Pandemia a împins operatorii telecom să se orienteze rapid către mediul online pentru a continua să vândă clienților produse și servicii, iar cifrele nu s-au lăsat așteptate, dar, în același timp, tentativele de fraudă au sporit, spune Gabriel Trăistaru, Digital Director la Telekom Romania, la Videoconferința Profit e-commerce - Motoarele creșterii în comerțul online.
Videoconferința a fost organizată cu sprijinul Philip Morris România, Altex, ING și Telekom România, fiind transmisă în direct și la televiziunea de business PROFIT NEWS
"Comerțul electronic în zona telecom este o îmbinare de servicii și produse. Telefoanele sunt produse, iar serviciile sunt acele elemente care se vând o dată și sunt achitate într-un an sau doi ani. Aici vine partea mai complicată în acest tip de comerț - Comerciantul îi dă clientului un telefon la un 1 euro și te aștepți ca el să plătească lună de lună pentru a recupera banii pe acel telefon. Problema intervine atunci când nu mai poți să-l faci pe client să plătească, apare o pierdere și sunt declanșate mecanismele de recuperare a pierderii. Acest tip de pierdere nu apare la celelalte magazine online sau există sub altă formă. Telekom are Germanos.ro, care crește constant, și după declașarea pandemiei, am asistat la un boom al vânzărilor, însoțit însă de creșterea ratei de default a clienților care cumpărau un telefon și apoi nu mai plăteau", a spus Trăistaru.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru a evita această situație, Telekom a implementat rapid metode de securizare a tranzacțiilor, inspirate din zona fintech.
"Practic, scanăm fața clientului, cartea de identitate, apoi verificăm bonitatea acestuia la Biroul de credit și ulterior îi vindem telefonul. În funcție de informațiile de la Biroul de credit, lucrăm la personalizarea ofertelor. Dacă are bonitate foarte bună, putem să-i oferim și un iPhone13. Ne este frica să punem acel iPhone 13 pe site, când știm că avem foarte mulți fraudaci care stau la coadă în pandemie plictisiți de faptul că nu mai merg la mall și se gândesc cum să ne mai sustragă niște telefoane. Practic, vânzările online au adus venituri mai mari, dar noi operatorii ne-am confruntat și cu fraude. Noi am reușit să reducem fraudele prin introducerea de elemente specifice tehnologiei KYC (Know Your Client). La un moment dat, fraudele au atins 15% din tranzacțiile efectuate într-o lună. După ce am implementat KYC, frauda a scăzut la 3% într-o lună", a mai spus reprezentantul Telekom Romania.