Judecătorii Tribunalului București au reținut, în motivarea sentințelor din Dosarul Colectiv, că tragedia a fost ”rezultatul unei activități infracționale în lanț”. Atitudinea inculpaților a fost de ”lăcomie, iresponsabilitate și ignoranța legii”, iar după data de 30 octombrie 2015, atitudinea de împiedicare a adevărului denotă ”cinism, rea-credință și lipsă de respect față de lege și suferințele uriașe ale victimelor”.
Magistrații Tribunalului București au publicat, miercuri seară, motivarea sentințelor pronunțate în Dosarul Colectiv, arată news.ro.
”Instanța reține că tragedia de la Clubul Colectiv este rezultatul unei activități infracționale în lanț , în raport cu un cadru legislativ care-chiar dacă nu era perfect-oferea instrumente previzibile/predictibile de evitare, pentru un cetățean cu o cultură medie. Atitudinea subiectivă a inculpaților nu rezidă în lipsa unei educații juridice, ci în lăcomie, iresponsabilitate și ignoranța a legii. Inculpații - deși unii sunt educați în condițiile unei societăți în tranziție, dar libere, democratice, și cu o carieră de antreprenor - au adoptat o atitudine de negare, invocând pretinsa vinovăție a altor coinculpati, a altor persoane, a unor autorități publice, a statului, în general, dar și calitatea legii”, se arată în motivarea sentinței.
CITEȘTE ȘI FOTO Poluare excesivă în București, în noaptea de duminică spre luni. Ministrul generează critici - spune că a aflat și de pe facebook, nu neapărat din informări ale instituțiilorJudecătorii arată că, la data de 30.10.2015, ”exista în vigoare un cadru legislativ corect și eficient”.
”Esențial era să fie respectat/pus în aplicare atât de conducători/angajați ai unor autorități publice, cât și de comercianți din sectorul privat”, se mai arată în document.
Judecătorii vorbesc despre ”obligația comerciantului de a respecta legea în materie și a întreprinde, în prealabil, demersurile de informare și de obținere a avizelor/autorizațiilor legale”.
”Toate acestea converg, în materia PSI, spre apărarea dreptului la viață, ca valoare socială. La fel și în cazul folosirii unor produse pirotehnice/montarea unor instalații, în spații aglomerate. Dacă pe ambele planuri, care ar trebui să coopereze, avem activități infracționale, generate inclusiv de raționamente financiare, nicio normă juridică corectă nu-și poate atinge scopul. Pentru evitarea unor astfel de tragedii, este vital ca cerințele legale să fie respectate”, se mai arată în motivare.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Firea prezintă noile autobuze hibrid din BucureștiMagistrații vorbesc, de asemenea, despre cinismul unora dintre inculpați.
”În cazul unor inculpați, atitudinea ulterioară datei de 30.10.2015, de împiedicare a stabilirii adevărului, denotă cinism, rea-credință și lipsa de respect față de lege și suferințele uriașe ale victimelor”, se mai arată în document.
În 16 decembrie 2019, Tribunalul București a decis condamnarea lui Cristian Popescu "Piedone", fost primar al Sectorului 4, la 8 ani și jumătate de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.
Patronii Clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Costin Mincu și Paul Cătălin Gancea – au fost condamnați la câte 11 ani și 8 luni de închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.
Pompierii de la ISU București care nu au luat măsurile necesare după verificarea Clubului - George Matei și Antonina Radu - au fost condamnați la câte 9 ani și 2 luni de închisoare.
CITEȘTE ȘI FOTO Recomandări transmise de Guvern împotriva coronavirusDe asemenea, au mai fost condamnați la închisoare reprezentanții firmei de artificii și pirotehniștii.
Decizia magistraților nu este definitivă.
În urma incendiului din clubul Colectiv și-au pierdut viața 64 de persoane, între care 27 în noaptea tragediei și 37 ulterior, în spitale din București și din străinătate.
Incendiul din 30 octombrie 2015 a izbucnit în timpul unui concert susținut în clubul Colectiv de trupa rock bucureșteană Goodbye to Gravity, care își lansa albumul ”Mantras of War”. Solistul Andrei Găluț este singurul membru al trupei care a supraviețuit tragediei.