Prețul medicamentelor inovative va fi redus treptat în următorii trei ani

Prețul medicamentelor inovative va fi redus treptat în următorii trei ani
scris 26 oct 2016

Medicamentele inovative vor înregistra, în viziunea Guvernului, o ieftinire în trepte, începând din aprilie 2017, conform noii metodologii de calcul al prețului medicamentelor. Noua metodologie introduce pe lista compensatelor și vaccinurile și produsele de plasmă și sânge.

Guvernul a adoptat, miercuri, după cum Profit.ro anunțase deja ca fiind pregătită, o nouă metodologie privind modul de calcul și procedura de avizare și aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizație de punere pe piață în România.

Urmărește-ne și pe Google News

Conform noii metodologii, în cazul produselor al căror patent a expirat (off-patent), cunoscute sub denumirea de medicamente inovative, va fi aplicată o ieftinire de 10% de la 1 aprilie 2017. Această reducere a prețului va fi de 10% în al doilea an și de 15% în al treilea an.

Medicamentele inovative beneficiază de o protecție garantată prin brevet, valabilă în medie 10-15 ani, interval în care producătorul își recuperează investiția prin prețul mai ridicat al medicamentului. După expirarea brevetului unui medicament original, orice altă companie farmaceutică poate sa îl fabrice și să îl dezvolte prin păstrarea substanței active nemodificată, transformându-l astfel într-un medicament generic.

Legislația actuală prevedea ca ieftinirea acestor medicamente să fie de 30% după expirarea patentului, ceea ce îi determina pe mulți producători să iasă de pe piață.  

Pentru restul medicamentelor prescrise cu rețetă, procedura de calculare a prețului va rămâne neschimbată, bazându-se pe cel mai mic preț european dintr-un coș de 12 țări.

Guvernul amână adoptarea tarifelor maxime la RCA pentru săptămâna viitoare, astfel încât proiectul să fie dezbătut public CITEȘTE ȘI Guvernul amână adoptarea tarifelor maxime la RCA pentru săptămâna viitoare, astfel încât proiectul să fie dezbătut public

Guvernul a introdus și o metodă diferită de calcul a prețului pentru medicamentele esențiale din lista stabilită de Organizația Mondială a Sănătății, care sunt compensate 100% în România.

Potrivit ministrului Sănătății, prin această nouă metodologie se încearcă prevenirea dispariției de pe piață a medicamentelor esențiale.

Majoritatea acestor medicamente sunt ieftine, peste 50% din ele având prețuri sub 50 de lei, iar practic noua metoda de calcul va permite producătorilor să crească prețul, dar diferența va fi compensată de la buget.

“Sunt medicamente destinate unor boli frecvente, cum ar fi cele de inimă sau cancerul. Fiind vorba de medicamente compensate 100%, pacienții nu vor trebui să plătească nimic în plus”, a spus ministrul.

Judecători: Un angajat poate fi concediat și prin e-mail CITEȘTE ȘI Judecători: Un angajat poate fi concediat și prin e-mail

Ministerul Sănătății a decis să includă pe lista de medicamente esențiale și vaccinurile și produsele de plasmă și sânge. Ambele categorii de produse sunt considerate de Organzația Mondială a Sănătății produse finite pentru care procesul de fabricație este extrem de dificil.

Dosarele privind noile prețuri se vor depune în decurs de 30 de zile de la adoptarea hotărârii de guvern, iar procesul de corecție a prețurilor va fi finalizat la 1 martie 2017, urmând ca prețurile medicamentelor să intre în vigoare la 1 aprilie 2017. 

viewscnt
Afla mai multe despre
medicamente
pret
calcul
metodologie
reducere