Anunțul grupului farmaceutic Pfizer conform căruia vaccinul său împotriva COVID-19 a redus cu 90% riscul de îmbolnăvire în urma contractării noului coronavirus a generat marți un imens val de speranță în întreaga lume, Statele Unite estimând că ar putea avea un vaccin autorizat în câteva săptămâni, iar Uniunea Europeană "la începutul anului 2021", relatează AFP.
Deocamdată nu este clar dacă vaccinul oferă imunitate de lungă durată. Însă, anunțul a stârnit imediat un val de optimism și o creștere a piețelor bursiere mondiale, la doar zece luni după secvențierea genomului noului coronavirus, considerată o importantă reușită științifică, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că anunțul este "încurajator", salutând într-un mesaj publicat pe Twitter "o inovație și o colaborare științifică fără precedent pentru a pune capăt pandemiei!'.
Președintele american Donald Trump a salutat o "veste excelentă". Joe Biden, care îl va înlocui pe Donald Trump la Casa Alba pe 20 ianuarie, a evocat un semnal de "speranță".
Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020, amânate în acest an din cauza pandemiei, au declarat marți că succesul anunțat reprezintă o "ușurare", chiar dacă au decis să continue deocamdată pregătirile pentru Jocurile Olimpice, reprogramate pentru vara viitoare, într-un scenariu fără vaccin.
Potrivit Pfizer și partenerului său german BioNTech, vaccinul lor, administrat în doua doze la trei săptămâni distanță, este "90% eficient", conform rezultatelor preliminare ale unui studiu realizat pe scară largă, aflat încă în desfășurare, și care nu au fost detaliate. Acest vaccin a redus riscul de îmbolnăvire cu 90% în cadrul grupului vaccinat, comparativ cu grupul placebo.