Acțiunile Boeing au revenit astăzi pe creștere la bursa de pe Wall Street, după ce declinul înregistrat luni și marți a anulat aproximativ 29 de miliarde de dolari din capitalizarea bursieră a grupului aeronautic american, transmit site-ul rt.com și Reuters.
În predeschiderea ședinței bursiere de miercuri, acțiunile Boeing au urcat cu 1,9%, primul avans din ultimele trei zile, după ce un avion Boeing 737 MAX s-a prăbușit duminică în Etiopia, arată Agerpres.
Luni, acțiunile Boeing au scăzut cu 5%, iar marți, cu încă 6,1%, astfel încât grupul aeronautic a pierdut aproximativ 29 de miliarde de dolari din capitalizarea sa bursieră.
Declinul acțiunilor Boeing a provocat marți și scăderea cu 0,38% a indicelui Dow Jones Industrial, chiar dacă ceilalți doi indici, S&P 500 și Nasdaq au închis în creștere cu 0,30% și, respectiv, 0,44%.
Interdicția este aplicată și în România. Zborurile cu aeronave Boeing 737 Max 8 și Boeing 737 Max 9 au fost suspendate în România pe perioadă nedeterminată, iar zborul FZ 1796 al companiei Fly Dubai, singura care operează cu astfel de aeronave, a fost anulat, a transmis, marți seară, Compania Națională Aeroporturi București (CNAB). 60 de pasageri au fost reprogramați pentru un zbor de miercuri, fiind cazați în București.
Duminică, un Boeing 737 MAX 8 al companiei Ethiopian Airlines, cu 149 de pasageri și 8 membri ai echipajului la bord, care efectua o legătură Addis Abeba-Nairobi, s-a prăbușit, duminică dimineață, la puțin timp după decolare. Boeing 737-800 MAX care s-a prăbușit este același tip de avion ca cel al companiei indoneziene Lion Air care a căzut în mare în octombrie 2018, la 13 minute după ce a decolat de la Jakarta. 189 de persoane au murit atunci.
Urmare a acestui accident, și autoritățile chineze au decis ca liniile aeriene locale să nu mai opereze zboruri cu Boeing 737 Max 8, iar mai multe companii au oprit operațiunile 737 Max 8, măsuri similare fiind anunțate astăzi în alte regiuni, în pofida asigurărilor că aeronovele îndeplinesc condițiile de zbor date de autoritățile din SUA.
CITEȘTE ȘI FOTO Doliul din turismul românesc, etalat la Los AngelesIeri, în jurul orei 20:00 (ora României), acțiunile Boeing se depreciau cu 7,1% (sau 28,40 dolari), după un declin de 5,3% înregistrat în sesiunea bursieră de luni. Declinul combinat este cel mai amplu pentru o perioadă de două zile consecutive de tranzacționare începând cu luna noiembrie 2008.
La cotațiile de ieri, Boeing avea o valoare de piață de 209,97 miliarde de dolari, cu aproximativ 16 miliarde de dolari sub capitalizarea de luni.
În același timp, Agenția Federală a Aviației (FAA) a cerut companiei să efectueze modificările solicitate "cel mai târziu în aprilie", potrivit unei informări către autoritățile aviației civile internaționale, citată de Agerpres.
Modificările în cauză vizează softuri și sistemul de control MCAS conceput pentru evitarea înclinării prea bruște a avionului la decolare. De asemenea, Boeing trebuie să actualizeze manualul destinat instruirii piloților acestor avioane.
În prezent există 387 avioane Boeing 737 Max 8 operaționale în cadrul a 59 de companii aeriene din întreaga lume. O treime dintre aparate sunt în serviciu în China.
Profit.ro a relatat ieri că Tarom a semnat în vara anului trecut un contract pentru achiziția a cinci aeronave Boeing 737-MAX 8, construite special pentru Tarom.
Cele cinci avioane au un preț de catalog de 586 milioane dolari și vor fi livrate până în anul 2023.
Anterior, în 2017, Blue Air a anunțat că a comandat 12 avioane Boeing 737 MAX 8, indicând că va deveni primul operator de Boeing 737 MAX din România. Noile aeronave se vor alătura flotei începând cu vara acestui an.
CITEȘTE ȘI Jurnalist britanic caută răspunsul la un mister: De ce bucureștenii stau în RATB lipiți de ușă?În iunie 2017, Blue Air și Boeing au semnat oficial o comandă fermă pentru șase avioane 737 MAX 8, anunțând că își păstrează dreptul să mai semneze pentru alte două astfel de aeronave, Blue Air devenind astfel primul operator de Boeing 737 MAX din România.
Cele șase aeronave au o valoare de listă de peste 600 milioane dolari. Blue Air figurează, de altfel, la acest moment, în portofoliul Boeing drept client pentru 737 MAX.
La acest moment, conform Aviației Americane, sunt circa 350 de astfel de aparate utilizate de 54 de operatori.
Pe lista companiilor aeriene care folosesc acest tip de Boeing se află, printre altele, American Airlines, Norwegian Airlines, TUI, Silk Air, Icelandair, Flydubai, WestJet, Fiji Airways, Southwest Airlines, Air Canada, Air China, Air Europa, Alaska Airlines, LOT, Turkish Airlines.