Statele Unite și Marea Britanie au sancționat vineri opt cetățeni bulgari pentru presupuse fapte de corupție, punându-l pe listă inclusiv pe cel mai bogat om al țării și pe un fost ministru, cărora li se reproșează că au profitat fraudulos de pe urma unor afaceri ce implicau singura centrală nucleară din Bulgaria și firme energetice rusești, relatează Reuters.
Washingtonul a sancționat cinci foști oficiali bulgari și cinci entități controlate de doi dintre ei. Londra a interzis intrarea în Marea Britanie și a impus înghețarea activelor altor trei bulgari - toți sancționați deja de SUA în 2021 - între care Vasil Bojkov, cel mai bogat om din țară. Măsurile americane îngheață orice proprietate și interese pe care cei cinci foști oficiali și cele cinci entități le au în Statele Unite, scrie News.ro.
Acțiunile coordonate au avut ca scop contracararea "corupției sistemice (...), care a dus la câștiguri personale ilicite, a subminat instituțiile democratice ale țării și a perpetuat dependența nocivă de sursele de energie rusești", a precizat Trezoreria americană într-un comunicat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Printre cei sancționați se numără Rumen Ovcearov, fost ministru al energiei și deputat, care "s-a implicat în mod repetat în afaceri în domeniul energiei" cu firme energetice rusești, acceptând mită în schimbul unor contracte la preț fix pentru gaz rusesc, combustibil nuclear și sprijin pentru Centrala Nucleară Kozlodui (KNPP), singura instalație nucleară din Bulgaria, se arată în comunicat.
Ovcearov a refuzat să comenteze, potrivit Reuters.
Comunicatul american mai spune că el și un alt fost ministru al energiei, Aleksandar Nikolov, au coordonat contracte de cumpărare de energie de la KNPP, energie care apoi era revândută companiei naționale de electricitate, deși compania avea un contract de achiziție încheiat direct cu centrala nucleară.
Nikolov a declarat că nu știe de ce a fost sancționat.
De asemenea, Washingtonul l-a vizat pe Nikolai Malinov, fost membru al Parlamentului, pentru că ar fi mituit un judecător ca să-i permită să călătorească în Rusia pentru a primi un premiu din partea președintelui Vladimir Putin. Malinov a avut interdicție de a părăsi Bulgaria în urma arestării sale în 2019 pentru acuzații de spionaj, se arată în comunicat.
"Mă simt flatat. Dacă Trezoreria americană latră împotriva mea înseamnă că mă îndrept în direcția bună", a comentat sarcastic Malinov.
CITEȘTE ȘI UiPath, primul unicorn românesc, pierdere puternică în RomâniaTrezoreria a precizat că Vladislav Goranov, fost deputat și ministru de finanțe, a fost sancționat pentru o schemă prin care zeci de milioane de euro au fost date mită unor oficiali bulgari în schimbul unei legislații care favoriza industria jocurilor de noroc.
Goranov a declarat că nu este la curent cu acuzațiile.
Pe lângă Bojkov, care este fugar, Marea Britanie i-a vizat pe fostul deputat Delian Peevski și pe fostul oficial din domeniul securității naționale Ilko Jeliazkov, fost membru al consiliului de administrație al celei mai mari companii energetice de stat din țară, pentru că ar fi folosit în mod abuziv fonduri de stat.