Grupul american Metlife, acționarul majoritar al Metropolitan Life, a decis să mute afacerile din România, cu tot cu portofoliul de clienți, pe o firmă înregistrată în altă țară. Alți asigurători au ales în trecut această cale și chiar mai mulți ar putea-o alege în viitor. Clienții lor nu au decât să denunțe contractele în condiții dezavantajoase dacă mai vor să beneficieze de garanții în caz de faliment, deși au cotizat sume importante către Fondul de Garantare a Asiguraților.
Legea din România nu impune asigurătorului să ceară acordul clienților pentru transferul de portofoliu, atât timp cât condițiile contractuale nu se modifică. Singura obligație a firmei este să anunțe clienții în legătură cu transferul.
“Schimbarea propusă nu va afecta acoperirea din cadrul poliței. Numărul poliței, asigurarea și prima vor rămâne aceleași. Toți clienții noștri sunt informați în scris cu privire la procesul de transformare, care nu va afecta în niciun fel asigurarea acestora în cadrul poliței. Fiecare pas al acestui proces de transformare a fost făcut public, respectând toate cerințele legale. Intenția de transfer al portofoliului și informații complete cu privire la proces au fost publicate în ziare de circulație internațională și Monitorul Oficial”, arată reprezentanții Metropolitan Life.
Pe de altă parte, însă, prin transformarea afacerii din România în sucursală a unor companii irlandeze, clienții locali pierd un beneficiu care poate cântări enorm în cazul în care asigurătorul ar avea probleme. Contractele lor nu vor mai fi garantate de Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) și nici de un alt organism, în condițiile în care în Irlanda nu există o schemă similară FGA.
Întrebați de Profit.ro dacă apreciază că excluderea din schema de garantare ar putea afecta clienții sau strategia de afaceri, reprezentanții Metropolitan Life nu au oferit un răspuns direct, însă au arătat că firmele irlandeze unde vor fi mutate contractele sunt companii foarte stabile.
“Cele două companii funcționează într-un mediu puternic reglementat și sunt supuse unor cerințe stringente de reglementare și de capital. MetLife Europe Limited este reglementată de Banca Centrală a Irlandei (CBI). Mai mult, atât MetLife Europe Limited, cât și MetLife Europe Insurance Limited implementează o politică de risc concentrată asupra menținerii nivelurilor de risc adecvate cu nivelurile de rezerve impuse și verificate anual de auditori externi. În plus, forța financiară a MetLife Europe Limited conturează o societate stabilă și solidă, care respectă promisiunile făcute clienților”, arată cei de la Metropolitan.
De menționat că, în caz de faliment al asigurătorului, singura cale pe care clienții o vor avea pentru a își recupera banii investiți este să se înscrie la masa credală, alături de toți ceilalți creditori ai companiei din Irlanda.
Clienții au cotizat pentru un beneficiu pe care nu îl vor mai avea. Pot renunța la contract, însă nu fără costuri
Cât timp a activat ca subsidiară înregistrată în România și supravegheată de CSA și apoi de ASF, Metropolitan Life a cotizat către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).
CITEȘTE ȘI Grupul american MetLife desființează subsidiara din România și va continua să vândă polițe prin doi asigurători din IrlandaCa urmare, clienții firmei erau acoperiți, în caz de faliment, în condițiile legii din România. Mai precis, dacă asigurătorul nu mai avea capacitatea de a își respecta obligațiile, clienții ar fi primit despăgubiri în limita a 100.000 de euro de la FGA.
Irlanda este una dintre țările europene unde nu există un mecanism de garantare care să vizeze asigurările de viață. Singurul fond de acest tip funcțional în Irlanda este un fond care despăgubește clienții din străinătate ai firmelor irlandeze active pe piața asigurărilor generale.
Cotizația Metropolitan Life către FGA (în prezent echivalentă cu 0,4% din primele brute subscrise de companie) s-a regăsit în costurile cu prima și comisioanele plătite de clienți. Cu alte cuvinte, clienții au plătit pentru un serviciu de care nu vor mai putea beneficia.
Legea permite clientului transferat să denunțe unilateral polița, dar aceasta nu înseamnă că ei vor fi scutiți de plata taxelor și comisioanelor penalizatoare aferente închiderii contractului înainte de termen.
“Contractanții notificați au dreptul să denunțe contractele și să solicite restituirea primelor plătite în avans și aferente perioadei de valabilitate neexpirate”, spune legea.
Pe de altă parte, tipul de polițe care predomină în portofoliul Metropolitan Life presupune înțelegeri pe termen lung. Compania americană se axează pe asigurări de viață cu componentă investițională sau asigurări de viață cu acumulare pentru care perioada de cotizare se întinde pe minimum 10-15 ani. În caz că un client alege să renunțe la contract înainte de împlinirea termenului, el va retrage mai puțini bani decât a cotizat din cauza taxelor și comisioanelor reținute de asigurător.
De exemplu, costurile pe care asigurătorul le reține de la client pentru așa numitele “cheltuieli administrative” pot ajunge la 3% din valoarea contului anual, după cum arată contractul unuia dintre clienții Metropolitan Life. Acestui cost i se adaugă, în cazul denunțării contractului, și taxe și comisioane penalizatoare.
“La un contract pe 15 ani, de exemplu, dacă optezi pentru denunțare în primii trei ani, nu vei mai lua aproape nimic înapoi. Practic, începi să acumulezi abia după ce treci de jumătatea perioadei contractuale. Până atunci,costurile administrative depășesc câștigul anual efectiv obținut din plasarea primei. Contractele de asigurare cu componentă investițională sunt construite pentru a fi duse până la capăt, altfel clientul va retrage mai puțini bani decât a cotizat”, explică un broker.
Clienții nemulțumiți se pot plânge doar irlandezilor
Profit.ro a discutat și cu persoane care s-au aflat în conducerea unor firme de asigurare din România ale căror acționari și-au pus problema să le transforme în sucursale.
“Am avut această discuție la un moment dat. Am discutat și cu specialiști în drept. Până la urmă, consumatorul a cotizat către Fondul de Garantare. Ce faci cu acei bani pe care el i-a dat pentru a obține o protecție? Este sau nu este o schimbare a condițiilor contractuale? Eu cred că este și în acest caz se impune o negociere. Sigur, poți să îi arăți că societatea ta este solidă, cum nu mă îndoiesc că este și cazul Metlife, dar ar trebui să îi oferi și o compensație pentru că el renunță la un drept. Cred că aceasta era soluția, să îi oferi clientului un discount de primă, sau un bonus în cont”, explică un fost director de societate de asigurări.
Semnele de întrebare merg și mai departe, în condițiile în care eventualele plângeri ale consumatorilor vor trebui rezolvate de organisme din Irlanda.
“Direcția Protecția Consumatorului va continua să primească petiții de la clienții Metropolitan Life, dar nu va mai putea face altceva decât să le prezinte asigurătorului sau, dacă este cazul, să le trimită către organismele din Irlanda: banca centrală și ombudsmanul-ul dedicat consumatorilor din domeniile financiare. Clienții nu vor putea, de exemplu, să ajungă în fața comisiei de rezolvare amiabilă a litigiilor, care a fost înființată recent sub tutela ASF. Autoritatea nu va putea nici să efectueze controale la Metropolitan sau să impună soluții în baza petițiilor”, a declarat Călin Rangu, directorul Direcției Protecția Consumatorului din ASF.
Reprezentanții Metropolitan spun că plângerile clienților vor fi în continuare gestionate printr-un serviciu special care va activa în România.
Începutul unui fenomen. Reputația proastă și semioligopolul de pe piața asigurărilor de viață vor muta și alte firme
Înainte de Metropolitan Life și alte firme de asigurare au ales să se transforme în sucursale.
Astfel, în septembrie 2011, portofoliul Cardif Asigurări a fost transferat către Cardif Assurance Vie Paris Sucursala București și Cardif Assurance Risques Divers Paris Sucursala București. Șase luni mai târziu, autoritatea a aprobat transferul portofoliul Chartis România la sucursala București a Chartis Europe Limited Londra. La începutul anului 2013, Aegon Asigurări de Viață și-a mutat polițele către Aegon Polonia Sucursala Florești. Lista nu se va încheia însă aici, după cum estimează specialiștii din piață. Motivele principale sunt cele care țin de fiscalitate (mai mare în România decât în multe alte state europene), dar și de implementarea noilor norme de solvabilitate. Solvency II, standardul de solvabilitate adoptat și de România la începutul acestui an, ia în calcul inclusiv riscurile care țin de starea pieței unde un asigurător activează.
Falimentul Astra, dar și situațiile dificile ale Carpatica Asig , City Insurance sau Euroins, portofoliile puțin diversificate ale asigurătorilor, dar și concentrarea extremă de pe piața asigurărilor de viață transformă România într-o piață cu risc ridicat. Doar trei companii de asigurare de viață adună peste 60% din primele anuale subscrise în România pe acest sector.
Ca urmare și cerințele ASF în ce privește capitalul asigurătorilor vor fi mai dure decât în cazul societăților cu sediul în Irlanda, de exemplu, acolo unde piața este mult mai dezvoltată și mai stabile.
Metropolitan Life Romania, al treilea mare asigurător român pe segmentul de viață, va fi preluat prin absorbție de către o subsidiară din Irlanda a grupului american MetLife. Pe piața din România, MetLife va continua să activeze prin două societăți înființate la începtul acestui an de către doi asigurători din Irlanda, după cum a arătat Profit.ro.
Potrivit datelor ASF, la 31 decembrie 2015, Metropolitan Life Romania ocupa locul trei în piața de profil, cu prime subscrise 235,29 miloane de lei și o cotă de piață de 12,97%.
Ambii indicatori sunt în scădere față de decembrie 2014. Astfel, subscrierile companiei au scăzut cu 11%, iar cota de piață cu 3,1 puncte procentuale.
Liderul pieței este NN Asigurări de Viață (fosta ING Asigurări de Viață), cu prime subscrise de 628,7 milioane de lei și o cotă de 34,66%, iar pe locul secund se afla BCR Asigurări de Viață VIG, cu venituri de 262,5 milioane lei și o pondere de 14,47%.
Anul trecut, piața asigurărilor de viață a crescut cu 10,8%, la 1,81 miliarde de lei, potrivit datelor ASF.
Ponderea polițelor de viață în total piață de asigurări, care s-a apropiat 8,8 miliarde de lei în 2015, s-a situat în ultimii 10 ani în jurul nivelului de 20%.
Grupul MetLife și-a început activitatea în 1868 și are 90 milioane de clienți la nivel internațional. În 2015, subscrierile au scăzut cu 1,3% față de 2014 și au atins 38,5 miliarde de dolari.