UPDATE 21:05 - Manifestanții porniți în marș în cadru protestului față de noul premier Mihai Tudose și față de decizii ale Curții Constituționale au ajuns la Piața Romană, numărul lor ajungând la 1.000. Protestatarii cântă imnul de stat și se îndreaptă spre Universitate.
Din Piața Victoriei au plecat peste 500, însă pe traseu numărul lor s-a dublat.
Următorul punct prin care vor trece demosntranții este Piața Universității, ultima oprire fiind Palatul Parlamentului și implicit sediul Curții Constituționale.
20:00 - Aproximativ 150 de persoane s-au adunat duminică în Piața Victoriei, urmând să participe la un marș de protest față de "enorma dezamăgire" reprezentată de numirea noului prim-ministru, dar și față de mai multe decizii ale Curții Constituționale a României (CCR), precum decizia de constituționalitate a desființării noțiunii de conflict de interese pentru funcționarii publici și desființarea infracțiunii de tentativă la abuz în serviciu. Comform programului anunțat, la 20:00 sau la 20:30, manifestanții ar urma să plece în marș pe traseul Piața Victoriei - Piața Romană - Piața Universității - Parlament - Curtea Constituțională.
Unii dintre cei prezenți în piață au steaguri tricolore, alții au tobe și fluiere. De asemenea, a fost adus și un manechin în zeghe cu chipul lui Liviu Dragnea. Manifestanții scandează "PSD, ciuma roșie!", relatează News.ro.
Șoferii care trec pe lângă grupul de protestatari claxonează.
Jandarmii au început deja să instaleze garduri de protecție.
„Dacă rămânem pasivi și nu luăm atitudine la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, vom pierde definitiv războiul pe care l-am dus cu corupția cel puțin în ultimele cinci luni”, se arată în postarea de pe pagina de Facebook a evenimentului, intitulat „Împreună salvăm țara de corupți”.
Conform organizatorilor, mai multe decizii ale Curții Constituționale sunt motivele pentru care va avea loc acest marș, enumerând decizia de constituționalitate a desființării noțiunii de conflict de interese pentru funcționarii publici și înlocuirea ei cu sintagma „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”, desființarea infracțiunii de tentativă la abuz în serviciu, obligarea Parlamentului de a pune prag la abuzul în serviciul și publicarea unei hotărâri prin care cenzurează publicarea opiniilor concurente ale judecătorilor.
„Toate acestea sunt semne ale unei dictaturi incipiente, iar societatea civilă trebuie sa se trezească și să protesteze!”, spun organizatorii.
Aceștia mai scriu că desemnarea lui Mihai Tudose în funcția de premier este o „enormă dezamăgire” pentru societate, având alte așteptări după ce președintele Iohannis a spus că va numi în funcție o persoană integră și fără probleme penale, fiind ales, însă, „un om cu zero realizări în guvernul Grindeanu, cu un doctorat suspect de plagiat și bănuit chiar în interiorul propriului partid că are legături cu serviciile secrete”.
„Să nu uităm ce anume ne-a scos pe toți în stradă începând cu 31 ianuarie: nu doar OUG 13 dată noaptea ca hotii, dar și tot sistemul acesta putred de corupt de care abia de curând am început să fim mai conștienți. Nu mai vrem hoție, minciună, sfidare, aroganță, incompetență și corupție! Ne dorim o clasă politică curată și onestă, care să lucreze pentru cetățeni, nu doar în interes personal, o clasă politică bazată pe meritocrație și valori morale, valori europene”, se mai arată în postare.