Legalizarea canabisului în scopuri medicale este o practică utilizată în multe țări europene, în special pentru pacienții care suferă de cancer în faze terminale, această temă fiind analizată și de Ministerul Sănătății din România, a declarat, astăzi, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.
Potrivit ministrului, tratarea pacienților cu boli în fază terminală constituie un argument care justifică o astfel de procedură de legalizare și utilizare a canabisului în scopuri medicale, transmite Agerpres.
"Nu știu la Guvern, dar ieri (n.r. - marți) a fost la Ministerul Sănătății comisia de profil, înseamnă că asta este direcția în care se merge. Este deja o practică europeană și justificarea există, medical vorbind. Fiind în fază terminală pacienții, probabil că e o cale de a diminua suferințele pe care aceștia le au. Totdeauna ne raportăm la ce este în alte state. Sunt multe practici în țări europene legalizate care aduc avantaje. (...) Desigur, în România, unii văd multe dezavantaje pe mai multe subiecte în aceeași situație. Dar deocamdată e prematur să ne pronunțăm", a afirmat Teodorovici la Parlament întrebat pe această temă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Se ia în calcul legalizarea pentru utilizarea în acest sens. (...) Există un argument medical care justifică această procedură”, a spus ministrul, arată și news.ro.
Teodorovici a amintit că aceasta este o practică la nivel european.
”Este deja o practică europeană (...) Dacă în Vestul Europei sunt multe exemple și sunt legalizate anumite practici, noi de ce să nu analizăm?”, a spus ministrul.
Teodorovici a fost întrebat și în legătură cu aspectul economic al unei astfel de măsuri.
”În România, din păcate, argumentele de ordin economic pălesc în fața altora simple și ușor de ajuns la populație”, a mai spus acesta.
În text se arată că niciun stat membru al UE nu autorizează fumatul canabisului în scopuri medicale și nu permite cultivarea la domiciliu a canabisului în scopuri medicale; convențiile ONU și dreptul internațional nu împiedică utilizarea canabisului sau a produselor pe bază de canabis în tratarea anumitor afecțiuni; nu există nicio reglementare internă a UE referitoare la introducerea pe piață a medicamentelor pe bază de canabis.
CITEȘTE ȘI O comisie condusă de Liviu Dragnea va realiza, într-un an, Strategia ”România 2040”„Este necesar ca CE și autoritățile naționale să coopereze la stabilirea unei definiții juridice a canabisului utilizat în scopuri medicale și să facă o distincție clară între medicamentele pe bază de canabis aprobate de EMA sau de alte agenții de reglementare, canabisul terapeutic care nu este susținut de studii clinice și alte utilizări ale canabisului (de exemplu, recreaționale sau industriale)”.
Legislația românească permite cultivarea marijuanei în scop tehnic, medical, științific, dar și industrial/alimentar, precum și utilizarea medicinală a acesteia, însă doar cu acordul ministerelor Agriculturii și Sănătății, procedurile de obținere și menținere a autorizațiilor fiind strict reglementate.
Sunt permise, de asemenea, importurile și exporturile de cannabis, potrivit prevederilor Legii 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanțelor și preparatelor stupefiante și psihotrope.
Foarte puține companii și-au exprimat însă interesul de a cultiva sau procesa cannabis medicinal în România până în prezent, iar autoritățile au indicat în trecut că niciun distribuitor de medicamente nu a depus cerere pentru a introduce pe piață produse cu conținut de cannabis.