Un număr de peste șase milioane de persoane din Uniunea Europeană erau angajate în domeniul culturii în anul 2014, sau 2,9% din numărul total al persoanelor angajate, însă în rândul statelor membre România este pe ultimul loc cu doar 1,1% din numărul total al persoanelor angajate ocupate în domeniul culturii, potrivit datelor publicate miercuri de Oficiul european de statistică (Eurostat).
În 2014, cel mai mare grad de ocupare în domeniul culturii se înregistra în Luxemburg (5,2% din numărul total al persoanelor angajate), Suedia (4,1%), Finlanda și Olanda ambele cu 3,9% și Danemarca (3,8%). La polul opus, cel mai mic grad de ocupare în domeniul culturii se înregistra în România (1,1% din numărul total al persoanelor angajate), Slovacia (2%), Bulgaria (2,1%), Portugalia (2,2%), Grecia (2,3%) și Cipru (2,4%).
În toate statele membre, ponderea persoanelor cu studii universitare era mult mai mare în domeniul culturii decât la nivel general. La nivelul UE 60% din angajații din domeniul culturii aveau studii universitare, aproape dublu față de 33% la nivel general. În România, 47% din angajații din domeniul culturii aveau studii universitare, mai mult decât dublu față de 18% la nivel general.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De asemenea, în majoritatea statelor membre, ponderea femeilor angajate în domeniul culturii era mai mare decât ponderea femeilor angajate la nivel total, în special în țările baltice, Bulgaria, Polonia, Croația și România (52% față de 47% la nivelul UE).
Sursa: Agerpres