VIDEO Ciclonul Boris: Cel puțin 15 morți inclusiv în România și un peisaj dezolant

VIDEO Ciclonul Boris: Cel puțin 15 morți inclusiv în România și un peisaj dezolant

Inquam Photos

Profit.ro
Profit.ro
scris luni, 18:48

Cel puțin 15 decese au fost provocate în Europa Centrală și de Est de furtuna devastatoare Boris, care a lăsat în urmă mii de sinistrați și pagube uriașe, greu de estimat, transmite AFP.

Ploi neîncetate au căzut începând de vineri în această regiune, umflând pâraie și râuri și forțând mii de persoane să-și părăsească locuințele, în unele cazuri cu ajutorul elicopterelor, după ce s-au refugiat pe acoperișuri sau pe plafonul mașinilor, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Cutremur resimțit și în București. ”Păstrați-vă calmul, pot urma replici\ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Cutremur resimțit și în București. ”Păstrați-vă calmul, pot urma replici". Cel mai mare seism din acest an
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Șapte decese au fost înregistrate în România, iar Austria a anunțat alte două decese, doi bărbați în vârstă de 70, respectiv 80 de ani, după cel al unui pompier, cu o zi înainte.

În Republica Cehă, poliția a confirmat la radioul public decesul unei persoane care s-a înecat, precum și șapte persoane dispărute.

Poliția poloneză a raportat la rândul său patru victime în regiunile afectate.

FOTO Anunț al PPC (fostul Enel) către clienții din România: Unele dintre servicii și aplicații vor avea o disponibilitate limitată CITEȘTE ȘI FOTO Anunț al PPC (fostul Enel) către clienții din România: Unele dintre servicii și aplicații vor avea o disponibilitate limitată

Premierul Donald Tusk a anunțat un ajutor imediat în valoare de un miliard de zloți, sau 235 de milioane de euro.

În toate aceste state a fost declarată stare de dezastru natural, cu sute de mii de locuințe private de electricitate sau apă, căi rutiere întrerupte și transport feroviar perturbat.

Deși condițiile meteorologice dau semne de ameliorare în mai multe zone, solul rămâne saturat și mai multe râuri continuă să iasă din matcă.

KPMG – România atinge un nou minim istoric în privința consumului ilicit de țigări CITEȘTE ȘI KPMG – România atinge un nou minim istoric în privința consumului ilicit de țigări

În unele localități, precum orașul polonez Klodzko, apele începe să se retragă, lăsând în loc distrugeri - străzi pline de resturi, geamuri sparte, stâlpi de iluminat rupți.

La două ore distanță cu mașina, locuitorii din orașul ceh Krnov au constatat "un dezastru" în urma inundațiilor fără precedent. "Toate trotuarele sunt distruse, totul este răsturnat, este un coșmar", a declarat pentru AFP Eliska Cokreska, o pensionară din zonă. "Va dura o veșnicie pentru ca totul să revină la normal", a adăugat ea.

Tot mai mulți angajați români stresați și furioși la locul de muncă - sondaj CITEȘTE ȘI Tot mai mulți angajați români stresați și furioși la locul de muncă - sondaj

Mai la sud, în Austria, situația "rămâne dramatică", a avertizat Johanna Mikl-Leitner, guvernatorul regiunii Austria Inferioară, în timpul unei conferințe de presă.

Douăsprezece diguri s-au rupt, 13 localități sunt în continuare izolate și circa 2.000 de membri ai personalului de intervenție sunt mobilizați pentru a-i salva pe cei aflați în nevoie.

"Sunt ușurată că suntem în siguranță, atât noi cât și animalele", a declarat Jaroslawa Kauffman, o locuitoare din zonă, vizibil șocată, citată de postul de televiziune ORF.

La Viena, unde ploaia continuă să cadă, funcționarea trenurilor de metrou pe patru linii este în continuare perturbată.

DECIZIE Plafonul lunar neimpozabil crește la 3.000 de lei și pentru pensiile militare, după ce PNL și PSD s-au luptat pentru a-și aroga meritul CITEȘTE ȘI DECIZIE Plafonul lunar neimpozabil crește la 3.000 de lei și pentru pensiile militare, după ce PNL și PSD s-au luptat pentru a-și aroga meritul

Numeroși elevi nu au putut merge la școală, precum Lea, de 18 ani, care a refuzat să-și dezvăluie numele de familie. O zi liberă pe care ea o apreciază, "chiar dacă situația este, desigur, gravă".

La fel ca alte ambarcațiuni, un vas de croazieră fluvială care urma să ajungă la Budapesta este blocat la chei cu 102 pasageri la bord, în principal elvețieni, potrivit companiei elvețiene Thurgau Travel.

"Precipitațiile au fost atât de intense încât hărțile pluviometrice, care folosesc culori vii pentru a indica ploile mai abundente, au rămas fără nuanțe și au fost nevoite să apeleze la culoarea albă", a comentat Hannah Cloke, profesor de hidrologie la Universitatea Reading din Marea Britanie.

Înaintea de această furtună, "Europa Centrală și de Est a cunoscut o vară înăbușitoare, cu condiții de secetă în numeroase regiuni", a amintit ea, făcând referire la o situație "din ce în ce mai frecventă pe fondul schimbărilor climatice".

DOCUMENT Beneficiarii ”Creditului fermierului”, cu pagube la culturi, vor putea folosi banii și pentru rambursarea altor împrumuturi. Noi categorii de beneficiari CITEȘTE ȘI DOCUMENT Beneficiarii ”Creditului fermierului”, cu pagube la culturi, vor putea folosi banii și pentru rambursarea altor împrumuturi. Noi categorii de beneficiari

Frecvența inundațiilor asociate cu ploile abundente se preconizează că va crește în Europa Centrală și de Vest, într-o lume care se confruntă cu o încălzire de 1,5 grade Celsius, în medie, potrivit specialiștilor.

În România, zona Galați (sud-est) a fost cea mai grav afectată, notează AFP. La Slobozia Conachi este imposibil de evaluat în această etapă amploarea dezastrului, potrivit primarului Emil Dragomir, intervievat de AFP. Edilul a lansat un apel la donații pentru zeci de copii sinistrați.

În satul vecin Pechea, peste o treime din localitate a fost devastată, după cum a declarat primarul Mihai Măncilă, "inclusiv terenuri agricole", precizând că "acum, după ce apa s-a retras, a rămas doar noroi".

Digi lansează un mesaj de atenționare către clienți CITEȘTE ȘI Digi lansează un mesaj de atenționare către clienți

"Să facem curățenie și să vedem ce nu se mai poate recupera și acolo o să intervenim", a reacționat premierul Marcel Ciolacu la București. "Este foarte greu să poți gestiona o asemenea furie a naturii", a declarat oficialul.

viewscnt
Afla mai multe despre
ciclonul boris
furtuna