Protest al sindicaliștilor din Energie la Ministerul Muncii. Ei reclamă că noua Lege a pensiilor îi pune în pericol pe lucrătorii din domeniul nuclear integrat

Protest al sindicaliștilor din Energie la Ministerul Muncii. Ei reclamă că noua Lege a pensiilor îi pune în pericol pe lucrătorii din domeniul nuclear integrat
scris astăzi, 09:59

Sindicaliștii din Energie protestează, miercuri, de la ora 11.00, în fața Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Acțiunea vizează noua lege a pensiilor, intrată în vigoare de la 1 septembrie 2024. sindicaliștii reclamă că noul act normativ îi pune în pericol pe lucrătorii din domeniul nuclear integrat.

Federația Sindicatelor Energetica,  afiliată la Blocul Național Sindical, consideră că această nouă lege a pensiilor pune în pericol lucrătorii din domeniul nuclear integrat și, anume: cei care activează în domeniul pulberii dioxidului de uraniu, respectiv fabrica Feldioara și cei care activează în fabrica de comubustibil nuclear Mioveni. Astfel, noua lege mărește stagiul de cotizare pentru aceștia și impune și un prag de vârstă de minim 45 de ani pentru pensionare, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Meteorologii anunță temperaturi mai coborâte decât cele obișnuite, până la jumătatea lunii decembrie CITEȘTE ȘI Meteorologii anunță temperaturi mai coborâte decât cele obișnuite, până la jumătatea lunii decembrie
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit sindicaliștilor, actuala lege a pensiilor a adăugat „nu mai putin de 7 ani pentru zona I de radiatii si 10 ani pentru zona II pentru ca acești lucrători să poată beneficia de dreptul la recunoașterea condițiilor nocive de muncă (ducând vechimea în zonele de readiații la 22 ani în zona I si 25 de ani în zona II)”.

„În plus, ca o condiție suplimentară, legea a stabilit un prag minim de vârstă, indiferent de îndeplinirea condiției de vechime, pentru a putea beneficia de dreptul la pensie.

Astfel, sindicatele din energie solicită menținerea stagiului de cotizare și a condițiilor de pensionare pentru Zona I și II de expunere la radiații reglementate în legislația anterioară - așa cum au fost recunoscute acestea în legislația românească din 1990 și până la intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor.

Sindicaliștii mai cer recunoasterea, pentru cei care au lucrat în condiții speciale și deosebite, a stagiilor de cotizare din vechea lege a pensiilor.

„Actuala lege a pensiilor nu mai recunoaște stagiile complete de cotizare de care au beneficiat toți cei pensionați anterior datei de 1 septembrie 2024, ducând la discriminări, inechități și diferențe majore la cuantumul pensiei pentru lucrătorii care au lucrat în condiții siminare (aceeași vechime și aceleași condiții de muncă). Federația Sindicatelor Energetica îi așteaptă în fața Ministerului Muncii și Solidarității Sociale pe toți cei nemulțumiți de noua lege a pensiilor! Împreună facem schimbarea! ”, mai informează Federația Sindicatelor Energetica.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul muncii
protest