Câciu: Deficit bugetar ESA preliminar de 6% în 2022, mai mic decât convenit cu CE

Câciu: Deficit bugetar ESA preliminar de 6% în 2022, mai mic decât convenit cu CE
scris 8 mar 2023

Rezultatele preliminare indică un deficit bugetar, conform metodologiei ESA, de 6% în 2022, față de 6,2% asumat și convenit cu Comisia Europeană de către Guvern în cadrul procedurii de deficit excesiv, a transmis ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu.

În termeni cash, Guvernul a terminat anul trecut cu un deficit bugetar de 81,01 miliarde lei, 5,68% din PIB, după ce în luna decembrie a consemnat cheltuieli foarte ridicate, cu 22,3 miliarde de lei mai mari decât veniturile.

Urmărește-ne și pe Google News

Deficitul pe standarde ESA, folosit în relația cu instituțiile europene, este diferit de cel în termeni cash. De exemplu, dacă statul amână plata unei facturi din decembrie pentru ianuarie anul următori, aceasta nu mai apare in deficitul cash, dar apare în deficitul ESA.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ULTIMA ORĂ Mișcare pregătită - Vouchere de vacanță, suportate de la buget, pentru toți angajații din sectorul privat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Mișcare pregătită - Vouchere de vacanță, suportate de la buget, pentru toți angajații din sectorul privat

Cheltuielile mari din luna decembrie sunt o practică obișnuită a autorităților și le oferă o anumită flexibilitate în a ține deficitul, exprimat în termeni cash, în limitele asumate. Astfel, Guvernul s-a încadrat în ținta stabilită, 5,74% din PIB pentru 2022.

Ținta de deficit bugetar pentru anul trecut a fost de 5,74% (80,15 miliarde lei). Pentru anul acesta, ținta de deficit bugetar este de 4,4% din PIB (aproximativ 68 miliarde de lei).

În 2021, deficitul bugetar a fost de 6,73%. Trebuie menționat că România este singura țară din UE aflată în procedură de deficit excesiv, iar diminuarea deficitului de la an la an se face conform unui calendar agreat cu Comisia Europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit
buget bugetare
esa
6%
2022