Avertisment lansat de polițiști - A apărut în România o nouă tentativă de fraudă, acum cu un concurs

Social   
Avertisment lansat de polițiști - A apărut în România o nouă tentativă de fraudă, acum cu un concurs

Polițiștii atenționează că a apărut în România o nouă tentativă de fraudă.

Aceasta se dezvoltă prin mesaje primite într-o aplicație în care victimele sunt îndemnate să voteze online pentru a ajuta un participant la un presupus concurs sau competiție artistică.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ OFICIAL Actuala plafonare a prețurilor se prelungește după 1 aprilie, cu 3 luni la energie și cu 1 an la gaze CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ OFICIAL Actuala plafonare a prețurilor se prelungește după 1 aprilie, cu 3 luni la energie și cu 1 an la gaze

Oamenii sunt redirecționați către un link care cere introducerea unui cod PIN, după care făptașii ajung să spargă conturile aplicației de mesagerie și să ceară bani cunoscuților din agendă.

„În contextul actual al amenințărilor cibernetice, Poliția Română a identificat o tendință de înșelăciune care se răspândește rapid prin intermediul aplicațiilor de mesagerie. În special, una dintre aplicațiile de mesagerie a devenit un teren fertil pentru autorii care caută să exploateze încrederea și naivitatea utilizatorilor. Sub pretextul simplu al «exprimării unui vot online în cadrul unui concurs», autorii încearcă să atragă utilizatorii într-o schemă de înșelăciune în mediul online”, a transmis IPJ Suceava, citat de news.ro.

Ciolacu reia, de la Bruxelles, ideea impozitării progresive: ”Peste o anumită sumă poate fi o soluție!”. Pragul avansat de premier CITEȘTE ȘI Ciolacu reia, de la Bruxelles, ideea impozitării progresive: ”Peste o anumită sumă poate fi o soluție!”. Pragul avansat de premier

În ultima săptămână, mai mulți suceveni au primit mesaje pe rețele sociale prin care erau îndrumați să voteze online presupuși concurenți la diverse competiții artistice, de dans, etc., însă accesarea ulterioară a link-urilor indicate conducea spre divulgarea datelor personale sau bancare.

Potrivit sursei citate, totul începe cu primirea de către utilizatori a unor mesaje nesolicitate, formulate în limba română, care îi îndeamnă să acceseze un link pentru a acorda ajutor (în sensul de a-i acorda un vot în cadrul unui sondaj) unei persoane pe nume Adeline, care participa la un concurs de dans al cărui premiu era o bursă de studii la o școală de prestigiu din străinătate.

„Mesajul arăta astfel: «Bună! Te rog să o votezi pe Adeline în acest sondaj. Este fiica prietenei mele, iar premiul este o bursă pentru studii în Franța. Mulțumesc mult!» urmat de un link malițios”, arată polițiștii.

ULTIMA ORĂ Se scumpesc abonamentele la tren CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Se scumpesc abonamentele la tren

După ce accesează linkul, potențialele victime sunt redirecționate către pagina web a aplicației de mesagerie, care permite configurarea și conectarea contului aferent aplicației și pe alte dispozitive electronice, precum alte telefoane mobile, unități pc sau laptop-uri.

Cum preiau escrocii contul celui înșelat

Polițiștii explică faptul că, înainte de a trimite link-ul către potențialele victime, autorii fac demersurile necesare în vederea configurării contului aferent aplicației de mesagerie al victimei, prin intermediul platformei web, pe alte dispozitive electronice controlate de aceștia, folosind una dintre opțiunile existente, respectiv „Conectează-te folosind numărul de telefon”.

Astfel, folosind acea opțiune, autorii introduc o solicitare de asociere pe alte dispozitive a contului aferent aplicației de mesagerie al potențialei victime, prin introducerea numărului de telefon al acesteia.

„Pentru a finaliza conectarea contului la dispozitivele electronice utilizate de autori, este necesar ca potențiala victimă (titularul contului aplicației de mesagerie) să introducă pe telefonul său mobil (pe care se afla deja configurat contul) un cod pin din 8 caractere (alcătuit de regulă din litere și cifre), cod unic generat de serviciul aplicației de mesagerie la momentul fiecărei solicitări de conectare pe alte dispozitive, solicitare introdusă în acest caz de autori și nu de titularul contului aplicației de mesagerie.

ULTIMĂ ORĂ Consumul de electricitate - la cel mai înalt nivel al ultimilor 3 ani încă din prima din cele 5 nopți geroase care se anunță în România CITEȘTE ȘI ULTIMĂ ORĂ Consumul de electricitate - la cel mai înalt nivel al ultimilor 3 ani încă din prima din cele 5 nopți geroase care se anunță în România

După acest demers, pentru a determina potențialele victime să introducă acel cod pin, autorii le creează iluzia (prin link-ul expediat, precizat mai sus) că vor exprima un vot într-un sondaj, iar pentru aceasta este necesară o presupusă asociere a contului aplicației de mesagerie deși, în fapt, acestea erau redirecționate către pagina web accesată anterior de autor pe dispozitivul său electronic pe care dorea să-și configureze contul aplicației de mesagerie al potențialei victime”, precizează polițiștii.

După ce victima introduce codul PIN generat, autorul finalizează astfel configurarea și conectarea contului victimei pe dispozitivul său electronic, după care restricționează accesul victimei la contul său.

„Tot în cadrul aplicației de mesagerie, autorul transmite mesaje în mod aleatoriu către diverse persoane din agenda victimei, prin care le solicită acestora, cu titlu de împrumut, diverse sume de bani. În măsura în care acestea din urmă dau curs solicitării, autorii le comunică mai departe un cod IBAN și numele titularului contului bancar unde trebuie virați banii, titularul contului fiind altul decât persoana de la care se presupune că provine solicitarea sumei de bani cu titlu de împrumut, respectiv titularul contului aplicației de socializare.

De asemenea, în cazurile în care persoanele cărora li se solicită sume de bani observă acest aspect, respectiv că numele titularului contului este diferit de numele celui care se presupune că solicită sumele de bani, autorii motivează prin faptul că le-a fost blocat contul personal și trebuie să facă o plată exact către acel cont bancar comunicat”, mai arată Poliția.

Premieră în România - Firmă condamnată pentru epuizarea unui angajat CITEȘTE ȘI Premieră în România - Firmă condamnată pentru epuizarea unui angajat

Sfaturile polițiștilor

Polițiștii subliniază că, pentru a fi protejați de aceste tipuri de infracțiuni, oamenii trebuie să fie conștienți de modurile de operare ale autorilor și educați în mod constant cu privire la tacticile de manipulare ale acestora, noile moduri de operare, precum și la tehnicile de protecție în mediul online.

„Îndemnăm cetățenii să fie extrem de precauți și să evite orice interacțiune cu mesaje sau link-uri suspecte pe aplicațiile de comunicare online sau platformele de socializare”, recomandă polițiștii, enumerând mai multe sfaturi:

    Nu accesați link-uri din mesaje nesolicitate, chiar dacă acestea par a proveni de la prieteni sau cunoștințe.

Turismul în Sibiu e în scădere: ”Sașii știu să construiască, dar nu știu să vândă” CITEȘTE ȘI Turismul în Sibiu e în scădere: ”Sașii știu să construiască, dar nu știu să vândă”

    Evitați accesarea link-urilor suspecte sau cele din mesajele nesolicitate sau din surse necunoscute, deoarece acestea ar putea conduce către site-uri malware sau ar putea fi utilizate pentru phishing.

    Nu introduceți informații sensibile: Niciodată nu introduceți coduri sau informații personale pe site-uri care nu sunt oficiale sau pe care nu le recunoașteți. De asemenea verificați dacă site-urile pe care sunteți redirecționați sunt oficiale și nu introduceți coduri sau alte date personale pe aceste site-uri dacă dumneavoastră nu ați efectuat nicio solicitare în acest sens, precum este descrisă pe site-ul accesat.

    Nu introduceți coduri nesolicitate aferente conectării/asocierii contului dumneavoastră de pe aplicația de mesagerie sau al altor canale de comunicare online pe alte dispozitive electronice dacă nu le-ați solicitat dumneavoastră.  

    Folosiți metode alternative de comunicare: Dacă primiți un mesaj suspect de la un prieten, contactați-l printr-un alt canal (de exemplu, telefonic) pentru a verifica autenticitatea solicitării.

    Sesizați infracțiunile: Dacă ați fost victima unei astfel de fraude sau ați observat activități suspecte, contactați imediat autoritățile competente și sesizați incidentul.

ANUNȚ Banca Transilvania și OTP Bank România amintesc clienților: Atenție, vom deveni aceeași bancă. Ce mai poate fi făcut în ultimele zile CITEȘTE ȘI ANUNȚ Banca Transilvania și OTP Bank România amintesc clienților: Atenție, vom deveni aceeași bancă. Ce mai poate fi făcut în ultimele zile

    Educați-vă și educați-i pe alții: Informați-vă despre tehnicile de fraudă și tacticile utilizate de autorii infracțiunilor informatice și fiți mereu vigilenți în mediul online. De asemenea, discutați cu familia și prietenii despre aceste tipuri de fraude pentru a-i ajuta să se protejeze.

    Folosiți autentificarea în doi pași, aceasta adăugând un nivel suplimentar de securitate la conturile dumneavoastră online, solicitând o parolă suplimentară sau un cod de verificare înainte de a vă conecta;

    Fiți la curent cu cele mai recente amenințări cibernetice și cu modalitățile de protejare împotriva acestora, participând la cursuri de pregătire sau consultând resurse online de încredere.

viewscnt
Afla mai multe despre
concurs
hackeri
frauda
politia