarte energic și are nevoie de socializare timpurie.

Cane Corso

Cu origini italiene și o alură impunătoare, Cane Corso este un câine de pază remarcabil. Dar forța lui fizică înseamnă și o responsabilitate pe măsură. În unele locuri, este inclus în categoriile de risc.

„Pentru o acoperire de 50.000 de euro, conform condițiilor pe care le puteți urmări mai jos, prima anuală, adică prețul asigurării, este de aproximativ 970 de euro. Pentru o sumă asigurată de 5.000 de euro, prima anuală nu sare de 100 de euro, cât o asigurare de locuință în București, sau jumătate din costul unui RCA mediu”, se arată într-un calcul făcut de studiifinanciare.ro.

Ce înseamnă câine agresiv

Agresiunea canină se manifestă printr-o serie de comportamente care pot include mușcături, lătrături agresive, sau atacuri fizice. În termeni generali, agresivitatea la câini este o reacție extremă la un anumit stimul sau situație, care poate fi percepută ca o amenințare pentru câine.

Aceasta poate include apărarea teritoriului, protejarea hranei, teama sau durerea.

Urban.ro - Primești 100.000 euro să te muți într-o zonă italiană superbă cu podgorii, lacuri și pârtii de schi. Există două condiții CITEȘTE ȘI Urban.ro - Primești 100.000 euro să te muți într-o zonă italiană superbă cu podgorii, lacuri și pârtii de schi. Există două condiții

Agresiunea poate fi clasificată în mai multe tipuri, iar câinii pot manifesta comportamente agresive în funcție de mai mulți factori:

Agresiune defensivă

Acesta este cel mai frecvent tip de agresiune și apare atunci când câinele se simte amenințat sau speriat. De obicei, câinele va încerca să se apere folosind mușcătura sau prin afișarea unui comportament agresiv (lătrături, zvâcniri).

De obicei, acest comportament poate fi observat la câinii care nu au fost socializați corespunzător sau au avut experiențe traumatizante în trecut.

Agresiune teritorială

Câinii sunt animale teritoriale, iar acest instinct poate duce la comportamente agresive atunci când cineva intră pe „terenul” lor.

Acest tip de agresiune este mai frecvent întâlnit la câinii care sunt lăsați nesupravegheați sau care nu au învățat să interacționeze cu alți câini sau oameni pe teritoriul lor.

Agresiune de protecție

Anumiți câini dezvoltă un comportament agresiv atunci când simt că stăpânul lor sau un alt membru al familiei este în pericol.

Acesta poate fi un comportament ereditar la anumite rase de câini, mai ales la cei de pază.

Urban.ro - Peste jumătate dintre români au probleme de greutate. Câți ar renunța la zahăr și carne CITEȘTE ȘI Urban.ro - Peste jumătate dintre români au probleme de greutate. Câți ar renunța la zahăr și carne

Cu toate acestea, dacă nu este gestionată corect, poate deveni periculoasă.

Agresiune din durere sau disconfort

Câinii care suferă de dureri fizice sau disconfort pot deveni agresivi, chiar și față de stăpânii lor.

Este important să monitorizăm comportamentele câinelui pentru a identifica posibilele semne de durere sau boală, deoarece un câine care nu poate să își exprime durerea poate recurge la agresiune ca metodă de apărare.

Agresiune din anxietate sau frică

Câinii care sunt extrem de anxioși sau care au fost traumatizați în trecut pot manifesta comportamente agresive din frică.

Aceștia nu atacă din dorința de a face rău, ci pentru a scăpa de o stare de neliniște sau panică.

De obicei, acest tip de agresiune poate fi controlat prin dresaj și prin crearea unui mediu mai calm pentru câine.

Factori care influențează comportamentul agresiv al câinelui:

  • Lipsa socializării timpurii

  • Traumele (abuz, abandon)

  • Probleme de sănătate

  • Stimulii de mediu (zgomote, persoane necunoscute, alți câini)

  • Educația primită de la stăpân. 

Material realizat în colaborare cu Zooland.ro

viewscnt
Afla mai multe despre
caine
asigurare