LEGE Iohannis a promulgat pragul de 3.000 lei la neimpozitarea pensiilor, începând cu octombrie

LEGE Iohannis a promulgat pragul de 3.000 lei la neimpozitarea pensiilor, începând cu octombrie
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 sep 2024

La doar două zile de la adoptarea de către Parlament, președintele Iohannis a promulgat legea care prevede majorarea de la 2.000 lei la 3.000 lei a plafonului pentru care pensiile sunt scutite de impozitare. Scutirea va intra în vigoare din luna octombrie.

Parlamentul, prin votul final al deputaților, adoptase în urmă cu două zile proiectul legislativ, inițiat de PNL încă din septembrie 2022. 

Urmărește-ne și pe Google News

Măsura nu a fost lipsită de polemică în cadrul coaliției de guvernământ, premierul Ciolacu declarând inițial că neimpozitarea până la pragul de 3.000 lei va fi adoptată de Guvern prin ordonanță de urgență. În cele din urmă, coaliția a stabilit ca scutirea de impozit să fie adoptată în Parlament, prin votarea proiectului inițiat de liberali.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Cantitatea de țuică produsă anual în gospodăriile românilor și scutită de accize, majorată cu 100 litri. Argument: Limita actuală este ”mult prea mică” CITEȘTE ȘI Cantitatea de țuică produsă anual în gospodăriile românilor și scutită de accize, majorată cu 100 litri. Argument: Limita actuală este ”mult prea mică”

În ciuda declarațiilor acestora dn urmă, la momentul inițierii, proiectul nu s-a bucurat de susținere în rândul actualei majorității, el fiind adoptat mod tacit de către senatori, fără ca reprezentanții puterii să-i întocmească vreun raport în comisiile de specialitate pentru a fi votat în plenul Senatului.

Proiectul fusese transmis încă din decembrie 2022 spre dezbatere și adoptare Camerei Deputaților, care abia acum l-a adoptat, la 2 ani de la depunerea inițiativei la Parlament.

Guvernul alocă 12 milioane euro din Fondul de rezervă pentru ca TAROM să-și achite din datoriile cu scadența depășită CITEȘTE ȘI Guvernul alocă 12 milioane euro din Fondul de rezervă pentru ca TAROM să-și achite din datoriile cu scadența depășită

Proiectul adoptat de Parlament stabilește că ”Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei”.

Și în cazul venitului lunar din pensii speciale, determinat ca urmare a aplicării principiului contributivității, se va deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 3.000 de lei, mai prevede proiectul.

Prevederile se aplică începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024.

Modificare pregătită la Codul Muncii: Noi date care vor fi introduse în Revisal CITEȘTE ȘI Modificare pregătită la Codul Muncii: Noi date care vor fi introduse în Revisal

Liberalii calculaseră în 2022 că majorarea de la 2.000 de lei la 3.000 de lei a sumei neimpozabile ar fi avut un impact bugetar brut estimat de aproximativ 87,49 milioane lei lunar, dar după recalcularea pensiilor, acest impact va fi cu siguranță mai mari. 

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii
impozit scutire
neimpozitare
mici
3.000 lei
pnl
proiect
parlament
senat
deputați
ciuca
ciolacu
coalitie