Atingerea unui avans de 5,2% al produsului intern brut (PIB) în acest an, în condițiile unui deficit bugetar de maximum 3%, impune creșterea capacității de colectare a veniturilor bugetare și realizarea fără abateri a programului de investiții propus, potrivit unui comunicat publicat marți de Camera de Comerț Americană în România (AmCham România), care reprezintă interesele unor investitori americani de pe piața românească.
Guvernul condus de Sorin Grindeanu și-a construit bugetul pentru acest an pe baza unei creșteri economice de 5,2%, cea mai optimistă estimare avansată până în prezent, scrie News.ro.
În paralel, Executivul mizează pe un deficit bugetar de maximum 3% din PIB, impus de Tratatul de la Maastricht.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru atingerea acestor obiective, statul este obligat să crească capacitatea de colectare a veniturilor bugetare și realizarea investițiilor promise, atrag atenție reprezentanții AmCham.
”Ținta ambițioasă de creștere a veniturilor bugetare anticipate, în valoare de 254,72 miliarde lei față de nivelul înregistrat anul anterior, de 223,72 miliarde lei, trebuie bazată pe creșterea gradului de colectare și nu pe intervenții la nivelul politicilor fiscale. În acest sens, este vitală accelerarea proiectelor existente de întărire a capacității administrative a autorității fiscale pentru creșterea nivelului de colectare a veniturilor bugetare și pentru combaterea evaziunii fiscale, corelate cu modernizarea administrației publice în general”, se arată în comunicat.
Camera de comerț consideră deosebit de importantă respectarea angajamentului pentru alocarea de 39,4 de miliarde lei pentru investiții, care ar avea un aport major în recuperarea decalajelor pe care România încă le înregistrează în domenii cheie precum educație, sănătate, infrastructură sau cercetare și dezvoltare.
CITEȘTE ȘI STUDIU Românii sunt cei mai vulnerabili din UE în privința datelor personale, 85% își oferă datele pe internetAmCham atrage atenția că este în defavoarea României, pe termen mediu și lung, ca pentru atingerea țintelor bugetare să se renunțe din nou la investiții sau să se recurgă la modificări în domeniul fiscalității cu impact direct și imediat asupra comunității de afaceri, principalul contributor la bugetul de stat.
De asemenea, camera de comerț consideră că absorbția fondurilor europene trebuie să rămână o prioritate centrală a agendei guvernamentale, reflectată ca atare în proiectul de buget.
AmCham subliniază nevoia derulării unui proces de consultare real și deschis cu toate părțile implicate cu privire la proiectul bugetului de stat, precum și cu privire la orice politici publice cu impact asupra mediului de afaceri.
AmCham reprezintă interesele a circa 400 de companii americane care au investit în România peste 20 miliarde de dolari din 1993 până în prezent.