EXCLUSIV Forte Asigurări nu știe că este în faliment

EXCLUSIV Forte Asigurări nu știe că este în faliment
scris 5 iul 2016

Cea de-a doua firmă de asigurare din România care a falimentat în ultimii doi ani nu a fost anunțată încă oficial că i-a fost ridicată licența, deși Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat această decizie în urmă cu  o săptămână. Surse din interiorul asigurătorului susțin că lejeritatea și graba cu care ASF a respins oferta de preluare de către un investitor supus legii britanice, care administrează active de sute de milioane de euro, ridică semne de întrebare și ar putea face obiectul unui proces internațional.

ASF, pe de altă parte, a anunțat pe căi oficiale că a respins oferta Bandenia PLC de a intra ca acționar majoritar la Forte Asigurări pentru că investitorul nu a depus documentația completă și nu a propus un mecanism de finanțare suficient de transparent.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai mult, spune ASF într-un comunicat adresat presei, Bandenia nu a îndeplinit "condiții indispensabile unei supravegheri eficiente a asigurătorului”.

Concret, au arătat, pentru Profit.ro surse avizate, ASF consideră că Bandenia PLC  nu ar avea o reputație suficient de bună în piață și că ar fi fost implicată într-o tranzacție “cu semnul întrebării”. Este vorba despre achiziționarea de către Bandenia a fostului acționar Forte, societatea LGS Holding, înregistrată la Londra și deținută de doi cetățeni italieni.

EXCLUSIV Carpatica Asig va fi condusă de un specialist al falimentelor în asigurări CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Carpatica Asig va fi condusă de un specialist al falimentelor în asigurări

Suma plătită pentru respectiva firmă, aproximativ 7,5 milioane de euro, ar fi trebuit să aibă ca destinație capitalizarea Forte Asigurări, însă banii, susțin cei de la ASF, nu au ajuns în conturile asigurătorului din România, deși Bandenia a încercat să preia controlul societății fără să aibă avizul Autorității.

De aici, tranzacția ar fi ajuns inclusiv în atenția organismelor specializate în combaterea spălării banilor, motiv pentru care o eventuală intrare a Bandenia în acționariatul Forte nu ar fi primit aviz de la respectivele instituții.

Respectiva tranzacție a fost și unul dintre obiectele ultimului control realizat de ASF la Forte și încheiat la finele lunii mai. Concluziile acelui raport, consultat și de Profit.ro, au stat la baza deciziei de a respinge tranzacția dintre Bandenia și Forte și de ridicare a licenței companiei de asigurări.

Conducerea Forte Asigurări a contestat încă de la acel moment raportul, inclusiv concluziile privind condițiile în care a fost preluat LGS Holding(companie a cărei singură afacere era Forte Asigurări).

“Din constatările echipei de control rezultă faptul că (echipa ASF-nr) nu a analizat Notificarea transmisă către ASF în 28.01.2016 prin care BBP Bandenia PLC transmite intenția de a deveni acționar majoritar direct la Forte ca urmare a încheierii contractului de cesiune cu LGS(acționarul Forte-nr) la data de 15.12.2015, sub condiția avizării ASF, intenție dovedită și materializată atât prin încheierea contractului de cesiune amintit cât și prin faptul că BBP Bandenia PLC a pus la dispoziția Forte în contul de capital deschis la la banca Bandenia Bank and Trust suma de 7.585.000 euro reprezentând contribuție la majorare de capital social, urmând ca această sumă să fie transferată într-o bancă comercială aflată sub autoritatea BNR după avizarea BBP Bandenia PLC în calitate de acționar al Forte în conformitate cu dispozițiile prevăzute de norma ASF 20/2016 și Legea 237/2015”, arată un document oficial transmis de Forte către ASF.

Încă o lovitură de la CJUE pentru guvern: Restituirea eșalonată, în cinci ani, a taxelor auto încalcă principiile europene CITEȘTE ȘI Încă o lovitură de la CJUE pentru guvern: Restituirea eșalonată, în cinci ani, a taxelor auto încalcă principiile europene

ASF a vrut ca Forte să fie capitalizată înainte de preluare. Bandenia a spus că aduce banii după avizare și nu ar fi știut de solicitarea ASF

Așa cum a mai arătat Profit.ro și cum, de altfel, a constatat și ultimul control ASF, Forte Asiguări era o societate complet decapitalizată. Totuși, ultima conducere a firmei a luat mai multe măsuri pentru pregătirea firmei în eventualitatea în care un investitor ar fi adus suma necesară. Activitatea Forte a fost restructurată și s-a încercat diversificarea portofoliului prin intrarea pe segmente noi, cum ar fi asigurările maritime sau cele din domeniul aviației.

Portofoliul Forte era format mai ales din asigurări de garanții emise în afara țării, iar ASF a ridicat dreptul de a mai emite pe această clasă (clasa XV) după ce a constatat, anul trecut, că firma este decapitalizată. Așa cum susține și într-un document transmis ASF, însă, conducerea actuală ar fi reușit să restructureze activitatea companiei, aceasta fiind pregătită să își reia integral activitatea după capitalizare.

Datoriile Forte către creditori de asigurare ar fi fost de doar 300.000 de euro, iar datoriile totale nu ar depăși 2 milioane de euro, arată surse interne.

În aceste condiții, planul de recapitalizare al Bandenia, consultat și de Profit.ro, a propus două infuzii de capital, în valoare totală de 12 milioane de euro, această sumă fiind suficientă inclusiv pentru dezvoltarea ulterioară a firmei.

Bandenia, mai spun sursele, ar fi adus drept garanție și un bond emis de statul german a cărui valoare se ridică la 26 de milioane de euro.

Cel mai scump RCA din ultimii 25 de ani. Cât a ajuns să plătească șoferul de Logan pentru asigurare CITEȘTE ȘI Cel mai scump RCA din ultimii 25 de ani. Cât a ajuns să plătească șoferul de Logan pentru asigurare

Banca de investiții înregistrată la Londra a arătat însă ca va vira o primă tranșă de aproximativ 7 milioane de euro abia după ce va primi avizul ASF pentru preluarea Forte.

Unul dintre motivele pentru care Bandenia a pus această condiție este, susțin surse interne, acela că situația financiară a firmei LGS Holding (acționarul Forte) era, în realitate, mai proastă decât cea prezentată inițial de foștii acționari italieni, motiv pentru care Bandenia a ales să nu capitalizeze Forte prin respectiva firmă. De altfel, actuala conducere Forte a făcut și o plângere penală în acest sens.
 
Pe de altă parte, surse din ASF spun că au solicitat Bandenia să aducă o primă tranșă de bani înainte de avizare, tocmai pentru a compensa lipsa unei reputații suficient de bune.

Totuși, arată surse din apropierea investitorului, reprezentanții Bandenia sau Forte nu au fost informați oficial în legătură cu impunerea ASF și nici nu au fost contactați pentru discuții în perioada dintre depunerea ofertei de preluare și respingerea acesteia. Mai mult, arată sursele citate, legea din România nu ar impune investitorului să aducă banii înainte de intrarea în acționariat.
 
„ Va exista o întâlnire a acționarilor Bandenia inclusiv cu cei din conducerea Forte. Ei sunt foarte dezamăgiți de ceea ce s-a întâmplat, mai ales pentru că nu au știut că ar fi trebuit să aducă banii înainte de avizare. Nu este exclusă nicio decizie. Ar putea chiar să revină cu o ofertă pentru intrarea ca acționar direct, aducând banii solicitați, sau ar putea să meargă pe calea unui proces internațional.”, arată surse implicate în discuții.

Oamenii de la Forte nu știu ce sa facă. 70 de angajați așteaptă un răspuns, clienții pun întrebări

Conducerea Forte Asigurări nu a fost informată până acum, pe căi oficiale, în legătură cu ridicarea licenței de funcționare, arată sursele Profit.ro. În acest context, situația firmei este una neclară, aceasta putând, potrivit legii, inclusiv să încheie polițe noi.

Judecătorul Dănileț, despre frauda în asigurări: Sunt cazuri când una dintre părți determină expertul să dea anumite concluzii CITEȘTE ȘI Judecătorul Dănileț, despre frauda în asigurări: Sunt cazuri când una dintre părți determină expertul să dea anumite concluzii

“Sunt 70 de angajați care așteaptă să vadă ce este de făcut. Sunt clienți care întreabă dacă se mai deschid sau nu dosare de daună. A trecut o săptămână de când ASF a luat decizia și nu există o notificare oficială”, arată sursele citate. Notificarea oficială ar trebui să fie redactată și transmisă de către Direcția Juridică din Autoritatea de Supraveghere Financiară. Aceeași Direcție, prin șeful său, ar fi trebuit să semneze și decizia Consiliului ASF privind ridicarea licenței Forte Asigurări.

Deși este o companie de dimensiuni reduse și a trecut prin mai multe perioade de criză, Forte a reușit de-a lungul timpului să câștige mai multe contracte cu instituții publice. Ultimele două chiar la finalul anului trecut.

Forte asigură, alături de Asirom, militarii români care operează pe câmpurile de luptă din afara țării. Aceeași firmă asigură CASCO automobilele aflate în folosința companiei Romgaz. Despre cele două contracte Profit.ro a scris în premieră.

Până la finele anului 2012, societatea Forte a fost controlată de o firmă a familiei lui George Constantin Păunescu (Compania Hotelieră Intercontinental SA) și o societate de investiții din Elveția, Finmacht, care este prezentă, de asemenea, în multe dintre afacerile familiei Păunescu din media, finanțe, turism și industrie.
Ulterior, Finmacht a preluat acțiunile deținute la Forte de Compania Hotelieră Intercontinental și a făcut loc, treptat, firmei LGS Holding.

LGS a preluat aproape complet controlul Forte (99,97% din acțiuni) la începutul lui 2013 în urma a două majorări de capital în valoare de câte 500.000 de euro. Potrivit unui document al Consiliului Național al Audiovizualului, Forte este și în prezent acționar indirect la unul dintre posturile de radio deținute de grupul media al familiei Păunescu.

Înainte să se numească Forte Asigurări, compania a purtat denumirea de Institutul Român de Asigurări (IRASIG). Societatea a fost înființată în 1996 și relansată în 2008, când la conducere a fost adusă fosta echipă din fruntea Generali România, inclusiv CEO-ul Guglielmo Frinzi. La vremea aceea se vorbea inclusiv despre intenția firmei controlate de Bobby Păunescu de a vinde asigurări românilor din Italia.

În 2009, societatea și-a schimbat numele în Forte Asigurări. Cu excepția Monitorului Oficial, niciun document sau text jurnalistic existent în variantă electronică nu consemnează ieșirea vechilor acționari și intrarea LGS Holding în acționariatul Forte. Rapoartele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor notează doar schimbarea denumirii.

viewscnt
Afla mai multe despre
faliment forte
asf
bandenia