Sute de localități din mai multe județe din țară se confruntă cu probleme în furnizarea apei potabile, pe mai multe râuri înregistrându-se debite scăzute. Oficialii de la Apele Române anunță că, în prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 80,46% și estimează că la sfârșitul acestei luni acesta va scădea la 77%. În condițiile meteo anunțate, autoritățile fac apel către populație „să folosească rațional apa, astfel încât aceasta să ajungă tuturor, cu prioritate pentru băut”.
„Monitorizăm permanent situația resurselor de apă, precum și modul de aplicare a prevederilor Planului de restricții și folosire a apei în perioade deficitare. În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 80,46%, cu un volum de circa 3,49 miliarde metri cubi existent, fapt ce asigură necesarul de apă brută pentru beneficiari din sursa de apă de suprafață în regim centralizat. Estimăm la sfârșitul lunii iulie în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație și industrii și producția de energie electrică pentru Sistemul Energetic Național, un coeficient de umplere de circa 77%”, anunță oficialii de la Apele Române.
Conform unei informări date publicității de către instituție, luni, apa este furnizată cu restricții în 291 de localități care dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, între acestea numărându-se orașele Roman, Pașcani și Hârlău, scrie News.ro.
Cele mai afectate de lipsa resurselor de apă sunt localități din județele Botoșani, Vaslui, Iași, Neamț, Vrancea, Galați, Bacău, Dolj, Gorj, Teleorman, Alba.
Cele mai multe localități cu restricții în furnizarea apei sunt în județele Botoșani -133 localități, Iași – 58 localități și Vrancea – 36 localități.
„În aceste localități, furnizarea apei este asigurată de către operatorii de apă cu restricții, respectiv în anumite intervale orare. Restricțiile sunt stabilite de către operatorii de apă, pentru fiecare folosință în parte, în funcție de timpul de care au nevoie pentru reumplerea rezervoarelor de apă”, precizează Apele Române.
De asemenea, sunt 239 de localități care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale (fântâni secate) și care au restricții de furnizare a apei.
Cele mai afectate localități sunt în județele: Botoșani, Vaslui, Prahova, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Iași, Galați. Cele mai multe localități aflate în această situație sunt în județele Botoșani -151 localități, Vaslui - 61 localități și Neamț – 12 localități.
„Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, facem apel la populație să folosească rațional apa, astfel încât aceasta să ajungă tuturor, cu prioritate pentru băut”, transmite instituția.
Apele Române precizează că pe mai multe sectoare de râuri, se înregistrează debite sub media multianuală fiind vorba despre 4 sectoare pe râurile interioare, respectiv pe râurile: Jiu (județul Gorj), pârâul Homorodul Mare și pârâul Fișag (județul Harghita), pârâul Belinul Mic și Saciova (județul Covasna), Buzău (județul Buzău) și Ialomița (județul Ialomița), se află în faza de atenționare-avertizare; 2 sectoare pe râurile interioare Olt (județul Harghita) și pârâul Belinul Mare (județul Covasna) se află in treapta 1 de restricții pentru irigații și piscicultură; 5 sectoare pe râurile interioare, respectiv pe râurile Buzău (județul Brăila), Călmățui (județele Buzău și Brăila) și pârâul Belinul Mic, Fișag și Saciova (județul Covasna) se află in treapta 3 de restricții pentru irigații și piscicultură.
Totodată, acumulările Pârcovaci, Hălceni și Sârca din județul Iași și Acumularea Mănjești din județul Vaslui se află în treapta 3 de restricții pentru populație, industrie, irigații și piscicultură.
Din cele 120 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice, în trei secțiuni se înregistrează debite sub debitul minim necesar pentru satisfacerea cerințelor sub aspect cantitativ, respectiv în bazinele: Argeș-Vedea (stație hidrometrică Malu cu Flori – râul Dâmbovița influențat de orarul de funcționare al CHE Clăbucet- Apele Române Argeș-Vedea; Siret (stație hidrometrică Cremenea - râul Uz)- Apele Române Siret; și la stația hidrometrică Reci – Râul Negru- Apele Române Olt.
Debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) a fost în scădere, având valoarea de 4500 mc/s și este sub media multianuală a lunii iulie (5350 mc/s).
„Conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, debitele Dunării vor fi în scădere la intrarea în țară și vor ajunge în jurul valorii de 4200 mc/s în jurul datei de 21 iulie. În acest moment, pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă nu sunt probleme privind alimentarea cu apă. Nivelul la mira de la stația hidrometrică Cernavodă, în data de 15 iulie 2024 este de 1.44 metri, iar până la aplicarea treptei I de restricții există o diferență de nivel de 3, 06 metri”, precizează repreznetanții Apelor Române.