Spania - de la clima mediteraneană la cea de stepă

Spania - de la clima mediteraneană la cea de stepă
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 sep 2024

Spania ar putea avea climă de stepă în locul celei mediteraneene până în 2050, cu precipitații reduse și o creștere a temperaturii medii anuale de la 15,8 grade Celsius, cât este în prezent, la 18 grade Celsius, în cazul în care tendința de încălzire din ultimii ani se va menține, relatează agenția EFE.

Aceasta este una dintre concluziile studiului intitulat "Spania: spre o climă mai aridă și mai caldă" ("Espańa: hacia un clima más seco y cálido"), pe care profesorii de la Universitatea Politehnică din Catalonia (UPC) Josep Roca Cladera și Blanca Arellano, alături de Zheng Qianhuique, doctorand, l-au prezentat joi la Congresul Societății Europene de Meteorologie, care are loc la Barcelona, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Un nou mare oraș interzice trotinetele electrice închiriate. Licențe anulate CITEȘTE ȘI Un nou mare oraș interzice trotinetele electrice închiriate. Licențe anulate
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

"Situația este foarte gravă", deoarece în Spania "va avea loc o schimbare a situației climatice", făcându-se trecerea de la clima mediteraneană la cea de stepă în peninsulă și în Insulele Baleare, unde seceta "va trece de la sporadică la structurală", a declarat pentru EFE profesorul Josep Roca Cladera.

"În cadrul proiecțiilor anterioare se observase o schimbare a tendinței spre o climă mai uscată, dar noutatea studiului este că prezice o schimbare radicală a climei", a subliniat expertul.

Lucrarea cercetătorilor de la UPC a analizat evoluția temperaturilor și precipitațiilor în întreaga Spanie, în perioada 1971-2022, și a realizat o proiecție a climei peninsulei și a Insulelor Baleare până în 2050.

Digi lansează un mesaj de atenționare către clienți CITEȘTE ȘI Digi lansează un mesaj de atenționare către clienți

Pentru analiza lor, experții au folosit informații furnizate de Agenția Meteorologică de Stat (Aemet) din Spania și de serviciul climatic Copernicus.

"Se poate concluziona cu un nivel ridicat de încredere că schimbările climatice determină o tendință clară spre reducerea precipitațiilor", au precizat cercetătorii.

Mai exact, ei au indicat că "în cazul în care tendința de încălzire observată între 1973 și 2022 continuă, se preconizează că în 2050 va exista o reducere a precipitațiilor între 14% și 20% în Peninsula Iberică și Insulele Baleare comparativ cu nivelurile actuale".

FOTO ANPC a închis un restaurant din Eforie Nord CITEȘTE ȘI FOTO ANPC a închis un restaurant din Eforie Nord

Potrivit cercetătorilor, scăderea nivelului de precipitații "va implica o schimbare deosebit de semnificativă a climei", deoarece aceasta "va trece de la una tipic mediteraneană la una mai aridă, de stepă și chiar deșert" în 40% din teritoriul spaniol.

"Dacă emisiile de gaze cu efect de seră ar înceta în 2030 am putea inversa tendința", a declarat profesorul, deși nu s-a arătat foarte optimist cu privire la această posibilitate din cauza schimbărilor radicale pe care acest aspect l-ar presupune în sistemul de producție.

Universitatea din Barcelona găzduiește în perioada 2-6 septembrie Congresul Internațional de Meteorologie 2024, la care participă circa 900 de oameni de știință din întreaga lume. 

viewscnt
Afla mai multe despre
spania
clima