Comisia Europeană a deschis două noi proceduri de infringement împotriva României și a altor state membre, din cauza nerespectării termenului pentru transpunerea normelor UE privind drepturile lucrătorilor și echilibrul între viața profesională și cea privată.
Statele membre vizate au acum două luni la dispoziție pentru a răspunde scrisorilor și a lua măsurile necesare. În absența unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită avize motivate.
Procedura de infringement presupune atenționarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligații și, ulterior, dacă părțile nu se înțeleg, acționarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiție, care poate decide amendarea țării în cauză, de obicei cu sume substanțiale.
CITEȘTE ȘI Ciucă: Bugetul pentru 2023, aprobat în Guvern până la 27 octombrie, cu resurse pentru mărirea salariilor și pensiilorDrepturile lucrătorilor: Directiva (UE) 2019/1152 privind condițiile de muncă transparente și previzibile
Comisia a trimis, miercuri, o scrisoare de punere în întârziere către 19 state membre (Belgia, Cehia, Danemarca, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Croația, Cipru, Luxemburg, Ungaria, Malta, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia și Finlanda), deoarece acestea nu au comunicat transpunerea integrală a directivei în dreptul intern până la termenul limită de 1 august 2022.
Directiva privind condițiile de muncă transparente și previzibile oferă drepturi și protecție mai extinse și actualizate în domeniul muncii pentru cei 182 de milioane de lucrători din UE. Prin noile norme, lucrătorii au, de exemplu, dreptul la o mai mare previzibilitate în ceea ce privește misiunile și timpul de lucru, arată Comisia într-un comunicat.
De asemenea, ei vor avea dreptul de a primi în timp util informații mai complete despre aspectele esențiale ale locului lor de muncă, cum ar fi locul de muncă și remunerația.
De noile norme vor beneficia, în special, aproximativ 2-3 milioane de lucrători cu forme de angajare precare.
Echilibrul dintre viața profesională și cea privată pentru părinți și îngrijitori: promovarea egalității pe piața muncii
Directiva privind echilibrul între viața profesională și cea privată urmărește să asigure egalitatea în ceea ce privește participarea pe piața muncii prin încurajarea împărțirii egale a responsabilităților de îngrijire între părinți. Directiva a introdus concediul de paternitate, asigurând că tații/secunzii părinți au dreptul de a lua cel puțin zece zile lucrătoare de concediu de paternitate în jurul datei nașterii copilului.
Directiva stabilește, de asemenea, un concediu parental de cel puțin patru luni, dintre care cel puțin două din cele patru luni sunt netransferabile de la un părinte la altul.
Directiva stabilește cinci zile lucrătoare pe an de concediu pentru îngrijitori pentru fiecare lucrător care oferă îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie și acordă tuturor părinților care lucrează cu copii în vârstă de cel puțin opt ani și tuturor îngrijitorilor dreptul de a solicita un program de lucru flexibil.
Termenul de transpunere a directivei a fost 2 august 2022.
19 state membre nu au notificat măsurile naționale de transpunere integrală a acesteia și, prin urmare, vor primi scrisori de punere în întârziere: Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Croația, Cipru, Letonia, Luxemburg, Ungaria, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia și Slovacia.