Raiffeisen Bank vrea să emită obligațiuni de până la 1 miliard de euro

Raiffeisen Bank vrea să emită obligațiuni de până la 1 miliard de euro
scris 26 mar 2019

Raiffeisen Bank România vrea să emită obligațiuni de până la 1 miliard de euro sau echivalent în lei cu scadența maximă de până la 10 ani. În luna mai, Raiffeisen trebuie să ramburseze obligațiuni de 500 de milioane de lei. Noile obligațiuni emise vor putea fi de diverse tipuri, inclusiv obligațiuni ipotecare, instrumente ce n-au fost folosite până acum pe piața din România, deși se discută de mai bine de un deceniu despre această formă de finanțare.

INTERVIU: Efectele controversatei Directive privind drepturile de autor CITEȘTE ȘI INTERVIU: Efectele controversatei Directive privind drepturile de autor
Urmărește-ne și pe Google News

Raiffeisen caută să rostogolească emisiunea din 7 mai 2014, care ajunge la scadența de 5 ani. Atunci, banca cu capital austriac a împrumutat 500 de milioane de lei la o dobândă fixă de 5,35% pe an. Titlurile au fost listate la Bursa de la București.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Noile obligațiuni despre care discută Raiffeisen pot fi de diverse tipuri, între care cel puțin: obligațiuni ipotecare, obligațiuni negarantate nesubordonate, obligațiuni negarantate subordonate, inclusiv instrumente de datorie eligibile conform cerinței minime privind fondurile proprii, așa cum sunt definite de noua legislație în vigoare.

Banca va putea realiza mai multe emisiuni, cu rata fixă sau variabilă a dobânzii, cu o scadență maximă de 10 ani, cu excepția celor calculate la solvabilitate, care sunt perpetue.

Senatul a respins proiectul de Cod Administrativ, care dădea pensii speciale primarilor și dreptul parlamentarilor de a fi prefecți fără studii. Respingerea, după o decizie a Curții Constituționale CITEȘTE ȘI Senatul a respins proiectul de Cod Administrativ, care dădea pensii speciale primarilor și dreptul parlamentarilor de a fi prefecți fără studii. Respingerea, după o decizie a Curții Constituționale

Obligațiunile emise vor fi listate la Bursa de Valori de la București sau la o altă piață de capital europeană.

Acționarii vor vota planul de împuternicire a conducerii băncii de a lua noi împrumuturi în Adunarea Generală a Acționarilor din 23 aprilie.

Raiffeisen a mai împrumutat bani din piața de obligațiuni și în 2013, pe o perioadă de 3 ani, printr-o emisiune de 225 de milioane de lei.

Obligațiunile reprezintă o formă de finanțare pe termen mediu și lung care permite băncilor să gestioneze mai bine lichiditatea și mismatch-ul de maturitate, în timp ce cumpărătorii de datorie obțin randamente mai ridicate în comparație cu un depozit bancar, la un risc relativ redus.

Interesant este că Raiffeisen discută posibilitatea emiteri și a unor obligațiuni ipotecare – obligațiuni garantate cu ipotecile din portofoliu împachetate. Despre astfel de produse de finanțare bancară se discuta încă de dinainte de criza financiară și economică izbucnită în 2008, însă nicio bancă nu le-a scos pe piață, invocând legislația deficitară în domeniu.

Legislația privind obligațiunile ipotecare a fost modificată în 2015, însă băncile au acuzat ulterior inițiative precum Legea privind darea în plată, care ar fi pus în pericol siguranța juridică a contractelor.

La finele anului trecut Alpha Bank adopta un plan intern pentru emisiunea unor obligațiuni ipotecare în sumă de până la 1 miliard de euro pe o perioadă de până la 20 de ani, însă acesta nu s-a concretizat până acum.

Raiffeisen Bank a încheiat anul trecut cu un profit net record de 881 de milioane de lei, în creștere cu 79% față de 2017. Banca a crescut puternic pe partea de creditare, cu un plus al soldului de 19% față de 2017, de mai bine de două ori peste media pieței.

viewscnt
Afla mai multe despre
raiffeisen bank
emisiune obligatiuni
obligatiuni corporative
obligatiuni ipotecare