În timp ce sute de mii de români au plecat în ultimii 30 de ani la muncă în Germania, germanul Jonas Schäfer a făcut traseul invers și, de aproape două decenii, locuiește în satul transilvănean Cund, unde a construit în timp un resort cu peste 60 de locuri de cazare.
Jonas Schäfer a ajuns prima dată în România în '93, pe când avea 20 de ani. Tatăl său vizitase România pentru prima oară în decembrie '90, cu un transport de ajutoare la spitalul de copii din Sighișoara. Fiindcă a constatat că românii au mare nevoie de tot felul de produse, germanul a revenit de mai multe ori în zonă și, în timp, a descoperit împrejurimile. Conducea pe atunci în Germania o casă pentru copii, iar soția sa era profesor universitar la facultatea de medicină din Hamburg.
Imagini pot fi văzute în material și în GALERIA FOTO
Venind des în zona Sighișoara, germanul a ajuns în '93 și în satul Cund, care i-a plăcut atât de mult încât s-a hotărât să cumpere o casă de la o familie de sași care plecau din țară, pe care a plătit mai puțin de 3.000 de dolari. Restul familiei a trebuit să vină în România ca să vadă noua achiziție și așa a ajuns și tânărul Jonas pentru prima oară în Transilvania.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Sașii plecau pentru că nu aveau încredere în viitorul României. Majoritatea au plecat între '90 și '92, dar în anii următori au plecat toți, astfel că acum nu mai există niciun sas din cei 280, câți erau înainte de Revoluție. Acum, în locul lor au venit unguri și români", povestește Jonas, căruia i-a plăcut satul, dar nu s-a gândit atunci să rămână la Cund, mai ales că în '94 și-a deschis, împreună cu un partener, o casă de discuri care mergea foarte bine.
Jonas și-a vândut participația în casa de discuri în 2003, an în care împlinea 30 de ani și simțea nevoia unei schimbări. Intrase într-o rutină din care nu mai avea satisfacții, plus că începuseră să ia amploare computerele și, odată cu ele, pirateria în domeniul muzical. A primit pe participația sa în firmă "mult sub 1 milion de euro", dar întreaga tranzacție s-a ridicat la 10 milioane de euro.
Între timp, tatăl lui a mai cumpărat câteva case în satul din Ardeal, iar Jonas a început să vină la Cund de mai multe ori, astfel încât soția începuse să-l bănuiască ... că are o amantă, mai ales că româncele erau cunoscute în Germania pentru frumusețea lor. "Când am adus-o pentru prima oară pe soție la Cund și a coborât din mașină, i-am spus: <<Cred că aici putem să trăim>>. E foarte frumos în Hamburg, ne plăcea foarte mult acolo, dar ce am găsit aici a fost un alt mod de viață - natură, căldură între oameni și posibilitatea de a face altceva", povestește omul de afaceri.
Părinții soției sale, Ulrike, n-au fost deloc bucuroși că fiica lor s-a mutat în România și au vrut să vadă zona, așa că a rezervat un pachet turistic, mai întâi la Mamaia și, ulterior, o săptămână la Cund. "Noi locuiam într-o casă mică săsească și ne-am gândit că o săptămână cu socrii va fi o provocare. Tatăl meu mai cumpărase o casă pe care m-am apucat să o renovez și în ea i-am cazat pe socrii și apoi am păstrat-o, în caz că vin prietenii pe la noi, pentru că ne hotărâserăm să ne luăm un an sabatic în România", povestește Jonas.
CITEȘTE ȘI CONFESIUNI DE AFACERI Povestea libanezului care a schimbat zeci de meserii, a dormit pe străzi și și-a deschis un restaurant în București în care clienții să nu se teamă de CovidEra 2004 și, la puțin timp după vizita socrilor, a postat acea casă de vacanță pe un site german de turism și a durat o zi să se încarce pozele, atât de prost mergea internetul. Dar odată postat anunțul, au primit cererere după cerere pentru cazare. După trei săptămâni, tot sezonul care rămăsese, adică patru luni și jumătate, casa a fost tot timpul închiriată. Erau doar străini, pentru că anunțurile fuseseră puse pe site-uri germane, pentru că nici Jonas, nici șoția lui, nu știau nicio boabă de română. Primul turist a fost un funcționar de la Ambasada SUA din România, care anterior fusese în Germania și acolo văzuse anunțul. Voia să viziteze Transilvania, dar nu voia să se cazeze la hotel. Avea patru copii și voia o experiență autentică.
Succesul l-a încurajat continue, iar în 2006 avea deja cinci case ale localnicilor pe care le închiria turiștilor. Ei nu puteau sau nu știau să le administreze și l-au lăsat pe Jonas "la butoane". Sașii aveau rezerve să lucreze cu români, plus că turiștii veneau preponderent din Germania și a fost un avantaj că Jonas era german. A constatat că este cerere foarte mare și așa a decis să investească în turismul din zonă.
A mai cumpărat niște case părăsite și le-a renovat complet, păstrându-le însă fațada. A achiziționat un teren de 1,8 hectare, cu circa 10.000 de euro. Acum, o casă în ruină a unui vecin, cu un teren de doar 2.000 de metri pătrați, a fost vândută cu 100.000 de euro.
Mai întâi, în 2007, a inaugurat restaurantul, pentru că asta cereau turiștii străini care ajungeau în zonă, un restaurant cu produse locale, dar gătite mai sofisticat. A început cu cinci angajați, toți din sat, dar a gătit tot timpul și el.
"Am făcut un lac, apoi un foișor, apoi o sală de conferință, dar ne-am concentrat mai mult pe activități - am cumpărat cai și facem echitație, drumuri cu trăsura etc. Sunt camere și case în tot satul în resort, ultima casă a fost cumpărată acum trei ani. Acum sunt 62 de locuri în resort, distribuite în nouă case în întregul sat", spune Jonas.
Dacă la începutul pandemiei a trecut printr-o perioadă grea, în august și septembrie au fost la Cund mai mulți clienți decât anul trecut, majoritatea români. Anul trecut avusese mai mult de jumătate străini, însă pandemia a redus ponderea acestora la sub 1%. Cu toate acestea, spune, referindu-se la Dragoș Anastasiu, jucător tot în turism, că poate n-ar fi depășit primele luni din pandemie dacă n-ar fi avut alături un partener puternic. Acum mulți ani a făcut cunoștință cu Dragoș Anastasiu, pe care l-a invitat să vadă Valea Verde. A venit câțiva ani mai târziu și a fost impresionat de resort, iar ulterior a cumpărat 23% din Valea Verde.
"În ultimele luni am intensificat colaborarea și nu știu dacă am fi rezistat în primele luni din pandemie fără Dragoș Anastasiu. Mi-am dat seama că decât să fiu singur în business, mai bine să rămân cu doar o parte din acțiuni și să-l am partener pe Dragoș Anastasiu", a spus Jonas. Acum a lansat la Valea Verde și o ofertă pentru corporatiștii care lucrează de acasă și cărora le pune la dispoziție toate facilitățile, pentru ca aceștia să poată munci din resort.
Jonas și-a propus ca la finalul anului viitor să ajungă la 100 de locuri de cazare. "Mai cumpărăm case, mai renovăm... Noi toți credem că genul acesta de turism va avea mare viitor. Acum e momentul să facem investiții. Nu avem niciun plan să ne întoarcem în Germania, sub nicio formă. Mai important decât profitul e că facem ce ne place".