Firmele și orice persoane impozabile din România au putut beneficia începând cu 1 ianuarie 2021 de rambursarea TVA pentru achizițiile și importurile de bunuri din Marea Britanie, dar cum România nu a aplicat un regim de reciprocitate, partea britanică a suspendat solicitările de rambursare a TVA începând cu 2023, solicitând Guvernului României o declarație prin care să se convină reciprocitatea în relația bilaterală. Abia acum, la peste un an și jumătate de la solicitarea britanicilor, Guvernul vrea să semneze această declarația, dar cu rambursarea TVA către firmele britanice de la data semnării.
De ce este important: În contextul în care Marea Britanie (UK) s-a retras din Uniunea Europeană, în urma referendumului din 2016, la finele anului 2020 a expirat și perioada de tranziție în timpul căreia legislația UE în materie de TVA s-a aplicat în relația cu UK. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2021, UK are statut de țară terță din punct de vedere al TVA, inclusiv în ceea ce privește rambursările de TVA, cu excepția operațiunilor cu bunuri care intră sub incidența Protocolului privind Irlanda/Irlanda de Nord, care face parte din Acordul de retragere, și pentru care continuă să aplice legislația UE în materie de TVA.
În contextul nou creat, o persoană impozabilă din UK, neînregistrată și care nu este obligată să se înregistreze în scopuri de TVA în România, nestabilită pe teritoriul Uniunii Europene, poate solicita rambursarea TVA aferente importurilor și achizițiilor de bunuri/servicii efectuate în România, dacă, în conformitate cu legislația din UK, o persoană impozabilă stabilită în România ar avea același drept de rambursare în ceea ce privește TVA sau alte impozite/taxe similare aplicate în UK.
CITEȘTE ȘI Guvernul a strecurat în modificările la e-TVA și permisiunea ca instituțiile publice să cumpere automobile hibride din bugetele proprii. Prețul maxim permisPotrivit unor documente guvernamentale oficiale analizate de Profit.ro, în cursul anului 2022 autoritățile fiscale din UK au informat autoritățile fiscale române că au rambursat TVA persoanelor impozabile din România, începând cu 1 ianuarie 2021, și au solicitat transmiterea unei confirmări a faptului că persoanele impozabile din UK beneficiază de rambursarea TVA, în condiții de reciprocitate.
Autoritățile fiscale române au transmis părții britanice că, în vederea îndeplinirii condițiilor de reciprocitate, este necesară transmiterea unei declarații de reciprocitate semnate de reprezentanții autorităților fiscale din UK și că acordarea retroactivă a dreptului de rambursare a TVA pentru achiziții efectuate anterior încheierii declarațiilor de reciprocitate nu ar fi posibilă.
În cele din urmă, în luna decembrie 2022, autoritățile fiscale din UK au transmis o declarație de reciprocitate care conține limitele și condițiile aplicabile, informând în același timp partea română că, în lipsa adoptării unor măsuri similare celor aplicate de UK, cererile primite din partea persoanelor impozabile din România și nerezolvate, precum și toate cererile pe care le vor primi până când se va ajunge la un acord, vor fi refuzate.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Calendarul restructurării TAROM. Scade numărul de angajațiÎn urma consultărilor interne, potrivit sursei citate, ministerele din țara noastră au identificate două variante cu privire la aplicabilitatea declarației de reciprocitate ce urmează a fi transmisă, de România, autorităților din UK, respectiv:
- Varianta 1, în care declarația permite rambursarea TVA doar pentru operațiunile derulate începând cu data semnării declarației;
- Varianta 2, în care declarația permite rambursarea TVA pentru cererile depuse în termenul legal, prevăzut la pct. 74 alin. (10) din Normele metodologice privind Codul fiscal, după semnarea declarațiilor de reciprocitate, având ca obiect inclusiv operațiuni efectuate înainte de data semnării declarației (de exemplu, în situația în care declarația de reciprocitate se semnează înainte de 30 septembrie 2024, persoanele impozabile din UK pot solicita rambursare pentru toate operațiunile efectuate în anul 2023).
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Iohannis reclamă la CCR legea care permite parcuri fotovoltaice pe amenajări piscicole și impune noi condiții de vânzare a amenajărilorAbia în iunie 2023, deci la mai bine de jumătate de an de la solicitarea părții britanice, Comisia fiscală centrală care funcționează la nivelul Ministerului Finanțelor, a concluzionat că ambele variante sunt posibile din punct de vedere juridic, dar că, pentru a definitiva elaborarea declarației în cauză, este necesară o evaluare în raport de interesele diplomatice și economice ale României în relația cu UK și elaborarea unui memorandum spre a fi aprobat de Guvernul României.
Ministerul Finanțelor a pregătit acest memorandum, care arată că: ”Având în vedere cele mai sus prezentate, precum și faptul că în cazul celorlate state cu care România a semnat declarații de reciprocitate (Turcia, Serbia, Norvegia și Elveția) declarația a permis rambursarea TVA doar pentru operațiunile derulate începând cu data semnării declarației, propunem ca și în cazul UK declarația de reciprocitate să permită rambursarea TVA doar pentru operațiunile care se vor derula după data semnării declarației, variantă agreată și de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.”
28 noiembrie - Profit Financial.forum