ANAF are încă inspectori Antifraudă la OMV Petrom. Strâng date pentru discuțiile Finanțelor cu Comisia Europeană pe taxa de solidaritate

ANAF are încă inspectori Antifraudă la OMV Petrom. Strâng date pentru discuțiile Finanțelor cu Comisia Europeană pe taxa de solidaritate
scris 8 mar 2023

ANAF are și în prezent la compania OMV Petrom inspectori Antifraudă specializați în produse energetice, iar aceștia strâng date pe care le furnizează Ministerului Finanțelor pentru discuțiile purtate cu Comisia Europeană, a declarat președintele ANAF, Lucian Heiuș. Ministerul Finanțelor a solicitat clarificări Comisiei Europene cu privire la aplicarea unei taxe de solidaritate, după ce OMV Petrom a anunțat că, potrivit propriei interpretări, nu se încadrează la plata taxei.

"Încă avem la OMV Petrom inspectori Antifraudă specializați în produse energetice. Verifică modelul de business de anul trecut și transmitem Ministerului Finanțelor informații pentru discuțiile cu Comisia Europeana", a spus Heiuș.

Urmărește-ne și pe Google News

Șeful ANAF a explicat că depunerea declarației anuale, în baza căreia se va face plata taxei suplimentare, are termen abia la mijlocul anului.

UDMR vrea ca ANAF să preia și să execute amenzile pe care primăriile nu le pot colecta de la persoanele fizice CITEȘTE ȘI UDMR vrea ca ANAF să preia și să execute amenzile pe care primăriile nu le pot colecta de la persoanele fizice

ANAF a declanșat controlul la OMV Petrom în contextul în care compania a anunțat că nu datorează această taxă.

Comisia Europeană are nevoie de clarificări suplimentare din partea Ministerului Finanțelor înainte de a răspunde autorităților române asupra modului în care se aplică taxa de solidaritate, după cum a relatat Profit.ro.

La finele lunii ianuarie, cum a anunțat atunci Profit.ro, Comisia afirma că are nevoie de informații suplimentare pentru a înțelege speța fiscală ridicată de partea română, iar noul răspuns arată că cele două părți sunt, încă, în etapa discuțiilor tehnice.

Consultările sunt esențiale pentru a stabili aplicarea contribuției de solidaritate și în cazul OMV Petrom, companie care a anunțat că, potrivit propriei interpretări a situațiilor sale financiare, nu va trebui să plătească. Cazul, o speță fiscală complexă care trebuie clarificată de către autoritățile europene, a fost politizat puternic în ultimele săptămâni.

Un oficial al Direcției Generale Impozitare și Uniune Vamală (TAXUD) va veni la București la mijlocul lunii martie pentru a discuta cu autoritățile române o gamă mai largă de aspecte privind politica fiscală a UE, dar vizita nu este "legată în mod special de contribuția de solidaritate sau de politica energetică a UE, caz în care echipele tehnice ale Comisiei și ale României sunt în contact pentru a se asigura că Regulamentul este bine aplicat", a precizat Executivul UE.

În această lună, la București ar urma să ajungă Benjamin Angel, director pentru Taxare directă, Coordonare fiscală, Analiză și evaluare economică. Vizita acestuia este parte a contactelor pe care le are Comisia cu statele membre pe teme importante vizând agenda UE de taxare directă.

Taxa de solidaritate se va afla, probabil, pe agenda discuțiilor dacă situația nu este lămurită până la momentul respectiv, așa cum speră Ministerul Finanțelor.

DOCUMENT Noile tarife de referință RCA, plus de aproape 21%. Premieră cu vehicule electrice CITEȘTE ȘI DOCUMENT Noile tarife de referință RCA, plus de aproape 21%. Premieră cu vehicule electrice

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat la Prima News că OMV va plăti taxa de solidaritate.

”Așteptați luna iunie”, a spus ministrul, arătând că această taxă se declară pe 25 iunie și se plătește pe 25 iunie, pentru că acesta este termenul legal pentru impozitul pe profit.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
ministerul finanțelor
omv petrom
comisia europeană
taxa de solidaritate