ANAF a verificat, în octombrie, o persoană fizică care a vândut terenuri intravilane în perioada 2022-2023. Din documentul Fiscului reiese că acel român nu a plătit TVA.
„Din verificarea și din analiza documentelor prezentate de contribuabil, a declarațiilor informative (Declarația 208) privind impozitul din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal și depuse la ANAF de către notarii publici, s-a constatat că persoana a efectuat tranzacții cu bunuri imobile constând în vânzări de terenuri intravilane, tranzacții ce sunt supuse regimului de impozitare din punct de vedere al TVA”, se arată în document.
Practic, acea persoană a depășit în februarie 2022 plafonul de 88.500 euro (300.000 lei) și avea obligația să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, scrie Hotnews.ro.
Ulterior acelei date, a efectuat 160 de tranzacții imobiliare în sfera TVA, fără să calculeze, să declare și vireze impozitul.
Prin urmare, inspectorii ANAF i-au stabilit de plată TVA suplimentară. Fiscul nu oferă detalii despre nume sau sume, acestea intrând sub secretul fiscal.
Pentru acele sume, dacă nu a plătit încă, poate beneficia de amnistia fiscală, termenul limită pentru depunererea cererii și a plății fiind 19 decembrie.
CITEȘTE ȘI Stanleybet Capital, unul dintre principalii operatori de pariuri sportive și jocuri de noroc din România, pregătește o nouă emisiune de obligațiuni la bursăFiscul a controlat 177 de români în cel de-al treilea trimestru din 2024, conform datelor publicate de instituție. În urma acelor verificări a emis 32 decizii de impunere, veniturile constatate suplimentar fiind de 49,8 milioane lei, impozitele și contribuțiile suplimentare pe care trebuiau să le plătească ridicându-se la 27,5 milioane lei.
Conform topului realizat de Fisc, un bucureștean din Sectorul 1 ocupă prima poziție cu venituri constatate suplimentar de ANAF de 13,9 milioane lei, creanțele principale fiind de 1,49 milioane lei. În acest caz nu se menționează nimic despre accesorii.
Locul 2 este ocupat de o persoană din Timișoara pentru care au fost constatate venituri suplimentare de 4,6 milioane lei, creanțele principale ridicându-se la 737.664 lei, iar dobânzile și penalitățile sunt de 1,09 milioane lei.
Un sucevean se află pe locul 3 cu venituri constatate suplimentar 3,25 milioane lei și creanțe fiscale principale 2,27 milioane lei. În ceea ce privește dobânzile și penalitățile, suma se ridică la 3,1 milioane lei.