Mai mult de un miliard de persoane din lume suferă de sărăcie „acută”

Mai mult de un miliard de persoane din lume suferă de sărăcie „acută”
scris 17 oct 2024

Mai mult de un miliard de persoane din lume suferă de sărăcie „acută”, dintre care jumătate sunt minori, a denunțat  Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), citat de AFP.

În raportul lor anual, agenția ONU și centrul de cercetare Oxford Poverty and Human Development Initiative (OPHI) sunt deosebit de alarmați de faptul că ratele sărăciei sunt de trei ori mai mari în țările aflate în război, în ciuda faptului că nu au existat niciodată atât de multe conflicte armate în 2023 de la al doilea război mondial.

Urmărește-ne și pe Google News
Radu Pietreanu, invitatul lui Mircea Dinescu la Poezie și delicatețuri, duminică, de la 14:00 la Prima TV CITEȘTE ȘI Radu Pietreanu, invitatul lui Mircea Dinescu la Poezie și delicatețuri, duminică, de la 14:00 la Prima TV

Începând din 2010, PNUD și OPHI au calculat Indicele global al sărăciei multidimensionale, care combină date din 112 țări în care trăiesc 6,3 miliarde de oameni, scrie News.ro.

Sunt incluși indicatori precum lipsa de locuințe adecvate, instalații sanitare, electricitate, combustibil pentru gătit, alimente și sisteme școlare.

"Sărăcia multidimensională"

"Indicele sărăciei 2024 (pentru anul 2023) prezintă un tablou îngrijorător: 1,1 miliarde de persoane suferă de sărăcie multidimensională, dintre care 455 de milioane trăiesc în zone de conflict. În țările devastate de război, ratele sărăciei sunt de trei ori mai mari decât în (țările) pașnice", rezumă Yanchun Zhang, statistician-șef la PNUD.

Iar în națiunile afectate de conflicte armate, „privațiunile cu care se confruntă populația sunt de trei până la cinci ori mai acute”, deoarece „pentru cei săraci, lupta pentru nevoile lor de bază este mult mai dificilă”, a explicat oficialul ONU pentru AFP.

Indicele sărăciei 2023, pentru anul 2022, a vizat, de asemenea, 1,1 miliarde de persoane dintr-o populație totală de 6,1 miliarde în 110 țări, potrivit ONU.

Sărăcia extremă este mai răspândită în zonele rurale decât în cele urbane, aproape 84% din populația săracă a lumii trăind în zonele rurale.

Cei mai săraci tineri sub 18 ani reprezintă 584 de milioane de copii și adolescenți. Rata globală a sărăciei în rândul minorilor este de 27,9%, comparativ cu 13,5% în cazul adulților.

Majoritatea celor mai săraci (83,2%) trăiesc în Africa Subsahariană și Asia de Sud, adică în subcontinentul indian, cea mai populată regiune de pe planetă.

Reorganizare în BNR după numirea noului board. Isărescu renunță la coordonarea a 4 direcții, dar preia Achizițiile. Schimbări ample în organigramă CITEȘTE ȘI Reorganizare în BNR după numirea noului board. Isărescu renunță la coordonarea a 4 direcții, dar preia Achizițiile. Schimbări ample în organigramă

India în frunte

Cele cinci țări cu cei mai mulți oameni foarte săraci sunt în creștere demografică ridicată: India, cu 234 de milioane de oameni lipsiți de orice (din 1,4 miliarde de locuitori), Pakistan, cu 93 de milioane (din 236 de milioane), Etiopia, 86 de milioane (din 123 de milioane), Nigeria, 74 de milioane (din 218 milioane) și Republica Democratică Congo, cu 66 de milioane de oameni foarte săraci din 100 de milioane de locuitori.

Pentru Sabina Alkire, director al OPHI, "războaiele și conflictele violente nu numai că lasă urme adânci și de durată în viața oamenilor, dar împiedică și reducerea sărăciei".

Raportul arată că 40% din cele 1,1 miliarde de persoane sărace trăiesc în zone de conflict (și) că rata globală a sărăciei în regiunile afectate de război este de trei ori mai mare decât în zonele fără conflict (34,8% față de 10,9%)”, a declarat ea pentru AFP.

Și "ceea ce ne-a șocat a fost numărul de oameni care luptă pentru o viață decentă, temându-se pentru siguranța lor: 455 de milioane", a denunțat Alkire, îndemnând "comunitatea internațională (...) să reducă sărăcia la zero, promovând în același timp pacea".

viewscnt
Afla mai multe despre
saracie
pnud