România alocă pentru plata pensiilor un procent din PIB mai mic decât media în UE

România alocă pentru plata pensiilor un procent din PIB mai mic decât media în UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iun 2024

O sumă de aproximativ 1.882 miliarde de euro a fost cheltuită, în anul 2021, pentru plata pensiilor în țările membre ale Uniunii Europene, sau 12,9% din Produsul Intern Brut al UE, conform datelor publicate de Eurostat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Ponderea în PIB a cheltuielilor cu pensiile variază în mod semnificativ în rândul statelor membre, de la 16,4% din PIB în Grecia și până la 4,5% din PIB în Irlanda. România este sub media din UE, în condițiile în care în anul 2021 cheltuieile cu pensiile au reprezentat 8,8% din PIB, scrie Agerpres.

Tot în anul 2021, puțin peste un sfert din populația UE (27,2%) beneficia de cel puțin o pensie. Pe diferite categorii de pensii, cea mai mare categorie din UE o reprezintă pensiile pentru limita de vârstă, fiind responsabile pentru 79,9% din totalul cheltuielile cu pensiile și 80,3% din beneficiari. Urmează pensiile de urmaș, care sunt a doua mare categorie, responsabile pentru 12% din totalul cheltuielile cu pensiile și 21,3% din beneficiari și pensiile de invaliditate (7,9% din cheltuieli și 12,2% din beneficiari).

În rândul statelor membre, proporția cea mai mare din populație care beneficia de cel puțin o pensie era în Slovacia (33,2%), la polul opus fiind Cipru, unde doar 19% din populație care beneficia de cel puțin o pensie.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensie
pib
eurostat