Ministrul Energiei: Toți proprietarii de rafinării, inclusiv Lukoil, ne-au transmis că au găsit alternative la țițeiul rusesc după 5 decembrie, când începe embargoul european

 Ministrul Energiei: Toți proprietarii de rafinării, inclusiv Lukoil, ne-au transmis că au găsit alternative la țițeiul rusesc după 5 decembrie, când începe embargoul european
scris 21 sep 2022

Toți proprietarii de rafinării din România, inclusiv gigantul petrolier rus Lukoil, care deține unitatea de producție Petrotel Ploiești, au transmis autorităților că au găsit surse alternative de aprovizionare cu materie primă după data de 5 decembrie, când intră în vigoare embargoul impus de UE pe țițeiul produs în Federația Rusă, ca sancțiune pentru agresiunea militară împotriva Ucrainei, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, răspunzând unei întrebări. 

″Este evident că ne preocupă acest lucru. Ieri (marți – n.r.) au fost discuții la Ministerul Energiei cu toți proprietarii de rafinării, inclusiv Lukoil, și ne-au comunicat toți că au găsit sursă alternativă de țiței după data de 5 decembrie″, a spus ministrul.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială în Rusia: Scopul nostru este să eliberăm Donbasul CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială în Rusia: Scopul nostru este să eliberăm Donbasul

Situația prezentată de Popescu contrastează cu cea din Italia, unde ministrul de resort Roberto Cingolani, și-a exprimat speranța că rafinăria Lukoil din Sicilia, ce are o pondere de 20% din totalul capacității de rafinare a țării, va fi cumpărată de un investitor strain.

Rafinăriile românești ar putea fi nevoite să caute țiței alternativ nu numai celui rusesc, ci și celui kazah. Potrivit presei ruse, 2 linii de încărcare din 3 ale terminalului CPC de la Novorosisk ar urma să fie nefuncționale până în primăvara anului viitor.

Revolut - ținta unui atac cibernetic CITEȘTE ȘI Revolut - ținta unui atac cibernetic

România este importator net de țiței și motorină. Mai mult, companiile autohtone au majorat de 2,5 ori cantitatea de motorină importată pe cale maritimă, prin OIl Terminal, și cu 35% pe cea de țiței în prima jumătate a acestui an, foarte probabil o mare parte din acestea fiind de proveniență rusă, în condițiile în care sancțiunile impuse de UE intră în vigoare în totalitate de-abia începând cu luna decembrie a acestui an.

Recent, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a recunoscut că România importă încă motorină din Rusia: ”Jumătate din cantitatea de motorină se importă. Luăm și din Rusia, atâta timp cât ne este permis. Atât Rompetrol, cât și Petrom, cât și SOCAR, iau de pe toate piețele cât este permis, că nu va mai fi permis, se vor orienta”, a precizat ministrul.

viewscnt
Afla mai multe despre
embargo titei rusia
pret benzina motorina
scumpire carburanti
penurie carburanti
petrotel lukoil