Transportatorii din România pregătesc un protest la nivel național în perioada 14-15 septembrie, din cauza creșterii accentuate a tarifelor RCA.
După aproape un an de negocieri cu reprezentanți ai Guvernului și ai Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), pe fondul creșterii tarifelor RCA și de cinci ori în unele cazuri, nemulțumirile transportatorilor au crescut în contextul în care părțile implicate nu au reușit să ajungă la un compromis.
”Până în prezent, atât guvernul technocrat, cât și ASF, au ratat două ocazii de a rezolva problema prețului RCA, care a devenit o problemă națională. Este foarte posibil, ca în urma mega-protestului din luna septembrie, atât actualul guvern, cât și actuala conducere a ASF, să nu mai aibă această ocazie”, a avertizat luni președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), Vasile Ștefănescu, citat de News.ro.
Transportatorii cheamă toți participanții la trafic să participe la un protest național, prin oprirea totală a activității, fiind invitați la această formă de protest inclusiv cetățenii persoane fizice cu autoturisme propietate personală, care sunt nemultumiți de valoarea RCA.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Presiunile șoferilor forțează ASF să verifice toate polițele RCA vândute în ultimul an și jumătateÎn Bucuresti, posesorii de automobile, care vor trece, zilnic, prin fața clădirii guvernului și a ASF, între orele 9-17, sunt sfătuiți să claxoneze în semn de protest începând în data de 16 august.
Totodată, începând de săptămâna viitoare, în fiecare primă zi lucrătoare a săptămânii, până la data protestului la nivel național, șoferii autovehiculelor de transport marfă sunt sfătuiți să circule cu viteză redusă timp de minimum două ore, între orele 10:00-12:00, în semn de avertisment.
Transportatorii au acuzat recent ASF că a dezinformat opinia publică printr-un raport publicat în iulie, referitor la tarifele RCA. Potrivit acestui raport, creșterea medie a RCA în iunie 2016, față de iunie 2015, a fost de 52,7%, în marja plafonului de 50% convenit prin protocolul încheiat în decembrie 2015.