ANAF: Borcanul de bacșiș să dispară!

ANAF: Borcanul de bacșiș să dispară!

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

scris 8 mar 2023

Administratorii/proprietarii de localuri nu ar trebui să mai folosească acel mecanism cu borcanul pe bar, unde cineva își pune bani, pentru că nu mai este legal, a afirmat președintele ANAF, Lucian Heiuș, menționând că Fiscul nu a efectuat încă verificări în acest sens.

El a fost întrebat de jurnaliști dacă a făcut controale în acest sens, în condițiile în care mai există restaurante unde se lasă bacșiș în cutiuță, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
UDMR vrea ca ANAF să preia și să execute amenzile pe care primăriile nu le pot colecta de la persoanele fizice CITEȘTE ȘI UDMR vrea ca ANAF să preia și să execute amenzile pe care primăriile nu le pot colecta de la persoanele fizice

"Dacă mă întrebați pe mine, nu este corect să se folosească acest lucru. Bacșișul trebuie să fie fiscalizat pentru că așa prevede legea. Acei administratori/proprietari de asemenea localuri nu ar trebui să mai folosească acel mecanism cu borcanul pe bar, unde cineva își pune bani, pentru că nu mai este legal. (...) ANAF nu a făcut încă verificări în acest sens. Din punctul meu de vedere, știți, întotdeauna am spus că trebuie să ne ducem acolo unde să produce marea evaziune fiscală. Trebuie să mergem acolo doar pe baza unei analize de risc și pe analizele de risc pe care noi le facem. Imaginați-vă că acel borcan cu 100 lei, cu 200 lei adunați într-o zi nu reprezintă ceva, dar legal nu trebuie să mai existe așa ceva", a menționat Lucian Heiuș, cu ocazia prezentării raportului de performanță pe anul 2022.

Grupul finanțiștilor marginalizați din PNL propune revenirea la impozit de 5% pe dividende CITEȘTE ȘI Grupul finanțiștilor marginalizați din PNL propune revenirea la impozit de 5% pe dividende

Potrivit acestuia, inspectorii ANAF vor face verificări dacă există sesizări în acest sens.

"Suntem obligați să mergem la orice sesizare asumată. Sesizarea poate să o facă angajații sau clienții, dar și eu, dacă am fost la un restaurant, nelocuind în București - stau în chirie, întotdeauna dacă las bacșiș am grijă ca să plătesc cu cardul și să trec suma respectivă pe card - și peste tot pe unde am fost n-am întâmpinat nicio problemă - și chiar am verificat așa, fără să știe nimeni cine sunt. Am spus: 'Da, domnule, vreau să las, dar plătesc cu cardul'. Mi s-a trecut, mi s-a spus suma, deci el funcționează. N-am întâlnit niciun local în care am fost eu, nu prea multe, recunosc, dar el funcționează", a mai spus Lucian Heiuș.

Totodată, președintele ANAF a menționat că nu știe cât s-a încasat din impozitul pe bacșiș, deoarece intră în categoria de impozite de natură salarială din total sumă care este declarată.

"Nu știu exact să vă spun cât anume a venit din acest impozit al bacșișului, pentru că el intră în categoria de impozite de natură salarială din total sumă care este declarat. Dacă mă întrebați mine, suma nu poate să fie foarte mare, dar este important că acest mecanism a fost deja implementat și el, încet, încet, trebuie să funcționeze. Orice lucru nou pe care îl implici trebuie să fim cinstiți și realiști, are nevoie de o perioadă de rodare. Știți că legea prevede ca fiecare firmă trebuie să-și facă o proprie procedură internă prin care distribuie bacșișul respectiv, în funcție de chelner, de bucătar. El se adună într-un singur cont, se plătește acel 10% pe el. Dar vă promit că la sfârșitul trimestrului, pentru că știți că sunt unele companii care plătesc lunar, altele plătesc trimestrial, putem să facem la sfârșitul lunii martie o analiză - și să vedem din total impozit aferent salariilor cât a fost cota aferentă bacșișului", a mai spus șeful ANAF.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
bacsis