Condamnări pentru Restituirea Proprietăților. Marko Attila Gabor, fugit în Ungaria - 5 ani

Condamnări pentru Restituirea Proprietăților. Marko Attila Gabor, fugit în Ungaria - 5 ani
scris 27 nov 2020

Crinuța Dumitrean, fostă șefă a Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), a fost condamnată vineri de Curtea de Apel București la 6 ani și 3 luni închisoare cu executare, într-un dosar în care este acuzată de DNA că a primit o mită de 400.000 euro de la omul de afaceri Horia Simu, pentru a-i aproba acestuia despăgubiri supraevaluate pentru un teren de 25 ha situat în municipiul Constanța.

Judecătorii au mai dispus confiscarea sumei de 400.000 euro primită de Crinuța Dumitean cu titlu de mită de la Horia Simu, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

Omul de afaceri Horia Simu a fost condamnat la 6 ani și 4 luni închisoare cu executare.

Huawei AppGallery la un an de la lansare: Peste 1.000 de aplicații românești și zeci de mii de utilizatori activi CITEȘTE ȘI Huawei AppGallery la un an de la lansare: Peste 1.000 de aplicații românești și zeci de mii de utilizatori activi

În același dosar, fostul deputat UDMR Marko Attila Gabor (fugit în Ungaria) a fost condamnat la 5 ani închisoare. Marko Attila Gabor a primit 4 ani închisoare, pedeapsă contopită cu o condamnare de 3 ani aplicată de Curtea de Apel Ploiești în anul 2014 în alt dosar, rezultând în final o pedeapsă de 5 ani închisoare.

Cea mai mare pedeapsă a primit-o evaluatorul Alin Horațiu Dima - 9 ani și 8 luni închisoare.

O pedeapsă mare de 5 ani și 7 luni închisoare a primit și Remus Virgil Baciu, fost membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, în cazul acestuia fiind confiscată și suma de 1.134.900 lei.

În schimb, fostul deputat Cătălin Florin Teodorescu a primit 3 ani cu suspendare.

CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!

Inculpații din dosar au fost obligați să plătească statului român suma de 7.715.000 euro, în măsura în care pretențiile părții civile nu sunt acoperite prin repunerea părților în situația anterioară.

Dosarul a fost trimis în judecată de DNA în iulie 2016 și se referă la săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, dare și dare și luare de mită.

Potrivit DNA, drepturile litigioase ce priveau o suprafață de teren situată în municipiul Constanța au fost achiziționate de Horia Simu, printr-un intermediar, la data de 22 octombrie 2009, prețul cesiunii fiind de 700.000 de euro.

"De la acea dată, inculpatul Simu Horia a inițiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajați ai societăților sale și prin intermediul unor persoane cu funcții de conducere din cadrul unor instituții publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obținerea despăgubirilor prin intervenția acestora la nivelul autorităților implicate în procedura de retrocedare. Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpații Dumitrean Crinuța Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoș, Teodorescu Cătălin Florin și Marko Atilla Gabor (...) au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horațiu, prin care valoarea unui teren în suprafață de 25 hectare situat în municipiul Constanța (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei", spune DNA.

În opinia procurorilor, în acest caz a fost vorba de o supraevaluare a terenului respectiv cu 7,7 milioane de euro, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent în dauna bugetului de stat, concomitent cu obținerea unui avantaj patrimonial de către Horia Simu și alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de peste 32 de milioane de lei.

FOTO Ce a găsit DNA la perchezițiile de la Permise Suceava: Peste 1,2 milioane de euro, ceasuri, bijuterii și autoturisme de lux CITEȘTE ȘI FOTO Ce a găsit DNA la perchezițiile de la Permise Suceava: Peste 1,2 milioane de euro, ceasuri, bijuterii și autoturisme de lux

"Concret, membrii Comisiei, luând la cunoștință de concluziile raportului de evaluare, întocmit cu nerespectarea Standardelor Internaționale de Evaluare, nu au constatat faptul că inculpatul Dima Alin Horațiu a supraevaluat terenul respectiv, deși aveau cunoștință de faptul că suprafața respectivă era situată în extravilanul municipiului Constanța și avea destinația de teren agricol. Mai mult, în cuprinsul documentului respectiv nu a fost evidențiată poziția exactă a terenului, iar pentru stabilirea valorii acestuia expertul a utilizat comparabile care nu priveau tranzacții de vânzare, ci doar oferte de vânzare a unor terenuri situate în intravilanul și extravilanul municipiului Constanța care nu aveau categoria de folosință teren agricol", explică DNA.

Anchetatorii au mai constatat că raportul de evaluare respectiv a fost avizat anterior de Florentina Savu, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu ce derivau din funcția de consilier în cadrul Secretariatului Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor.

Conform DNA, Crinuța Dumitrean a primit de la Horia Simu, printr-un intermediar, suma de 400.000 de euro, în schimbul ajutorului acordat omului de afaceri. De asemenea, expertul evaluator Alin Horațiu Dima a primit prin intermediar, de la același inculpat, suma de 5.000 de euro.

"În perioada 24.06.2011 - 11.11.2011, inculpatul Simu Horia a disimulat adevărata natură a provenienței sumei totale de 5.066.300 euro, obținută în maniera de mai sus, prin încheierea cu diverse firme controlate de acesta a unui număr de nouă contracte de împrumut, nereale", mai spun procurorii.

Fostul deputat Theodor Nicolescu mai are o condamnare definitivă de 8 ani închisoare pentru luare de mită într-un alt dosar ANRP, în schimb Marko Attila Gabor a fost achitat în acel dosar.

FOTO Inspectorii de muncă, noi controale și amenzi CITEȘTE ȘI FOTO Inspectorii de muncă, noi controale și amenzi

Marko Attila a fugit din România în 2015, fiind dat în urmărire internațională. În anul 2018, presa a publicat fotografii făcute la Budapesta, în care fostul deputat UDMR apare alături de politicieni maghiari și români.

De asemenea, omul de afaceri Horia Simu a fost condamnat în iunie 2018 la 4 ani închisoare pentru cumpărare de influență, fiind acuzat că a dat bani pentru ca fosta șefă a DIICOT Alina Bica să intervină pentru a-i clasa un dosar. Condamnarea i-a fost suspendată și a fost eliberat din închisoare în decembrie 2018, în baza deciziei Curții Constituționale privind nelegala constituire a completurilor de la Instanța supremă.

Și Crinuța Dumitrean are o condamnare de 7 ani și 6 luni de închisoare într-un dosar ANRP, pedeapsă anulată de asemenea în baza deciziei CCR. 

viewscnt
Afla mai multe despre
anrp
gabor
dna