Persoanele fizice și juridice, precum și autoritățile și instituțiile publice ar putea fi obligate să acorde sprijin SRI la cerere pentru derularea operațiunilor sale, potrivit unui proiect de lege.
Informația apare în contextul în care CSAT a pregătit un pachet de legi referitoare la siguranța națională și care urmează să intre în dezbatere publică în următoarea perioadă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit informațiilor G4Media proiectul de lege ar viza funcționarea Serviciului Român de Informații. Aceștia redau două articole din care reise că cetățenii și persoanele juridice au obligația să colaboreze cu agenții SRI, la solicitarea acestora.
- Art. 9 (1) Pentru îndeplinirea atribuțiilor sale, Serviciul cooperează cu alte autorități și instituții, potrivit competențelor legale.
- (2) Autoritățile și instituțiile publice, precum și persoanele fizice și juridice au obligația să acorde sprijin, la cerere, Serviciului, în îndeplinirea atribuțiilor sale, potrivit legii.
- art. 32 Personalul Serviciului în exercitarea funcției îndeplinite în condițiile legii are dreptul de a utiliza tehnici speciale de investigare specifice activității de informații și contrainformații ori de aplicare a legii, precum și să solicite oricărei persoane sprijin pentru realizarea atribuțiilor și competențelor legale. Persoana solicitată este obligată să păstreze secretul asupra aspectelor care au făcut obiectul cererii.
De asemenea o altă prevedere stipulează că SRI ar putea deveni autoritate națională inclusiv în domeniul interceptării comunicațiilor. Mai exact, viitorul Centru Național pentru Interceptarea Comunicațiilor va funcționa în cadrul SRI,
Informația apare în contextul în care CSAT a pregătit un pachet de legi referitoare la siguranța națională și care urmează să intre în dezbatere publică în următoarea perioadă .
Este vorba de șase legi care vizează organizarea și funcționarea SRI, SIE, STS, SPP, CSAT și Ministerul Apărării Naționale. Pachetul de legi va avea un impact major asupra funcționării serviciilor de informații și armatei române, cu efecte asupra sferelor de putere din statul român.
În 2016 președintele Klaus Iohannis a inițiat consultări cu toate partidele parlamentare pe marginea legilor securitatii nationale. În urma consultărilor Iohannis a declarat că legile securității sunt învechite și inadaptate și ca vor fi două pachete de legi noi în acest sector, primul în fază avansată și un al doilea pentru care președintele a propus o comisie în Parlament.
Discuțiile pe pachetul de legi au fost blocate la nivel politic. În CSAT s-a lucrat la un pachet de legi în acest sens dar discuțiile în interiorul Coaliției au fost amânate.