Paștele este un moment special pentru noi toți, iar curățenia generală - o tradiție în fiecare familie, prin care ne pregătim împreună pentru sărbători.
Cu un program încărcat, între job, partener, copii și alte responsabilități, acest proces poate părea copleșitor mai ales pentru mame.
În trecut, bunicile sau mamele noastre obișnuiau să facă întreaga curățenie generală în doar trei zile, muncind intens. Acum există soluții de organizare și planificare a timpului mult mai eficiente și variante care ușurează procesul.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Cum ne pregătim casa pentru Paște
Curățenia generală începe cu o bună planificare, un kit de produse și musai cu etape clare de lucru. Pentru a obține și menține starea de bine la noi în casă pe termen lung, avem nevoie de un plan eficient, de simplificare, organizare, curățenie și, pe alocuri, de un strop de vopsea.

Iată așadar secretul: o planificare realistă, practică și realizabilă, urmând câteva trucuri de organizare a timpului. Haideți să vedem cum procedăm mai exact, urmând acești pași:
- Creează un plan pe măsura programului tău.
- ”Soft decluttering”: simplificare și curățenie pas cu pas și fără stres.
- Creează o rutină de curățenie pentru atunci când ai timp limitat.
- Implicarea membrilor familiei.
- Decorarea casei cu decorațiuni de sezon.
Să le luăm pe rând:
1. Creează un plan în funcție de programului tău și al familiei
Dacă ai un program de lucru fix și copii care au nevoie de atenția ta, este important să îți împarți sarcinile pe mai multe zile și nu uita să implici toți membrii familiei, oricât de mici ar fi. În loc să încerci să faci totul singură într-o singură zi, alocă un minim de 30 de minute pe zi pentru fiecare zonă a casei, delegând clar fiecărui membru ce are de făcut.
Iată un exemplu concret de plan simplu pe care să îl aplici timp de o săptămână, înainte de Paște:
- Ziua 1: “Soft decluttering” și reorganizare a hainelor din dulapuri, mai ales că este deja primăvară.
- Ziua 2: Șterge praful de sus în jos și curăță suprafețele – tavan, lustre, tablouri, echipamente media – tv, uși)
- Ziua 3: Bucătăria, soft decluttering și igienizare – frigider, aragaz, microunde, dulapuri.
- Ziua 4: Baia – simplificare, igienizare și reorganizare a produselor de igienă, a cosmeticelor și a prosoapelor.
- Ziua 5: Spălat geamuri și perdele, aspirat și spălat podelele.
- Ziua 6: Spălat lenjerii și covoare, unde este cazul.
- Ziua 7: Decorarea casei pentru Paște și ultimele retușuri.

2. “Soft decluttering”. Ce înseamnă
“Soft decluttering” înseamnă simplificare treptată a unei zone a casei, urmată de curățenie, fără presiunea de a face treburile în ultimul moment. Simplificarea și curățenia înainte de Paște nu înseamnă că trebuie să scapi de toate lucrurile deodată. “Soft decluttering” înseamnă să elimini treptat ceea ce nu îți mai folosește, fără să te simți presat de timp, de prieteni, de ceea ce vezi în social media și ți se pare ideal.
Începe cu pași mici:
- Aruncă produsele expirate din baie, din cămara, din frigider și din dulapurile din bucătărie.
- Donează surplusul sau ce nu mai folosești de mult timp. De exemplu, dacă nu ai purtat o haină în ultimul an sau doi sau ai anumite piese de mobilier, cărți și jucării rămase de la copiii tăi, oferă-le cuiva care are nevoie de ele sau vezi ce centre de donații sunt în apropierea casei tale.
- Fiecare lucru are locul lui, casa lui: pe măsură ce faci curățenie, încearcă să găsești un loc fix pentru fiecare obiect. De exemplu, uscătorul de păr, placa de îndreptat părul și ondulatorul au locul lor împreună, ideal în baieori în apropierea ei. Etichetează toate recipientele de depozitare astfel încât să menții ordinea mai ușor.
3. Curățenie eficientă când timpul este limitat
Pentru a nu transforma curățenia într-o povară, aplică aceste strategii simple:
- Creează un mini kit de curățenie. Lista minimă cuprinde: o soluție pentru geamuri și oglinzi, degresanți pentru bucătărie, soluție pentru mobilă, covoare și tapiserii, soluție pentru obiecte sanitare, bureți, perii, aspirator, mop cu abur și alte accesorii utile. Păstrează-le împreună într-un singur loc.
- Curăță de sus în jos și în forma literei S. Începe cu tavanul, corpurile de iluminat, apoi mobilierul și la final podelele. Sterge cu mișcări ce formează litera S pentru a nu readuce murdaria în zona proaspăt curățată.
- Folosește lavete din microfibră sau tricouri din bumbac mai vechi pentru a reduce timpul de șters praful. Evită pămătufurile din pene – virale în social media, căci vor împrăștia praful în loc să îl elimine.
- Folosește produse de curățenie eficiente adaptate spațiului tău. Aici ai două alternative, optează pentru produse ce ți se potrivesc, în care ai încredere și știi că funcționează. Aceste produsele pot fi:
- Produse naturale de curățenie – Oțetul și bicarbonatul sunt aliați puternici, siguri pentru tine, copii și animale, eficienți în curățarea tuturor suprafețelor.
- Produse profesionale, forte sau speciale din supermarket, utile in cazul suprafețelor foarte murdare. În această variantă, nu uita să aerisești bine încăperile în care le vei folosi.
4. Implică întreaga familie
Dacă ai copii, transformă curățenia într-o joacă. Pune muzică veselă și oferă fiecăruia o sarcină potrivită vârstei. De exemplu, cei mici pot sorta jucării, iar cei mai mari pot ajuta la șters praful, sortat haine, curățat și udat plantele casei. Nu uita de micile recompense pentru toată familia.
Curăță pe măsură ce faci activități zilnice. De exemplu, șterge aragazul imediat după gătit, copiii pot strânge masa imediat după cină, astfel încât să nu se acumuleze murdăria și să eviți aglomerarea tuturor treburilor casnice pentru ultimul moment.
5. Decorarea casei de sărbătoare
Odată ce ai casa curată și organizată, este momentul pentru decorațiunile de sezon, care aduc o atmosferă plăcută, de sărbătoare. Decorează discret cu flori proaspete de sezon, lumânări parfumate și decorațiuni tematice de Paște pentru un plus de căldură și bucurie.

Alege împreună cu membrii familiei meniul și dulciurile specifice, apoi fă o listă de activități și deleagă concret cine vopsește ouă, cine face deserturile, cine merge la cumpărături și, evident, cine face curățenia de după!
Cum spuneam, curățenia generală de Paște nu trebuie să fie o corvoadă. Cu un plan bine pus la punct și implicarea întregii familii, te poți bucura de un cămin ordonat și primitor, fără eforturi care să te epuizeze.