Luna iunie este destul de lipsitǎ de evenimente din punct de vedere declarativ fiscal, în sensul cǎ au termene de depunere declarațiile cele mai frecvente. Liniștea din iunie este binevenită după ce mai, o lună aglomerată în mod obișnuit, a fost încărcată suplimentar și de intrarea în vigoare a Regulamentului General Privind Protecția Datelor Personale (GDPR).
Pe data de 8 iunie trebuie depusă declarația de mențiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, care utilizeazǎ trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală și care efectueazǎ o achiziție intracomunitară în România (formularul 092), potrivit Mihaelei Iacob, tax manager Accace Romania.
15 iunie reprezintǎ termenul de depunere a declarațiilor Intrastat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Mihaela Iacob, Tax Manager Accace Romania
În ziua de 25 iunie, companiile vor avea termene de depunere și de platǎ (dacǎ este cazul) pentru urmǎtoarele declarații:
- Declarațiile de TVA
- Decontul de TVA (formular 300)
- Declarația recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare (formular 390 VIES)
- Decontul special de taxă pe valoarea adăugată (formular 301)
- Declarația privind sumele rezultate din ajustarea/corecția ajustărilor/regularizarea taxei pe valoarea adăugată (formular 307)
- Declarația privind taxa pe valoarea adăugată colectată, datorată de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a fost anulat (formular 311)
- Declarația privind obligațiile de platǎ la bugetul de stat (formular 100). Această declarație cuprinde taxele și impozitele datorate de o societate, precum:
- Impozitul pe veniturile obținute din România de nerezidenți
- Impozitul obținut și reținut persoanelor fizice din venituri cum ar fi dobânzi, premii, jocuri de noroc, transferul proprietăților imobiliare, accize
- Declarația privind obligațiile de platǎ a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate (formular 112). Această declarație se depune de către angajatori și entitățile asimilate acestora.
În anii trecuți, în luna iunie, reprezentanțele aveau termen de platǎ a primei tranșe din impozitul specific aplicabil. Începand cu anul 2018, reprezentanțele sunt obligate la plata unui impozit anul de 18.000 lei (în comparație cu 4,000 euro în anii trecuți) plǎtibil doar într-o tranșǎ pânǎ în ultima zi a lunii februarie.
CITEȘTE ȘI La 2 ani de la scandalul Panama Papers, Fiscul bate pasul pe loc. Încă investighează 3 grupuri de societăți din România și analizează altele 2Impozitul se calculeazǎ proporțional cu numǎrul de luni de existență a reprezentanței în anul fiscal respectiv. Declarația anualǎ privind impozitul pe reprezentanțe se depune în ultima zi a lunii februarie pentru anul în curs.