Rafila explică de ce Ministerul Sănătății nu a fost de acord cu legalizarea canabisului medicinal: „Avea o componentă perversă”. Ce zice despre testarea antidrog a elevilor

Rafila explică de ce Ministerul Sănătății nu a fost de acord cu legalizarea canabisului medicinal: „Avea o componentă perversă”. Ce zice despre testarea antidrog a elevilor
scris 14 oct 2023

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat, în legătură cu inițiativa de legalizare a canabisului, că toate tipurile de dureri posibile trebuiau tratate cu canabis. De asemenea, el a menționat că trebuia constituită și agenție în subordinea Ministerului Sănătății, care să se ocupe de cultivarea, prelucrarea și distribuirea canabisului.

Rafila a fost întrebat sâmbătă, în emisiunea Insider Politic de la Prima TV dacă susține legalizarea canabisului.

Urmărește-ne și pe Google News

“În Parlamentul României a existat o astfel de inițiativă, am fost acuzat în toate felurile că nu am susținut. Au fost trei instituții care nu au susținut: Ministerul Sănătății, Ministerul Justiției - DIICOT și Ministerul Administrației și Internelor. Noi nu am susținut acest proiect de lege pentru că, la fel ca și consumul de droguri, avea o componentă perversă. În primul rând, el preciza următorul lucru. Deci, în primul rând, discursul public al unuia dintre inițiatori, care a fost foarte agresiv și repetat, era că acest proiect de lege vine în favoarea pacienților oncologici, care în felul ăsta au acces la o medicație care să trateze durerea. Terapia durerii. Pacienții oncologici și în momentul de față au acces la medicamente opioide”, a afirmat Alexandru Rafila.

MAE anunță decesul a încă două persoane cu dublă cetățenie, israeliano-română, cu domiciliul în Israel CITEȘTE ȘI MAE anunță decesul a încă două persoane cu dublă cetățenie, israeliano-română, cu domiciliul în Israel

El a precizat că în nota de fundamentare a proiectului legislativ erau trecute toate tipurile de dureri care ar trebui tratate prin utilizarea canabisului, inclusiv durerea sufletului.

“Dar ceea ce scria acolo, pe mine m-a lăsat cu gura căscată. Deci, în primul rând că în nota de fundamentare erau tratate diferite tipuri de dureri care ar fi trebuit tratate prin utilizarea canabisului. Acolo erau toate tipurile de dureri și durerea sufletului trebuia tratată tot cu canabis, dureri de dinți, dureri menstruale, dureri de cap, indispoziții. Deci toate tipurile de dureri posibile trebuiau tratate cu canabis și mai mult, trebuia să constituim o agenție pentru canabis în subordinea Ministerului Sănătății, care se ocupa de cultivarea, prelucrarea și distribuirea canabisului. Nu ne pricepem la chestiunea asta și vă dați seama că demersul demagogic legat de apărarea pacienților oncologici sau de, mă rog, sprijinirea pacienților oncologici de aici până la a trata orice fel de dureri pot apărea pe parcursul unei zile cu canabis era o distanță mare”, a explicat ministrul Sănătății.
El a adăugat că acest demers nu a fost unul care să aibă sprijinul Ministerului Sănătății.

“Ideea dezvoltării unei astfel de agenții…. eu cred că România are multe alte probleme și ar trebui să comaseze diversele instituții, nu să dezvolte o agenție pentru canabis și mai ales în subordinea Ministerului Sănătății. Deci de asta vă spun că demersul nu cred că a fost unul care să poată să aibă sprijinul nici din partea noastră, nici din partea Ministerului Justiției, nici din partea Ministerului Afacerilor Interne”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Nu există nicăieri testare în masă antidrog a elevilor și nu ar fi creat decât discriminare și stigmatizare

Rafila a mai afirmat și că o testare în masă antidrog a elevilor nu există nicăieri în lume și nu ar fi creat decât discriminare și stigmatizare și a menționat că și din punct de vedere logistic este imposibil de pus în aplicare un astfel de sistem.
“Am discutat despre testare. Ați văzut că au venit tot felul de propuneri, testarea în masă. Nu există așa ceva nicăieri și nu ar fi creat decât discriminare și stigmatizare. În primul rând, că nu are niciun fel de beneficiu. Prima întrebare este care este beneficiul? După ce depistezi, care este pasul? În primul rând că nu poți să testezi un copil decât dacă părintele lui acceptă lucrul ăsta și el, la rândul lui, acceptă. Grupul de lucru pe care l-am constituit a menționat acest lucru, trebuie făcut într-un anumit context. Trebuie să faci lucrul ăsta confidențial. Nu îl faci dimineața când vine la școală. Și din punct de vedere logistic este imposibil de pus în aplicare un astfel de sistem”, a declarat Alexandru Rafila.

El propune realizarea unor centre speciale în care să se facă o astfel de testare la solicitarea părintelui și cu acordul copilului.

“Atunci preferăm să avem niște centre în care să poată să facă testare la solicitarea părintelui și cu acordul copilului sau într-o situație de intoxicație acută, că discutăm despre o intoxicație, unde să faci această testare și să poți să-l și consiliezi sau să-l și tratezi medicamentos. Există două tipuri de centre pe care ne propunem să le dezvoltăm. Unele în care să poată face o testare simplă, un test rapid de urină, de exemplu, iar ulterior testarea toxicologică propriu-zisă de performanță, la nivelul spitalelor sau la nivelul centrelor de medicină legală, care pot să facă o testare la care să nu existe dubii în ceea ce privește rezultatul, pentru că testele rapide mai dau și erori”,  a explicat ministrul Sănătății.
El a adăugat că apoi trebuie realizată consilierea psihologică și un tratament.

“Plus că trebuie și partea cealaltă, la asta ne gândim cel mai mult, unde facem consilierea psihologică, tratamentul, pentru că îți trebuie un psihiatru, dacă ai nevoie de tratament medicamentos, trebuie să existe și consiliere pentru familie și lucrul ăsta nu trebuie legat direct, chiar dacă din punct de vedere administrativ un astfel de centru poate să aparțină de un spital de psihiatrie, el nu trebuie să fie în spitalul de psihiatrie, pentru că există o anumită reticență. Foarte important este să nu creăm discriminare, să nu creăm stigmatizare și oamenii să vină pentru că simt că acolo au răspuns la problemele lor. Vă dați seama, și într-o familie unde există un copil care are o astfel de problemă, deja este o tragedie, poate fi o tragedie”, a mai afirmat Rafila.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
canabis medicinal
legalizare canabis
legalizare marijuana